image

Total laat politie meekijken met camerabeelden tankstations

dinsdag 9 december 2014, 16:48 door Redactie, 26 reacties

Alle tankstations van Total worden op het camerabewakingssysteem Live View aangesloten waardoor de politie in het geval van bedreigende of gevaarlijke situaties direct vanuit de meldkamer kan meekijken. Ook kan men tot twee minuten terug in de tijd naar de beelden kijken.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is blij met het initiatief van Total om alle Total tankstations aan te sluiten. Volgens de minister vergroot Live View de pakkans van overvallers op tankstations. Door het systeem kan de politie een inschatting van de situatie maken. Op basis daarvan kunnen eenheden worden gestuurd naar het tankstation en naar strategische punten op mogelijke vluchtroutes van de verdachte. In veel gevallen zou dit tot de aanhouding van de overvallers leiden. Eerder werden ook de geldautomaten van ABN Amro op Live View aangesloten.

Image

Reacties (26)
09-12-2014, 17:13 door Anoniem
Dus niet meer pinnen bij ABN-Amro en niet meer tanken bij Total. Goed om te weten.
Er is al genoeg Big Brother!
09-12-2014, 17:31 door Anoniem
Door Anoniem: Dus niet meer pinnen bij ABN-Amro en niet meer tanken bij Total. Goed om te weten.
Er is al genoeg Big Brother!


Zeer kortzichtig en dom zoals U reageerde!
U wilt toch ook dat de politie zo snel mogelijk reageert?
Stel dat U bij een overval op zo een tankstation een van de " gijzelaars" bent?
09-12-2014, 17:34 door Anoniem
eigenlijk vind ik dit niet eens zo´n heel gek idee. Als je na gaat dat bepaalde tankstations zo´n 3 a 4 keer per jaar overvallen worden. Uiteraard zal dit niet gebeuren als jij een snickersreep in je zak steekt, maar ik gok dat zodra een medewerker de overvalknop indrukt de meldkamer gelijk de beelden heeft. Wat betekend dat ze in dat geval 2 minuten terug kunnen. Een goede inschatting kunnen maken en de omgeving kunnen afsluiten om de verdachte te pakken. Liever dit dan het volgsysteem op de snelwegen.
09-12-2014, 17:36 door Eric-Jan H te D
Ben benieuwd of iedere willekeurige Nederlander zich op dit systeem kan aansluiten. Zo niet dan lijkt me dit een aardige vorm van cliëntelisme.
09-12-2014, 17:41 door ph-cofi
Is toch juist handig? Dan kan de politie achteraf de ramkraken goed volgen. En de doorrijders-zonder-te-betalen. Cameratoezicht is niet per se een probleem en een logische reactie op een serieuze hoeveelheid criminaliteit in NL met te weinig personeel om op elk kruispunt en plein te staan.

Gevolg: Als je niet in beeld wil komen, kun je geen auto meer rijden op de snelweg, op de ring Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, bij de grens, e.d.

Wel een probleem is: hoelang mogen de beelden bewaard worden volgens de wet en hoelang blijft het dan werkelijk bewaard door Total? Wat doen die camerabeelden ineens bij de Belastingdienst...? Rechtsgeldig verkregen bewijs, proportioneel middel of surveillance staat?
09-12-2014, 17:53 door Anoniem
2 minuten is dat niet een beetje kort.........
09-12-2014, 18:15 door Anoniem
Politiestaat, dat dan weer wel.
09-12-2014, 18:21 door johanw - Bijgewerkt: 09-12-2014, 18:22
De beelden worden uiteraard ook live doorgespeeld naar de belastingdienst zodat automobilisten nog beter gevolgd kunnen worden en leaserijders nog beter gecontroleerd gaan worden.

En voor die overval: het is te hopen dat er dan net voldoende agenten zijn en dat ze niet bezig zijn met een grote belastingcontrole.

En de doorrijders-zonder-te-betalen.
Daar gaat de politie niet achteraan, dat is civielrecht. Dat is werk voor incassobureaus, of eventueel na een veroordeling de deurwaarder.
09-12-2014, 19:01 door Eric-Jan H te D - Bijgewerkt: 09-12-2014, 19:04
Door johanw: De beelden worden uiteraard ook live doorgespeeld naar de belastingdienst

Daar ga je met je illegaal ingebouwde gastank.

