image

"Windows installeren oplossing voor oude Macs"

woensdag 5 november 2014, 12:49 door Redactie, 14 reacties

Eigenaren van een Mac die niet naar een versie van OS X kunnen upgraden die nog door Apple wordt ondersteund, kunnen ervoor kiezen om Windows op hun computer te installeren. In tegenstelling tot Apple ondersteunt Microsoft namelijk wel systemen met 1Ghz processoren, 1GB geheugen en 20GB harde schijfruimte, zo laat Mac-beveiliger Intego weten.

Meer dan 20% van alle Macs gebruikt op dit moment een OS X-versie waar geen beveiligingsupdates meer voor verschijnen. Volgens analist Joshua Long zijn deze Macs een potentieel doelwit voor criminelen die een groot aantal computers willen infecteren. Hij adviseert deze gebruikers dan ook om naar de nieuwste OS X-versie te upgraden, Yosemite. Indien dit niet mogelijk is zou er nieuwe hardware moeten worden gekocht.

Alternatieven

Wie zich geen nieuwe computer kan veroorloven of niet in staat is om naar Yosemite te upgraden, heeft verschillende opties legt Long uit. Zo kan er Boot Camp worden geïnstalleerd om vervolgens Windows als primair besturingssysteem op de Mac te draaien. De Windows 10 Technical Preview is bijvoorbeeld gratis te gebruiken. Voor mensen die geen Windows op hun Mac willen, niet op een bètaversie zitten te wachten of niet voor een Windowslicentie willen betalen, is het installeren van Ubuntu mogelijk een ander alternatief.

Een andere optie is het aanschaffen van een goedkope pc, tablet of Chromebook, hoewel de overstap naar een ander platform voor Apple-gebruikers lastig kan zijn, merkt Long op. "De doorsnee Mac-gebruiker zit waarschijnlijk niet op deze opties te wachten en zouden liever een nieuwe Mac willen kopen dan van platform te veranderen." Voor wie krap bij kas zit kan het lonen om naar tweedehands Macs te zoeken, maar belangrijk is dan wel om te controleren dat het systeem Yosemite aan kan, zodat er nog enkele jaren beveiligingsupdates worden ontvangen.

Reacties (14)
05-11-2014, 13:08 door Anoniem
Je kunt ook Linux op een Mac draaien en dat draait ook nog op de oude PowerPC-cpu's, waar Windows echt niet mee uit de voeten kan. Daarnaast is Linux vaak nog goedkoper (lees: gratis) en dus financieel nog aantrekkelijker.
05-11-2014, 13:27 door Flashback956
Het hebben van 1GB aan RAM is dan ook écht minimaal. Je kunt er Windows op draaien maar je zult er al snel achter komen dat het niet voldoende is.
05-11-2014, 13:48 door Anoniem
Als je een intel mac hebt die kunstmatig niet meer wordt ondersteund door apple maar die wel een 64 bit cpu heeft dan kun je ook de hackintosh route kiezen: efi bootloader en klaar is kees.
Zo draai ik 10.10 zonder problemen op mijn mac pro 1.1.
Als je een systeem met 1 gb geheugen hebt dan lijkt het me overigens niet verstandig om een recente windows versie te installeren, superfetch maakt er ironisch gezien een puinzooi van als je onder de 3gb zit en windows pakt standaard al erg veel geheugen (wired, dus zonder caching).
05-11-2014, 14:21 door Briolet
Zo kan er Boot Camp worden geïnstalleerd
Boot Camp vereist een mac met een intel processor en juist deze kunnen vaak nog wel met het nieuwste OS opgewaardeerd worden.
Het zijn juist de oude PowerPC gebaseerde Mac's waar je geen Yosemite op kunt installeren. Op die machines kun je Windows draaien, maar dan wordt de code ge-emuleerd met allerlei vertragende effecten. En de Windows 10 Technical Preview installeren zal vast niet lukken.
05-11-2014, 14:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-11-2014, 15:03 door Anoniem
Je kan ook gewoon Linux installeren, en je hebt geeneens Boot Camp nodig! Da's handig! Daarbij, waarom gaan mensen over op Mac? Oh ja, om geen Windows te draaien :)
05-11-2014, 15:10 door Anoniem
Er zijn prachtige OSX schillen voor je favoriete Linux distributie, die met een paar (twee) muisklikken gaan installeren...
Er zijn vast hulpvaardige linuxgebruikers die de google links voor ons kunnen posten.
05-11-2014, 16:11 door Anoniem
Door Briolet:
Zo kan er Boot Camp worden geïnstalleerd
Boot Camp vereist een mac met een intel processor en juist deze kunnen vaak nog wel met het nieuwste OS opgewaardeerd worden.
Het zijn juist de oude PowerPC gebaseerde Mac's waar je geen Yosemite op kunt installeren.

