image

Nederland derde tijdens NAVO-hackerwedstrijd

vrijdag 26 april 2013, 13:56 door Redactie, 1 reacties

Het Computer Emergency Response Team van het Ministerie van Defensie (DefCERT) is tijdens een internationale hackerwedstrijd derde geworden. Aan de cyberverdedigingsoefening 'Locked Shields 2013' deden negen 'Blue Teams' uit Estland, Finland, Litouwen, Duitsland, Nederland, Italië, Polen, Spanje en Slowakije mee.

Een team van NAVO maakte het deelnemersveld compleet. Tijdens de oefeningen, die door het NAVO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence in Estland (CCD COE) werden georganiseerd, moesten de teams van IT-specialisten grootschalige cyberaanvallen detecteren en afslaan en met incidenten omgaan.

Het ging om een fictief scenario, maar de gebruikte aanvals- en verdedigingsmethodes zouden wel uit de praktijk komen. "Door de oefening zo realistisch mogelijk te maken, geeft de organisatie de Blue Teams een mogelijkheid om hun vaardigheden tijdens echte omstandigheden te testen", aldus het CCD COE. In totaal deze 250 mensen aan de oefening mee.

Trots
Volgens het CCD COE, dat als militaire organisatie geen deel uitmaakt van de NAVO commandostructuur, was de oefening ook een mogelijkheid voor de verschillende landen om samen te werken. De twee dagen durende oefening werd uiteindelijk door het team van de NAVO gewonnen, waarbij Nederland derde werd.

De Nederlandse cyberkolonel Hans Folmer laat via Twitter weten dat hij trots is op het resultaat van het Defensieteam, dat naast mensen van DefCERT was aangevuld met specialisten van verschillende andere afdelingen, waaronder de Nederlandse Defensie Academie en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Reacties (1)
26-04-2013, 20:54 door Anoniem
nice! goed resultaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.