Overigens vorige week voor het eerst in mijn leven Total getankt. Resultaat:
- Shell: 7L/100km
- Total: 8,3L/100km
09-12-2014, 19:59 door Anoniem
Aan de ene kant, het kan technisch, en dan krijgen er allerlei mensen jeuk om het ook maar gewoon te doen, "waarom niet het kan toch?" of "we moeten toch met onze tijd mee ja toch niet dan?" of meer van zulke ondoordachte rationalisatie.

Het is eigenlijk best wel kwalijk dat dit gewoon naarbinnen sluipt. Wat mij betreft moet hier eerst eens maatschappelijke discussie over gevoerd worden, graag met mensen die ook een beetje snappen wat de gevolgen zijn. Als we dan met z'n allen besluiten dan ja, elke camera waar dan ook mag direct naar de politie doorgekoppeld worden, pas dan denk ik dat iedereen die wil moet mogen kunnen aansluiten. Voordat we er met z'n allen volmondig ja tegen gezegd hebben blijft het behoorlijk geniepig en achterbaks om een voor een het politiegluurnetwerk steeds verder uit te breiden. En daarmee dus oneigenlijk en een kwalijke zaak. Niet vanwege (iedere keer) die ene enkele, maar omdat een enkele er altijd meer worden, en we daar niet met z'n allen toestemming voor hebben gegeven.

Wat mij betreft hoort het dus niet te kunnen zonder dat we duidelijk bedacht hebben wat de gevolgen van vele aangesloten partijen op dit systeem gaat zijn en dat we daar ook duidelijk ja tegen gezegd hebben. Wat dat betreft is de tijd van zwijgen is toestemmen voorbij, en we moeten vooral in dat opzicht nodig met onze tijd mee.
09-12-2014, 20:03 door Anoniem
Tenenkrommend hoe simplistisch onze geliefde leider errr Minister hier weer tot zijn uitspraken komt.
Dat hij van ICT geen kaas gegeten heeft, tot daar aan toe.
Maar omtrent de (bij voorbaat geflopte Nationale) politie?

Cijfers? "Enorm," "veel," "snel."
Feiten? Strafbaar! (Da's pas een onderbouwing!)
Agent in meldkamer? Daar zitten vnl. burgermedewerkers / vrijwilligers.

(Waar blijven de drones?)


Door Anoniem: U wilt toch ook dat de politie zo snel mogelijk reageert?
Stel dat U bij een overval op zo een tankstation een van de " gijzelaars" bent?
Jazeker, maar niet dat die reactiesnelheid af moet hangen van camerabeelden.
Daarnaast gaat het vooral om een signalement lijkt me, gijzeling komt, buiten de VS en andere derde-wereld landen misschien, niet heel veel (= nooit) voor bij overvallen op tankstations.


Door johanw:
En de doorrijders-zonder-te-betalen.
Daar gaat de politie niet achteraan, dat is civielrecht.
Uhm, diefstal is, voor zover ik weet, nog steeds Strafrecht hoor (art. 310, 311 & 312 Sr).
Misschien dat dat veranderd is nadat de politie het een goed idee vond, om onschuldige burgers (lees: "mij") als file-schild te gebruiken, met dodelijke afloop? (A2, nabij Maarsen '11)


Ik vind echter een hoop (slecht) nieuws als ik brandstofdiefstal door Google gooi, waarbij grove middelen niet geschuwd worden door de politie. Heel begrijpelijk ook, het gaat immers voor ~de heft (32 tot 64%) van het gestolen bedrag over (reeds afgedragen) heffingen, dat zijn tientallen euro's op een volle tank!

(Waar blijft de inzet van het leger tegen dit soort terroristische daden?)


NB: Ik vind ook dat criminaliteit aangepakt moet worden, te weten door de pakkans te verhogen.
Maar ik heb nog geen camera gezien die een verdachte kan arresteren.
Ik ben tot nu toe enkel camera's tegengekomen die TEN KOSTE gaan van het politiebudget, en maar zelden leiden tot een aanhouding, laat staan veroordeling.
Misschien bij Opsporing Verzocht ja. Maar laat dat nu net over zaken gaan die de politie niet opgelost krijgt met hun mooie camera's :(
09-12-2014, 21:46 door Anoniem
Aantal Total tankstations in Nederland; "ruim 350"
http://www.total.nl/tankstations.html
Aantal ABN AMRO pinautomaten in Nederland (2013); 1750
http://www.banken.nl/nieuws/402/abn-amro-komt-met-nieuwe-generatie-geldautomaten

Dat zijn nogal wat beelden! Gaan de ABN AMRO en Total de eventuele mankracht e.d. betalen of jij en ik, de burger die links dan wel rechtsom uiteindelijk toch voor de kosten op zullen draaien. Ik gok het laatste, aangezien het ons eigen belang zou kunnen (wordt vervolgd) dienen...