Ik weet niet waar je die informatie vandaan haalt, maar ik maak gebruik van een Macbook 2ghz intel core 2 duo processor en 3gb 667 mhz ddr2 sdram geheugen draaide op 10.6.8 (Snow Leopard) en ik kan NIET updaten naar Yosemite.

Meer dan 20% van alle Macs gebruikt op dit moment een OS X-versie waar geen beveiligingsupdates meer voor verschijnen.

Tevens is UNIX veel veiliger dan Microsoft en heb ik jaren geen problemen met mijn mac ondervonden.
Ik weet wat ik wel en niet kan doen. Welke programma's te vertrouwen zijn en welke browser met eventuele add-on's.
05-11-2014, 16:14 door Anoniem
Dan zou Apple gewoon software updates moeten aanbieden, OOK voor de laptops die zij nota bene zelf gemaakt hebben.
De schuld ligt bij Apple, eens een product gekocht dan moet hij ook onderhouden worden door hun.
Met M$ en/of Linux distributies zijn er nooit problemen met software op een oud computer/laptop te installeren. Maar Apple moet altijd de laatste van het laatste en het nieuwste van het nieuwste. Nog even en ik bouw mijn eigen hardware op een laptop met Linux draaiende. Kan niet gekker worden. Mooi publiciteitsstunt, opgepast je bent mogelijk in gevaar en je bankaccount ook daarom raden wij je aan om de nieuwste MacBook (twv 1500 euro) aan te schaffen met mogelijk de nieuwste iPad en iPhone voor zekerheid. Stelletje mafkezen die alleen uit zijn op geld.
05-11-2014, 20:50 door Anoniem
No More Intego (FUD)
What to Do if Your Mac Can’t Run OS X Yosemite ?

• Antwoord : Kijken of je werkelijk op het maximaal haalbare OS X zit
(je het je niet dwingt al je software te vernieuwen of te zoeken naar moeilijk te verkrijgen RAM)

en overwegen om dan met dat OS X voorlopig nog gewoon lekker te blijven werken ...
... in wat aangepaste vorm, met ('verplichte') extra aandacht voor te nemen security maatregelen!

! Dat betekent meestal dus wel dat je niet geheel op oude voet kan doorgaan en dat wat je al had moeten doen alsnog zult moeten doen!
Maatregelen nemen die ook gelden voor nieuwe Mac's, niet zo heel veel verschil (afhankelijk hoe hardened je die Mac wil hebben).
Geen WIndows, geen bootCamp geen Linux , gewoon jouw vertrouwde .. OS X!
! Maar, helemaal niets doen mag je eigenlijk niet, er moet wat extra security energie tegenaan.


Onvermeld
Wat Intego(FUD) in deze terugkerende OS X kletspraat stories (Mavericks/Mountain Lion) niet meeneemt of zelfs omdraait (FUD).

a) Er is 'nauwelijks' een security probleem wanneer vergeleken met die voor andere OS-en, met name in toenemende mate voor die oude Mac's (security by obscurity bij gebrek aan marktaandeel, heel begrijpelijk).
Fact.
Daarom security negeren is niet aan te raden en er komt inderdaad gestaag steeds wat malware en adware bij.
Het gebrek aan groot risico negeren en Intego(FUD) verspreiden staat buiten de realiteit is onnodig en dient, ja dient wat?
Eigenbelang?

b) Praktijk 'nieuwe' apparaten
Aanzetten en direct ermee werken is wat er met veel apparaten gebeurt, totdat het apparaat stuk is, steigert of het baasje te hoge eisen gaat stellen. Dan komt er een keer tijd te kijken naar bijvoorbeeld de config en security functies (en de vergeten updates).
Ook Mac's worden over het algemeen nog veel te ondermaats goed geconfigureerd, de opties zijn er wel maar worden niet of onvoldoende gebruikt/benut.
Dat is een mentaliteitskwestie, een doe kwestie, geen koop kwestie (evt inhuur hulp kwestie).

c) Wat je eist doe je jezelf aan?

