image

Twitter vecht het hardst voor privacy gebruikers

donderdag 2 mei 2013, 12:49 door Redactie, 2 reacties

Gebruikers van Twitter hoeven niet bang te zijn dat hun gegevens zonder slag of stoot aan de Amerikaanse overheid worden overgedragen. De Amerikaanse digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) onderzocht hoe de grote Amerikaanse IT-bedrijven, zoals Microsoft, Amazon, Apple, Google en Twitter met de rechten en privacy van hun gebruikers omgaan.

Steeds vaker krijgen deze bedrijven verzoeken van overheidsdiensten om informatie over gebruikers te overhandigen. De EFF beoordeelde de bedrijven op verschillende gebieden, zoals het verplichten van een gerechtelijk bevel voor het afstaan van content en het informeren van gebruikers over een verzoek van de overheid om hun gegevens.

Verder konden bedrijven ook een ster verdienen met het publiceren van transparantierapporteren, het publiceren van richtlijnen voor opsporingsdiensten, het verdedigen van de privacy van gebruikers voor de rechter en het verdedigen van de privacy van gebruikers voor het Congres.

Uitslag
Twitter en internetprovider Sonic.net zijn de enige die alle zes de sterren weten te behalen. Google haalt vijf sterren, terwijl Microsoft er vier in de wacht sleept. Beide IT-giganten waarschuwen gebruikers niet als de overheid om hun gegevens vraagt. Daarnaast verdedigt Microsoft ook niet de privacy van gebruikers voor de rechter.

Amazon, Apple, AT&T, Yahoo en Verizon scoren dramatisch wat de privacy van gebruikers betreft. Apple en Yahoo komen niet verder dan één ster, terwijl Verizon als enige helemaal geen sterren scoort.

"Er valt veel te vieren in dit rapport, maar er is ook voldoende ruimte voor verbetering", zegt EFF advocaat Nate Cardozo. "Service providers hebben grote hoeveelheden van onze persoonlijke gegevens en de overheid zou niet zonder goede reden en een rechter die misbruik voorkomt in deze informatie mogen grasduinen."

Reacties (2)
02-05-2013, 13:00 door Anoniem
Dit gaat enkel over hoe bedrijven burgers tegen de overheid beschermen, en in het geheel niet over hoe bedrijven er verder zelf mee omgaan. Ik vind het bizar om bij Facebook een ster bij "fights for users' privacy rights" te zien staan, bijvoorbeeld.
02-05-2013, 17:34 door Anoniem
Gelukkig is dit nieuws voor ons privacy bewuste Nederlanders slechts een theoretische aangelegenheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.