image

Oplichters stelen 100.000 euro via open WiFi-routers

dinsdag 16 april 2013, 12:25 door Redactie, 0 reacties

De politie heeft vorige week drie 20-jarige mannen aangehouden die op grote schaal mensen via internet wisten op te lichten. De drie zouden in anderhalf jaar tijd tientallen advertenties hebben geplaatst. Dat deden ze door de advertenties te plaatsen via onbeveiligde WiFi-routers, voornamelijk van bel- en telefoonwinkels, maar ook particulieren waren het doelwit.

Vervolgens werd een verzonnen identiteit en e-mailadres aangemaakt. Op de veilingsites boden de oplichters luxe goederen aan, variërend van computerspellen, gereedschap en mobiele telefoons tot muziekinstrumenten en keukenmachines. Vaak werden deze dure goederen tegen zeer lage prijzen aangeboden.

Schade
Als een potentiële koper zich via het e-mailadres meldde was er soms telefonisch, maar meestal e-mailcontact. Door allerlei smoesjes werden de kopers bewogen tot het overmaken van het geld, ondanks het feit dat zij in principe de goederen wilden ophalen.

Uit gegevens van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) zijn honderden gedupeerden gebleken die voor zeker 100.000 euro zijn benadeeld.

Het LMIO, ontstaan uit een samenwerkingsovereenkomst tussen de regiopolitie Kennemerland en het Openbaar Ministerie Haarlem, verzorgt de landelijke intake, analyse en coördinatie van internetgerelateerde oplichting via online advertentiesites, zoals Marktplaats.nl.

Cluster
Het Meldpunt analyseert binnengekomen meldingen op basis van overeenkomsten en vormt clusters. Belangrijke overeenkomsten zijn het bankrekeningnummer waarop in gezamenlijkheid geld gestort is en het unieke advertentienummer.

Eén van die clusters betrof deze groep verdachten die zich in Rotterdam en Capelle aan den IJssel bezig hielden met marktplaatsfraude.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.