Dit is zeker een verbetering, maar nieuwswaardig? De meeste ziekenhuizen die (grotendeels) digitaal werken hebben al een dergelijke oplossing.Deel 1 Door Anoniem: Gevaarlijke ontwikkeling dat EPD, blijk zo maar weer...
Als digitaal vastligt dat iemand wel of niet gereanimeerd moet worden... Als door een van de lekken in het EPD (een digitaal systeem is nooit waterdicht) iemand ongemerkt een parameter kan wijzigen kan dit het EPD tot het ultieme digitale moordwapen maken.
In hoeverre zit hier een verschil met de oude situatie? Iemand kan ook ongemerkt een vel in de status stoppen. Dat ging waarschijnlijk ook sneller dan een databse hacken.
Deel 2 Door Anoniem:
Dan is de oude situatie toch wel even beter en duidelijker; is er een ondertekend formulier aanwezig, niet reanimeren, anders altijd reanimeren. Nu zou je als arts eigenlijk voordat je met reanimeren begint systeembeheer moeten vragen of er geen storingen of onderhoud zijn waardoor database velden niet zouden kunnen kloppen en of ze. Stel een veld wordt geüpdate vlak nadat de arts dit heeft geraadpleegd. Deze arts kan dan dood door schuld aangerekend worden.
De oude situatie was niet beter. Men wist niet of er een verklaring was als die niet in de status zat. Deze kan niet ingevuld zijn of zelfs kwijt. Er waren niet voor niks meerdere werkwijze (gevaarlijk!) om de behandelbeperkingen vast te leggen.
Door Mozes.Kriebel: De registratie van andere behandelbeperkingen gebeurde in de praktijk op verschillende manieren, waardoor ook daarover soms verwarring ontstond.
Dus, wat doen we dan? We verzinnen er nog een manier bij.
Denk maar niet dat bij de invoering van het EPD al voorgaande registraties worden beëindigd. Tel daarbij op de stabiliteit van de gemiddelde systemen in NL (hoe vaak hoor je niet als je naar een ziekenhuis of andere zorginstelling belt: "oh, mijn systeem loopt nu net even vast").
We verzinnen er een manier bij en hanteren de oude manieren niet meer. 1 uniforme manier van registratie. Prima!
Beschikbaarheid is belangrijk bij een dergelijke oplossing, dat kan ik niet ontkennen. Maar papieren dossiers die toevallig op een andere afdeling liggen of bij een arts op de kamer garandeerd ook geen beschikbaarheid...
Door Anoniem: Door Anoniem: Elk ziekenhuis heeft een EPD, of dacht iedereen dat elk ziekenhuis alles nog op pappier bijhield?
Het geen waar de discussie nu over is is het LSP of de koppeling tussen alle ziekenhuize door het landelijk schakel punt.
EPD is gewoon de lokale database die het ziekenhuis gebruikt
Dit klopt gedeeltelijk, ieder ziekenhuis heeft inderdaad een systeem waarin alle patienten gegevens staan (die het ziekenhuist zelf bij houdt). OF er uitwisseling is tussen de systemen van de ziekenhuizen is bij mij niet bekend.
Er is nauwelijks digitale deling tussen verschillende ziekenhuizen. Zeker niet wat betreft verslaglegging.
Door TD-er: Door Anoniem: Hoe kan ik controleren dat er bij mij GEEN vinkje bij dit doodvonnis staat?
Je kunt volgens mij niets zelf, maar zal alles via een (jouw behandelend) arts oid. moeten laten uitzoeken.
"Wij" als burgers kunnen zelf volgens mij helemaal niets met dat systeem. Zelfs niet inzien wie er in gekeken heeft.
Als burger heb jij het recht je medisch dossier (digitaal of analoog) op te vragen. De zorgverlener heeft de verplichting hier gehoor aan te geven.
Daarnaast, als u dit aan een arts of verpleegkundige vraagt die bij u aan het bed staat heeft u (verwacht ik) vrij snel antwoord.