Door Anoniem: Dat is waarom ik nog nooit op Linux ben overgestapt;
Huiswerk doen, dan ben je er zo. :-)
hoe zit dat met drivers,wordt de hardware ondersteund,
Hardware is een beetje een zoekplaatje, en verschilt zelfs een beetje per distributie. De meeste "basis"hardware wordt wel ondersteund, als in cpus, moederborden, netwerkkaarten, dat soort dingen. Met wifi wordt het al een beetje lastiger, en met obscuurdere dingen moet je echt van te voren even goed kijken of het gaat werken.
Deels is dat omdat fabrikanten gewoon te bescheten zijn om drivers bij te leveren behalve voor windows, of zelfs maar specificaties vrij te geven zodat anderen die drivers kunnen schrijven (dat gebeurt nog steeds het meeste). Deels is dat omdat de hardware tot op het bot uitgekleed is en waar het meeste werk dan dus door de driver gedaan moet worden, die vervolgens nauwlijks meer "driver" is, maar bijkans het halve apparaat. Beruchte voorbeelden zijn "winprinters" en "winmodems", en nu meest recent bepaalde types WD solid state drives.
Qua printers: Ikzelf zorg dat mijn printers "PostScript" snappen, dan werken ze altijd.
3D graphics met snelle drivers is ook zo'n langlopend ellendeverhaal. Dat wil niet zeggen dat je grafische kaart onbruikbaar is: 2D gaat eigenlijk altijd prima, ook al is de driver niet de meest efficiente. Geintjes als transparante ramen en andere leuke effecten zullen dan verstek moeten gaan, en 3D-versnelde spelletjes enzo werken dan ook niet. Heb je dat nodig, dan moet je even goed graven en zeker zijn van je zaak. Maar voor een beetje browsen en andere simpele taken is het geen probleem, echt niet.
En de info is vrijwel altijd te vinden, al is het vaak ergens anders dan bij de fabrikant van het apparaat.
hoe zit dat met software/programma's (kan ik gebruik maken van outlook,skype,gmail.facebook) etc.
Net als dat macprogrammas niet onder windows werken, werken windows programmas niet zondermeer onder linux (al zijn er wel truuks...) dus stel je eigenlijk de verkeerde vraag.
Outlook is er niet voor linux (en het is waardeloos als email client, er is zoveel beters) maar er zijn genoeg andere programmas die prima met IMAP-mailservers samenwerken en allerhande leuke features hebben. Probeer er een paar, maak een keuze, gebruik dat.
En ja, je kan later nog wisselen. Er zijn een paar standaardformaten voor emailarchieven en emailprogrammas kunnen dus elkaars archieven lezen (maar niet altijd tegelijk).
Er is een linuxversie van skype. skype is overigens ook nog steeds een "proprietary" en ongedocumenteerd protocol. Er zijn wel andere videochatoplossingen, alleen werken die niet met skype samen. Of liever, skype werkt niet met de rest van de wereld samen. Net als windows zo vaak het probleem is, maar door het grote marktaandeel zien de gebruikers dat niet zo. En toch is het makkelijker om linux met mac samen te laten werken dan linux met windows of mac met windows.
gmail is een website en facebook ook, en browsers zijn er wel, natuurlijk. Je kan dat soort vragen natuurlijk ook zelf in google tikken. Een klein beetje zelfredzaamheid hoort wel een beetje bij het wereldje, ook omdat ongeveer alle informatie gewoon online te vinden is.
Software haal je meestal via je linuxdistributie, want bij de websites van de programmas zelf haal je eigenlijk alleen de broncode (of de windowsversie). Jouw linuxinstallatie heeft dan meestal een programma om je door de beschikbare paketten te laten snuffelen. Er is echt
veel beschikbaar.
En wat voor browser
Probeer eens firefox, of chromium, of opera, en zo zijn er nog wel een paar. Keuze genoeg.
en wat voor security software is er voor Linux verkrijgbaar?
De meeste virusscanners die voor linux verkrijgbaar zijn, scannen op virusen voor windows. Dit is bijvoorbeeld handig als je een mailserver of fileserver onder linux draait waar windowscomputers toegang toe hebben. Voor linux zelf... daar kom je met de standaard "best practices" al een heel eind. Bijvoorbeeld door voor je normale bezigheden een gewone gebruikersaccount te gebruiken, niet het beheersaccount. En verder, kijk rond.
Want linux is geen windows. Dus moet je een aantal gewoontes die handig waren onder windows laten varen. De alternatieven zijn anders, maar dat hoeft niet slechter te zijn. Vaak juist niet.
En is er ondersteuning,zeg maar een klantenservice voor gebruikers bij problemen.En heeft Linux ook een variant op windows update? En waar kan ik linux verkrijgen?
Je haalt niet "linux", je haalt "een linux distributie", die bestaat uit de kern ("linux") plus vanalles aan vrije software eromheen, waaronder een installer en een package manager en updater. Het is de uitgever van die distributie die ook updates verzorgt, inclusief "windows update"-type diensten. En dat niet alleen voor de kern, maar ook voor de applicaties die je via de distributie geinstalleerd hebt.
Sommige (nuja, de meeste) distributies zijn vrijwilligerswerk. Je kan er best hulp krijgen maar je moet het vriendelijk vragen en geduld hebben. Netjes vragen met leesbare zinnen en vraagtekens stellen, vervolgvragen ("maar wat is je doel dan?") beantwoorden, en even vertellen of het advies werkte of niet, dat soort werk.
Er zijn ook betaalde distributies die ondersteuning erbij leveren, of je huurt een ondersteuningsbedrijf in voor de distributie van jouw keuze.
Niet lang geleden was er iemand op deze site die vroeg "welke distributie?" en daar staan een hoop suggesties in. Het is niet raar om een paar verschillende distributies te proberen voordat je er eentje vindt die je fijn vindt om mee te werken.
Wil je snel beginnen: "Ubuntu" is een prima linuxdistributie voor beginners. Die vind je op hun website:
http://ubuntu.com/download.