Ongeveer een kwart van alle Windows-computers heeft geen virusscanner geïnstalleerd en loopt daardoor groter risico om met malware geïnfecteerd te raken dan systemen die wel over anti-virus beschermen. Dat meldt Microsoft in de 14de editie van het Microsoft Security Intelligence Report. De softwaregigant controleerde dit via de in Windows ingebouwde Malicious Software Removal Tool.
De MSRT is een verwijdertool die een beperkt aantal malware-families herkent en geen vervanging van een volwaardige virusscanner is. Wel laat de tool aan Microsoft weten welke Windows-computers anti-virus hebben geïnstalleerd. Dan blijkt dat in de laatste helft van vorig jaar 24% van de Windows-computers niet over een virusscanner beschikte.
Van elke 1000 gescande computers zonder virusscanner bleek dat er tussen de 11,6 en 13,6 met malware besmet waren. In het geval er wel een virusscanner werd gebruikt, bleek dat tussen de 1,4 en 3,8 computers een infectie hadden opgelopen.
En in veel gevallen gaat het dan ook om meerdere infecties. Computers zonder virusscanner hadden 2,5 keer meer kans om met meerdere malware-families geïnfecteerd te zijn.
Infecties
In landen waar het aantal onbeschermde computers hoger ligt, zijn er zowel meer beveiligde als onbeveiligde computers geïnfecteerd. Toch is het verschil in deze landen tussen de beveiligde en onbeveiligde machines die besmet zijn veel groter dan gemiddeld. In Georgië gebruikt 33% van de computers geen virusscanner.
Van de 1000 machines die wel over anti-virus beschikken, bleek dat er tussen de 4,6 en 6,4 besmet zijn geraakt. Voor 1000 computers zonder beveiligingssoftware bleek dit tussen de 75 en 95,5 te liggen.
In Finland is 14,6% van de computers onbeschermd, en ligt het aantal besmettingen per 1000 computers tussen de 1,9 en 5,4. Het aantal beveiligde computer met malware ligt tussen 0,2 en 0,8. "Dus iedereen profiteert van de bescherming op beveiligde computers", stelt Joe Blackbird van het Microsoft Malware Protection Center.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.