image

Cybercrimineel verkoopt keylogger voor Bitcoins

maandag 13 mei 2013, 16:34 door Redactie, 2 reacties

Virtuele betaalmiddelen zoals Lliberty Reserve, e-Gold en Web Money zijn al lange tijd het favoriete betaalmiddel van cybercriminelen, maar die vinden het tegenwoordig ook prima om via Bitcoins, PayPal of creditcard te worden betaald. Beveiligingsonderzoeker Danco Danchev ontdekte een cybercrimesite waar een op HTTP-gebaseerde keylogger werd aangeboden.

Voor de malware wordt 35 dollar gevraagd. Naast PayPal, Liberty Reserve en Monepak is het ook mogelijk om in Bitcoins te betalen. Bitcoin is een virtuele munteenheid waarvan de 'munten' worden berekend, ook wel mining genoemd. Het algoritme dat Bitcoin gebruikt is zo gemaakt dat naarmate er meer Bitcoins komen, er steeds meer computerkracht nodig is om ze te berekenen.

Bitcoins
Een andere eigenschap van Bitcoins is de anonimiteit die ze bieden, aangezien er geen centrale partij zoals een bank bij komt kijken. Toch zou dit niet de reden zijn waarom de aanbieder van de keylogger voor Bitcoin heeft gekozen. "Het gebruik van Bitcoin in dit geval lijkt meer een manier om de betalingen die hij accepteert te verbreden, dan een manier om zijn OPSEC (Operational Security) of anonimiteit te verbeteren", merkt Danchev op.

De onderzoeker denkt dat alle aandacht voor Bitcoin alleen op internationale marktplaatsen voor cybercriminelen zal aanslaan en weinig impact voor de meeste Russische en Oost-Europese cybercriminelen zal hebben.

"Die zullen op Liberty Reserve en Web Money als voornaamste betaalmiddel blijven vertrouwen, een proces wat ze tot in de perfectie beheersen, mede dankzij het gemak waarmee valse identiteitspapieren en paspoorten zijn te verkrijgen, de toegang tot katvangers en cybercrime-vriendelijke betalingverwerkers."

Reacties (2)
14-05-2013, 09:07 door Anoniem
Dat gebeurt al heel lang op het darknet..
14-05-2013, 19:26 door Anoniem
Wereldschokkend nieuws, dit. Wat zijn onze veiligheidsonderzoekers toch een bovengemiddeld competente superhelden. Ze surfen een beetje rond en maken een screenshotje van wat ze zoal gezien hebben, schrijven er een blogpostje over, en gelijk ligt de rest van de IT security blogosphere in katzwijm, die niet weten hoe snel ze er zelf ook iets over moeten schrijven. Doe het ze eens na!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.