Onder Nederlandse internetgebruikers domineert Google de internetnavigatie. Meer dan 90% van de internetgebruikers gebruikt namelijk regelmatig Google, en de zoekgigant heeft onder hen ook de hoogste eerste voorkeur. Toch is de verhouding tussen Google-gebruik en een domeinnaam rechtstreeks invoeren redelijk stabiel. 11% van alle navigatie-acties op een pc gaat via Google en 23% van alle sites wordt via Google gevonden.
Dat blijkt uit onderzoek (PDF) van de SIDN in samenwerking met GfK onder 10.000 mensen, waaronder 1.800 met een smartphone of tablet over een periode van acht maanden. Volgens de onderzoekers zijn de cijfers over het Google-gebruik relatief stabiel voor alle onderzochte segmenten en apparaten, met twee opvallende uitzonderingen: Google wordt relatief weinig gebruikt op tablets en laagopgeleide jongeren gebruiken op dagelijkse basis relatief vaak Google.
Internetgebruik werd in de afgelopen tien jaar gedomineerd door drie navigatiemethoden, namelijk zoekmachines, zelf de url intypen en bookmarks. In 2012 voerden deze methoden nog duidelijk de boventoon, maar er lijkt ondertussen een belangrijke verandering te hebben plaatsgevonden: bookmarks worden namelijk minder gebruikt dan twee jaar geleden, terwijl het gebruik van apps en social media juist toenam. Over het geheel genomen bezetten bookmarks nog nipt de derde plaats, maar onder jongeren zijn apps en social media inmiddels populairder.
Verder blijkt dat bij de navigatie op internet ouderen vaak de extensie van een domein weglaten. Niet zo heel lang geleden was nog vereist om de hele url in de adresbalk in te typen. Inmiddels kunnen browsers overweg met alleen de naam en extensie. Als de extensie wordt weggelaten geven gebruikers een zoekopdracht. Technisch is er dan geen sprake meer van een domeinnaam, maar er is een groep die dit wel zo ziet. Vooral ouderen laten de extensie relatief vaak weg bij de invoer. Jongeren doen dat minder, maar voeren zelden méér in dan de extensie. Waar veel ouderen nog keurig www of http intypen, doen jongeren dat amper.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.