'Ik' wil alles, het moet vanzelf, tegelijk en snel.
'Ik' kan het niet zelf configureren, 'ik' wil me niet in security en config of eigenlijk liefst helemaal zo min mogelijk in hardware en software verdiepen laat staan een beetje leren.
Het mag liever niets kosten, geen geld en geen energie.

Kan dat niet?
Dan doe ik niets of koop 'ik' een nieuwe Mac?


• Waar kunnen gebruikers met oude Mac's (en pc's) geholpen en waar niet?

Met a) en b) geef ik Mac gebruikers met enige regelmaat security - educatie support.
(en hey, toevallig vooral die oudere Mac's, ook wel nieuwe. Geen Yosemite gevallen nog ;).

* a/b : In nogal wat gevallen worden eerst die maatregelen genomen die bij in gebruikneming van die Mac al hadden moeten worden genomen.
Een uitleg erbij, nee dat gaat niet in een uurtje.
Deel de kosten van die avond, middag of zelfs dag maar door 5 jaar (of meer) kostenvrij Mac gebruik en zie het als die Mac les die je nooit gehad had, die 10.000 km beurt die allang had moeten worden genomen. (De reële prijsafweging tov nieuwe Mac blijft staan, die maak je zelf)

* c : Totaal combi puntje c is eigenlijk geen beginnen aan .
Bedenk zelf maar welke punten uit c beter leiden tot een nieuwe Mac (met een vernieuwd OS X dat je op punten ook weer moet leren) en welke kunnen leiden tot verlengd gebruik van die oude Mac(s).


• Wat de Gebruiker 'moet'

Het is een kwestie van keuzen maken op basis van kennis en een besluit in hoeverre en hoeveel je wil investeren in die oudere Mac.
(Niets doen en doorgaan op oude voet, totdat die Mac het begeeft of te traag wordt, is geen optie maar gebeurt het meest. Meestal bij gebrek aan goede basis informatie. Daarom zijn Intego(FUD) artikel acties zo ongelooflijk onzinnig.
Gelukkig maar dat de meeste gebruikers ook deze informatie niet tot zich nemen.
Voordeel bij een nadeel.)



• Intego Mac-FUD-Keeper

Intego(FUD)'s wijze van publiciteit zoeken is m.i. onzinnig, discutabel en daarmee verwerpelijk.
Bewust gebruikers bang maken (Intego(FUD)), keuzemogelijkheden weglaten en onvoldoende informeren is ...
bad, really bad marketing.

Software / AV leveranciers die het van dit soort tactieken moeten hebben kunnen wat mij betreft in het rijtje product ellende MacKeeper.
Wat geeft je eigenlijk reden softwarecode van een dergelijk bedrijf aan je Mac toe te vertrouwen en er nogal fors voor te betalen?
Ook nog voor dreigingen die er vrijwel niet zijn of die gratis scanners er voor een groot deel uit zouden halen als je er al tegenaan loopt?
Wat er precies achter dit aanhoudende Intego(FUD)onzin adviezen zit weet je niet, mijns inziens deugt het van geen kanten *.
Laat ze de minimale system requierements dan ook maar tot OS X 10.10 ophogen.
Wel zo consequent.


• Zeer zeer slechte zaak dat dit soort 'titel'-scribenten steeds weer kritiekloos zo'n breed podium krijgen.
Stom van Intego(FUD) ook want Intego(FUD) collega's weten soms nog wel wat zinnigs te melden.
Hopelijk gaat het verspreiden van onzin ze een keer opbreken.

Intego(FUD)-score : High
Intego(FUD) Trust Recommendation : -5 or more
Security Blog : ? blog yes, 'truth'worthy' info 'absolutely not'!
Another 'master degree' for J.L. : FUD!!!

No new Mac, Never No Intego(FUD)


Tot slot

En tuurlijk is het zo dat de logica er is dat je met het nieuwste van het nieuwste op alle vlakken waarschijnlijk meer nieuwe veiligheid, functionaliteit, comfort en snelheid hebt.
Dat zal ik niet bestrijden, daarnaast heb ik er geen enkele moeite mee als Mac gebruikers zouden willen overstappen naar Linux of Windows (wat meer wishful thinking van sommigen is dan realiteit).

Tegen zonder meer iedere keer roepen dat oude Mac's en oudere OS X en onveilig zijn zet ik bovenstaand verhaal, op basis van vele jaren ervaring met vele Mac's en vele os-en.
Mocht er ooit een 'hackaton' speciaal voor (oude en nieuwe) Mac's worden georganiseerd, doe ik graag mee (aan de voorbereidende config support kant).

