image

CBP nog steeds bezorgd over privacy bij gemeenten

dinsdag 11 november 2014, 11:03 door Redactie, 4 reacties

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) maakt zich nog steeds zorgen over de privacy en opslag van privégegevens door gemeenten, die vanaf volgend jaar verantwoordelijk worden voor taken op het gebied van jeugdzorg, werk en inkomen en de zorg aan langdurig zieken en ouderen.

In het sociaal domein worden veel taken op verschillende manieren door verschillende partijen uitgevoerd. Gemeenten moeten steeds bepalen of de verwerking van gegevens wel aan de Wet bescherming persoonsgegevens voldoet. Volgens het CBP is dit tijdrovend, ingewikkeld en soms zelfs onmogelijk. Zo ontbreekt een wettelijke basis als gemeenten persoonsgegevens willen uitwisselen voor taken die niet concreet terug te vinden zijn in de wetten over jeugdzorg, werk en inkomen en zorg voor langdurig zieken en ouderen.

Onduidelijkheid over de wettelijke basis heeft niet alleen invloed op de uitvoering van taken uit de Jeugdwet, maar ook op de andere sectoren van het gedecentraliseerde sociale domein. De toezichthouder adviseert daarom een deugdelijke wettelijke basis te creëren voor het werken met gegevens van burgers in het sociaal domein. "Zonder wettelijke grondslag is de verwerking van persoonsgegevens niet toegestaan. Als de wettelijke grondslag niet duidelijk is kan onvoldoende worden bepaald welke risico’s verwerking van persoonsgegevens met zich meebrengt en wat wel en niet mag", aldus het CBP.

Reacties (4)
11-11-2014, 11:24 door Anoniem
Laatst was er ook al bericht dat "geholpen" gezinnen tureluurs worden van al die "hulpvaardige" instanties die per dozijn je voordeur binnenrollen en onderling geen benul hebben wat al die anderen doen. Plus dat er structureel nogal wat mis is met zekere van die instanties, zoals je regelmatig in het nieuws kan lezen. Nu blijkt er dus dat ze ook op informatiebeheersgebied geen flauw benul hebben waar ze mee bezig zijn en dat degenen die toezicht moeten houden dat zomogelijk nog minder weten.

Ik denk dat we niet eens meer moeten proberen de privacyaspecten van dit geheel op zichzelf aan te pakken. Ik denk dat er grondig gereorganiseerd moet worden. Zeker omdat de gemeenten er eigenlijk tot over hun oren in verzand zijn geraakt nog voordat ze begonnen zijn en dat terwijl het rijk --als centraal orgaan-- er voordien in z'n eentje al geen grip op had.

Je kan dus nu al zien dat er structurele problemen zijn die garanderen dat er --net als de zorg, net als de ov-chipkaart-- nooit een behoorlijke oplossing gaat komen als er niet vlot en grondig en diep ingegrepen gaat worden. Dit betekent inderdaad het hele kaartenhuis tot op de bodem afbreken en een nieuwe structuur voor het geheel verzinnen.

Waar dan, nu we gezien hebben dat het zonder niet lukt, van het begin af aan op goede privacybescherming ingezet moet gaan worden. Maar ook op precies die hulp laten aankomen waar nodig, en dat dat door zo min mogelijk aparte instanties gedaan wordt. Best kans dat je dat hele "op afstand zetten" moet terugdraaien en dus opnieuw vanaf het begin moet kijken hoe je zoiets wil organiseren -- terwijl je naar de gewenste taakuitvoering kijkt, niet naar de meest recente droom van de organisatie"deskundige".

En vlot een beetje, ivoren kaasstolp. Ik ben de popcorn wel een beetje, en slanker word je er ook niet van.
11-11-2014, 12:15 door Anoniem
Door Anoniem: Je kan dus nu al zien dat er structurele problemen zijn die garanderen dat er --net als de zorg, net als de ov-chipkaart-- nooit een behoorlijke oplossing gaat komen als er niet vlot en grondig en diep ingegrepen gaat worden. Dit betekent inderdaad het hele kaartenhuis tot op de bodem afbreken en een nieuwe structuur voor het geheel verzinnen.

Tot op de bodem afbreken zal niet lukken omdat tijdens de verbouwing de winkel wel open moet blijven.
11-11-2014, 14:31 door Anoniem
Door Anoniem: Tot op de bodem afbreken zal niet lukken omdat tijdens de verbouwing de winkel wel open moet blijven.
Dat weet ik nog zo net nog niet. Over zowel beiden onafhankelijk als als oorzaak-en-gevolg van elkaar.
11-11-2014, 20:08 door Anoniem
Is het niet zo dat het hele idee van privacy-en-hoe-dat-in-essentie-is-ingevuld nog stamt uit het postduif- en postkoetstijdperk? Waarom worden voorstellen/ideeën tot structurele verbetering van de situatie zomaar aan de kant geschoven? In de bundel "Interoperabel Nederland", uitgegeven door Forum Standaardisatie in 2011 (https://www.forumstandaardisatie.nl/organisatie/documenten/publicaties/interoperabiliteit/interoperabel-nederland/), staat (deel III, vanaf p.224) een professionele en zeer waardevolle aanzet om te komen tot modern informatieverkeer - zowel in ketens als in - en dat is belangrijker - netwerken. Het betreft het zgn. "Manifest voor informatieverkeer" (https://www.forumstandaardisatie.nl/fileadmin/os/publicaties/03.3_Wisse___Jansen.pdf).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.