Overheidsinstellingen en bedrijven moeten privacy niet als hindernis zien, maar juist als kans voor innovatie en nieuwe toepassingen, zo hebben onderzoekers in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken uitgezocht. Het Privacy & Identity lab (PI.lab) waarin Radboud Universiteit Nijmegen, TNO, TILT (Tilburg University) en SIDN samenwerken deden onderzoek naar kansen voor privacyvriendelijke innovatie.
Uit dit onderzoek blijkt dat er binnen bedrijven geleidelijk meer aandacht komt voor privacy. Hoe privacy goed gewaarborgd kan worden, blijkt echter vaak nog onduidelijk. Ook worden privacytechnologieën en het juridisch kader omtrent privacy en gegevensbescherming als complex ervaren. Daardoor bestaat bij bedrijven vaak de angst dat diensten strijdig met de wet zijn of dat de inzet van technologieën ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid van diensten.
Maar privacy biedt juist allerlei kansen merken de onderzoekers op. Het gaat dan niet alleen in het toepassen van privacyoplossingen waarmee risico’s vermeden worden en de zorg om privacy als een unique selling point kan gelden, maar ook in het verder ontwikkelen en vermarkten van deze oplossingen. Technologie maakt in dat geval nieuwe diensten mogelijk: privacy is dan een service enabler. Ook kan het tot nieuwe bedrijvigheid (privacy als niche) leiden en tot innovatieve aanpakken om compliant te zijn.
Een voorwaarde voor het grijpen van deze kansen is dat er voldoende kennis over aanwezig moet zijn bij bedrijfsleven en publieke organisaties, en inzicht in de mogelijkheden die de oplossingen kunnen bieden. Juist deze kennis en dit inzicht is niet altijd aanwezig. Daarom is nu het "Actieplan Privacy" gelanceerd waarin een zevental aanbevelingen zijn opgenomen, zoals het ondersteunen van innovatieve start-ups en het opstellen van een privacybenchmark. Daarnaast pleiten ze voor een voorbeeldfunctie van de overheid, waarbij rijksbrede bewustwording van mogelijkheden voor privacyvriendelijke innovatie moet worden gestimuleerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.