Pakken we diverse soorten Mac's met diverse OS X en (vanaf Tiger tot aan Yosemite) en zullen we zien wat er overblijft van het aanhoudende publicitaire AV FUD gemekker dat OS X zo onveilig is en het doorzichtige commerciële gedram dat je direct naar de winkel voor een andere Mac moet als Apple weer een OS X in stilte verlaat.

Let wel : Dat er op MacHackDag hacknoten (Mac's) gekraakt gaan worden dat geloof ik nog wel, met gewone bekende Mac malware redt je men dat denk ik overigens al weer niet.
Zullen er dan voornamelijk oude Mac's gekraakt worden?
Moet het nog zien, heel graag zelfs.
Dan vertalen we het nieuwe resultaat naar een meer dagelijkse realiteit van alle dag (kansberekeningetjes) en trekken dan een opnieuw conclusies voor al die oude Mac's die nog operationeel zijn.


Samengevat

"Goede security config en verstandig gebruik de oplossing voor oude en nieuwe Mac's"

* Koop vooral een nieuwe Macbling als je het je kan veroorloven en dat leuk vindt maar neem (verdorie!) de moeite je Mac te configureren voordat je ermee gaat werken! (geldt net zo hard voor je iPhone en je iPad!).

* Neem in alle gevallen, bij stoppen van support in het bijzonder, de moeite alle aanwezige opties binnen Mac OS X te benutten (kijk er in ieder geval naar om mee te beginnen) en kijk op welke punten daar nog wat third party oplossingen bij kunnen.
(back up's nooit niet vergeten en nooit op bezuinigen. zeker niet met oudere Mac's en harddisks).
Tel daarbij op gezond verstand tijdens computergebruik, stel redelijke eisen en verwachtingen ten aanzien van hardware en software gebruik.

Dan kom je, denk ik, echt heel ver met een goede Mac security.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Aanvullende Opmerkingen

* Buiten de logische aanname dat je met support van Apple beter beschermd bent dan zonder als je zelf verder helemaal niets configureert, geen extra security producten gebruikt of graag met je ogen dicht op elke link wil kunnen klikken (wat een security level is dat nieuwe spullen je niet gaan brengen).

Blijft staan : er is relatief weinig Mac malware !!!

- De malware die er is focust zich zeer voornamelijk op nieuwe Mac techniek.
- De malware die er is vereist vaak actieve medewerking om het te installeren met het oa inclusief het geven van admin pasword goedkeuring.
- Het groeiende adware aandeel betreft voornamelijk social engineering tactieken, oa bij het installeren van iets anders.

- De malware die zich wel focust op de oudere OS X platforms heeft meestal een ander doel. Bijvoorbeeld een politiek doel (het again en again deel over PPC native code, Powermac's G3,G4,G5).
Dit soort targeted attacks komen voornamelijk elders voor (maar we weten niet zeker wat er hier buiten het zicht gebeurt) en de vraag is in hoeverre deze afweging voor jou als 'brave borst' relevant kan en zal zijn.

Wanneer dat relevant is zou ik zelfs niet op een van deze drie platforms overstappen maar op een van de bekende security OS alternatieven (die dan wel weer een linux variant betreffen en geen windows of OS X).

Bijt je security vergelijkingstanden hier maar op stuk, sterkte ;)

https://www.whonix.org/wiki/Comparison_with_Others
06-11-2014, 09:50 door Mysterio
De titel zei al genoeg in dit artikel. Wat een grap!
06-11-2014, 11:28 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn prachtige OSX schillen voor je favoriete Linux distributie, die met een paar (twee) muisklikken gaan installeren...
Er zijn vast hulpvaardige linuxgebruikers die de google links voor ons kunnen posten.

http://elementaryos.org/

is simpel en snel, en staat qua uiterlijk goed op een mac
06-11-2014, 13:15 door Anoniem
Door Briolet:
Zo kan er Boot Camp worden geïnstalleerd
Boot Camp vereist een mac met een intel processor en juist deze kunnen vaak nog wel met het nieuwste OS opgewaardeerd worden.
Het zijn juist de oude PowerPC gebaseerde Mac's waar je geen Yosemite op kunt installeren. Op die machines kun je Windows draaien, maar dan wordt de code ge-emuleerd met allerlei vertragende effecten. En de Windows 10 Technical Preview installeren zal vast niet lukken.

