image

Juridische vraag: een leerling heeft mij stiekem gefilmd

woensdag 24 april 2013, 10:50 door Arnoud Engelfriet, 5 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.

Vraag: Ik ben leraar op een school voor voortgezet onderwijs. Laatst ontdekte ik dat leerlingen me stiekem hadden gefilmd en dit op Youtube hadden gezet. Ik was daar bepaald niet blij mee. Wat kan ik doen?

Antwoord: Ook op school en in functie als leraar heb je recht op privacy. Niet zo veel als thuis, maar ook geen nul. Je kunt dan ook op grond van je privacy bij de leerling eisen dat de beelden worden verwijderd. Alleen in heel uitzonderlijke omstandigheden, als er iets nieuwswaardigs op de beelden staat,mogen zij het laten staan.

Je hebt ook portretrecht, dat komt hier op hetzelfde neer.

Zelf iets doen is vaak lastig in zo'n situatie. Het liefst heb je dan ook dat de school optreedt. Een school is bevoegd om regels in te stellen om de goede gang van zaken op de school te bewaren, en zij mogen daar ook sancties op stellen.

Een school kan dus regels maken over filmen in de klas en wat daarmee mag gebeuren. En een leerling die die overtreedt, kan daarop worden aangesproken en onder dreiging van schorsing e.d. worden verplicht het filmpje te verwijderen.

In 2008 werd het zelfs toegestaan door de klachtencommissie om een filmpje te wissen van een inbeslaggenomen telefoon. Dat blijf ik nog altijd wat vergaand vinden.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (5)
24-04-2013, 12:25 door Anoniem
"Ik ben leraar op een school voor voortgezet onderwijs. Laatst ontdekte ik dat leerlingen me stiekem hadden gefilmd en dit op Youtube hadden gezet. Ik was daar bepaald niet blij mee. Wat kan ik doen? "

Kinderen richting (con-) rector sturen, en vragen of ze de filmpjes verwijderen. Verder eventueel strafmiddagen op leggen, al dan niet afhankelijk van de vraag of ze het materiaal zoals gevraagd verwijderen ? Of wil je een juridische procedure starten ? ;)
24-04-2013, 12:32 door S.lenders
Hoezo zou je zelf niet kunnen eisen bij de leerling om het filmpje te verwijderen?

En wat ik me afvraag, school mag regels opstellen voor de goede gang van zaken op school te bewaren. Heeft de leraar dit recht ook? regels voor zijn les lokaal om de goede gang van zaken te bewaren.

Ik kan me namelijk voorstellen dat het gebruik van opname apparatuur storent kan zijn. Net als iemand de les verstoort kan deze uit het lokaal worden gestuurd (nu weet ik niet of dat komt omdat dat zo geregeld is in de regels van school)
Ik vindt dat de docent prima het recht heeft om de leerling de toegang tot de les te ontzeggen wanneer het filmpje niet wordt verwijderd.
24-04-2013, 12:59 door Arnoud Engelfriet
Natuurlijk kun je dat zelf ook eisen. Het enige is, als de leerling nee zegt dan mag je niet de telefoon afpakken en proactief de deleteknop hanteren.

De leraar mag alleen binnen de bevoegdheden van de schoolregel regels stellen, het liefst vermelden de regels dat expliciet: "De leraar bepaalt de dagelijkse gang van zaken in de klas en kan ordemaatregelen invoeren" of zoiets. Maar een leraar kan niet zelfstandig bv. besluiten dat je in zijn klas een schooluniform aan moet, bijvoorbeeld.

Een leerling de klas uit zetten kan hij, maar iemand schorsen mag alleen op grond van het schoolreglement. En praktisch gezien, dan staat het filmpje nog steeds op Youtube.
24-04-2013, 15:37 door Anoniem
"Een leerling de klas uit zetten kan hij, maar iemand schorsen mag alleen op grond van het schoolreglement. En praktisch gezien, dan staat het filmpje nog steeds op Youtube."

Dat hangt erg af van de bereidwilligheid van de leerling om mee te werken om het materiaal te verwijderen. Of die bereidwilligheid er is, is niet duidelijk. Ook is niet duidelijk of de vraagsteller uberhaupt weet om welke leerling het gaat.

Misschien is dat wel de reden achter de vraag ?
14-05-2013, 17:17 door Anoniem
Het is niet alleen meer; big brother is watching you, but everyone!

And big brother thanks everyone :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.