Politie- en opsporingsdiensten zouden veel efficiënter kunnen werken als ze de cloud ingaan, onder andere in het gevecht tegen cybercriminelen. Dat stelt Kirk Arthur, algemeen directeur bij de afdeling van Microsoft die zich met openbare veiligheid en justitie bezighoudt.
Kirk merkt op dat Microsoft met opsporingsdiensten over de hele wereld samenwerkt om cybercrime te bestrijden. Het justitiële systeem in deze landen zou echter vaak met verouderde systemen werken en wordt gehinderd door budgetbeperkingen. Ook is er een gebrek aan een internationaal framework en een gebrek aan kennis, of soms zelfs wantrouwen, over nieuwe technologie.
"Neem bijvoorbeeld de cloud. Wanneer volledig gebruikt kan het enorme kosten- en efficiëntievoordelen opleveren", zegt Kirk. De cloud kan helpen bij zowel het verzamelen en verwerken van inlichtingen, alsmede communicatie. "Veel van wat opsporingsdiensten doen gaat over logistiek, zorgen dat de mensen en materiaal op de plek zijn waar ze het best gebruikt kunnen worden. Big data-analyse in de cloud kan de verwerking hiervan veel efficiënter maken."
De grootste uitdaging volgens Kirk is het overtuigen van functionarissen dat de cloud veilig is om te gebruiken. "Ik denk dat de cloud het veiligste en efficiëntste platform is, meer dan een opsporingsdienst die eigen systemen en infrastructuur op eigen terrein beheert." Door op de cloud over te stappen zouden er minder middelen voor beheer nodig zijn, die vervolgens voor operationele missies kunnen vrijgemaakt, aldus de Microsoft-directeur.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.