Je kunt op powerpc machines GEEN windows installeren, ook yosemite werkt niet meer (de laatste osx versie die nog ppc support heeft is 10.5) beide zijn alleen beschikbaar op x86/x64 hardware.
Op een powerpc machine kun je dus alleen linux installeren als je een modern OS wilt draaien (ppcvariant van bijvoorbeeld debian of debian based distro's zoals mint)

Op intel mac's kun je gewoon linux en windows installeren, en als je cpu 64bit ondersteund en je videokaart 64bit drivers voor osx heeft dan kun je ook yosemite installeren, zelfs als apple dat kunstmatig uit heeft gezet in de installer: dat gaat hetzelfde als op een hackintosh.
07-11-2014, 12:59 door Anoniem
Door Briolet:
Zo kan er Boot Camp worden geïnstalleerd
Boot Camp vereist een mac met een intel processor en juist deze kunnen vaak nog wel met het nieuwste OS opgewaardeerd worden.
En net zo vaak/vaker niet (met 8 jaar IntelMac inmiddels).
Dat is bij elke release te zien want Apple levert bij elke introductie een lijstje met nog wel supported Mac's (waarbij je zelf mag uitzoeken welke dan niet meer supported zijn, afvallers gegarandeerd).

Door Briolet:
Het zijn juist de oude PowerPC gebaseerde Mac's waar je geen Yosemite op kunt installeren.
Open deur (laat het 'juist' maar weg) want na OS X 10.5 verschenen alleen nog Intel OS X versies (5 maal)
die allemaal niet op PPC (IBM processors) machines konden draaien.

Door Briolet:
Op die machines kun je Windows draaien, maar dan wordt de code ge-emuleerd met allerlei vertragende effecten. En de Windows 10 Technical Preview installeren zal vast niet lukken.
Dan heb je het vast over Virtual Pc.

Door Anoniem 13:15:
Je kunt op powerpc machines GEEN windows installeren
Jawel, zie onder

Door Anoniem 13:15:
Op een powerpc machine kun je dus alleen linux installeren als je een modern OS wilt draaien (ppcvariant van bijvoorbeeld debian of debian based distro's zoals mint)
* OS X 10.5.8 kan 'prima' (!) mits voorzien van extra security maatregelen en wat aangepast security gedrag (wil je alles en liefst tegelijk) neem dan een nieuwe(re) Mac).

* Linux is een optie qua support en updates, als je het fatsoenlijk draaiend krijgt (inmiddels dummy proof ?).

* Windows Vista en 7 schijnen ook nog te kunnen (nog meer gedoe en geduld), daarnaast, je basis lijkt dan wel een niet meer supported VPC te hebben. Of dat veilig is?


-> Windows & PowerPc Mac's - Virtual PC for Mac 7

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Virtual_PC

https://www.microsoft.com/australia/office/mac/virtualpc7/
To use Microsoft Virtual PC for Mac Version 7, users need the following:

• Hardware: A 700 MHz native* PowerPC G3, G4 or G5 processor.
• Operating System: Apple Mac OS X version 10.2.8 or later; Mac OS X version 10.3 is required for the Power Mac G5.
• Hard Disk: 3 GB of free hard disk space.
• Memory: 512 MB of RAM.
• Display: 1024 x 768 resolution monitor displaying thousands of colours
• CD-ROM or DVD-ROM: CD-ROM drive (or connection to a local area network if installing a network)
• Input Devices: Mouse or compatible pointing device

-> Windows opties; XP (unsupported), Vista/Windows 7 (voor geduldige en handige mensen)

Install Windows Vista in Virtual PC 7
http://hints.macworld.com/article.php?story=2006060816033250

Running Virtual PC 7, Leopard and Vista
Wednesday, November 19, 2008
http://www.macwindows.com/VPC7.html

PowerPC owners take heart: Win 7 runs on Virtual PC
Wednesday, February 4, 2009
http://www.macwindows.com/win7beta.html


-> Linux op PowerPC Mac's - Ubuntu

PowerPCDownloads
https://wiki.ubuntu.com/PowerPCDownloads


Uiteindelijk telt natuurlijk alleen het plezier van de eindgebruiker zelf en niet de mening van anderen daarover.
Veel succes met het installeren van Windows of Linux.
Kiest u maar ...

Veel plezier ermee
(toch maar zonder omweg een keer security-energie gestoken in OS X op je Mac?)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.