Vorig jaar zijn bijna 18.000 IP-adressen in Nederland afgetapt, een stijging van zo'n 7%. Ook het aantal gegevensvorderingen steeg tot meer dan 26.000, zo ontdekte Rejo Zenger van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Volgens de privacyactivist publiceert het Ministerie van Veiligheid en Justitie op verzoek van de Tweede Kamer elk jaar een overzicht van het aantal afgetapte telefoonnummers en internetverbindingen.
Dit jaar bevonden de cijfers zich echter in een lijst van vragen en antwoorden over het jaarverslag van het ministerie. Volgens het ministerie is het het totaal aantal telefoontaps met iets minder dan 3% gestegen naar 26.150. Het aantal vorderingen, waarbij vooral naar "historische verkeersgegevens" werd gevraagd, steeg met krap 10% van 56.825 naar 62.554. Het aantal IP-taps steeg met bijna 7% gestegen naar 17.806.
Het ministerie verklaart de stijging door het toenemend gebruik van smartphones in de samenleving. Wanneer daar een tap op wordt gezet, gaat het technisch gezien om twee taps: één op de spraak en één op het datakanaal. Het ministerie merkt wel op dat het bij deze cijfers gaat om het aantal getapte nummers en niet het aantal getapte personen. "Dit is van belang omdat sommige verdachten zeer veel nummers in gebruik hebben en deze per getapt nummer in de statistieken worden opgenomen. Ontwikkelingen in de statistieken zijn om die reden moeilijk te duiden."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.