waardoor de politie in het geval van bedreigende of gevaarlijke situaties direct vanuit de meldkamer kan meekijken. Ook kan men tot twee minuten terug in de tijd naar de beelden kijken.
Bij tankstations neem ik dan aan dat een medewerker op een soort panic button kan klikken en de feed in beeld komt bij de meldkamer en vanaf dat moment, tot 2 minuten terug, vervolgens live kan meekijken en een inschatting maakt. Maar tegen de tijd dat er een melding binnenkomt van "een bedreigende of gevaarlijke situatie" bij een pinautomaat - wat houdt een gevaarlijke situatie bij een pinautomaat overigens in? - , waarbij ik dan uit ga van een melding van de pinnende persoon of omstanders, zou dan die 2 minuten niet reeds verstreken kunnen zijn en het systeem geen enkel voordeel meer heeft?

In veel gevallen zou dit tot de aanhouding van de overvallers leiden.
Zou kunnen, zo lust ik er nog wel een paar. Lees deze reactie nog meer eens een keer.
Zeker Opa, (terugkomend op wordt vervolgd) ik ben in ieder geval benieuwd naar de cijfers die er zouden kunnen komen, er niet gaan komen, nooit zullen komen, nooit zouden hebben kunnen komen zonder Live View/Useless View.
De meeste moorden, zware delicten e.d., die de samenleving écht raken doen er niet toe. Puur economische belangen daarentegen juist wel. Zo krom, so wrong.

De "echte" criminelen lezen dit uiteraard ook, dus zullen de Total en ABN AMRO pinautomaten overslaan waardoor er een verschuiving zal plaatsvinden naar de overige pinautomaten, tankstations, winkels, bedrijven etc.

Neemt niet weg dat in bepaalde gevallen camerabeelden best wel nuttig kunnen zijn (zou kunnen sla ik bewust over aangezien dit gewoon een feit is) maar dit schiet gewoon niet genoeg op. Beter maak je voldoende drones die iedereen in Nederland 24/7/365(6) volgen, opnames van maakt en tot in eeuwigheid in een Amerikaanse cloud, op Amerikaans grondgebied opslaat aangezien niet op voorhand kan worden bepaald welke persoon eventueel in de toekomst potentieel crimineel verdrag zou kunnen vertonen/ontplooien en de Rijks(r)overheid de bewijslast niet zou kunnen leveren i.v.m. Europese onwettige data opslag enzo.

We kunnen er in ieder geval vanuit gaan dat Fred T. en consorten in het vervolg bij de ABN en Total zullen gaan pinnen respectievelijk tanken want Live View wordt in hun bijzijn toch pas na 2:01 minuut ingeschakeld en eventuele beelden daarvoor zijn niet beschikbaar wegens onbekende oorzaak.
09-12-2014, 21:52 door Anoniem
Wat vooral kortzichtig is, is de reactie van sommigen hier. Live-view wordt niet alleen bij Total en bij geldautomaten van banken gebruikt, maar ook al in winkels toegepast in samenwerking met Nederlandse beveiligingsbedrijven. Wie dus niet meer bij Total en bij bepaalde banken wil pinnen, kan dan ook niets meer kopen in de winkel omdat daar sinds kort ook wordt meegekeken. De rest van de detailhandel zal snel volgen.

Voor wie dat allemaal te gortig is, kan maar best naar de Sahara emigreren: daar staan geen camera-systemen opgesteld.
09-12-2014, 22:13 door Briolet
Door Anoniem: Misschien dat dat veranderd is nadat de politie het een goed idee vond, om onschuldige burgers (lees: "mij") als file-schild te gebruiken, met dodelijke afloop? (A2, nabij Maarsen '11)

Daar haal je zaken door elkaar. Het ging bij het 'file-schild' niet om benzinediefstal, maar om poging tot doodslag. Bewuste automobilist probeerde een agent dood te rijden bij een poging hem staande te houden. Dan praten we over een heel ander delict als een benzinediefstal. Vooral omdat de politie inmiddels vastgesteld had dat hij met vervalste kentekens rondreed en waarschijnlijk niet meer op te sporen zou zijn als er niet direct actie ondernomen werd.
09-12-2014, 22:26 door Anoniem
in het geval van bedreigende of gevaarlijke situaties
moet natuurlijk zijn in het geval van terrorisme of kinderporno.
Opa vergeet ook wel eens wat goed onder woorden te brengen, zo vergeet hij ook wel eens iets als nevenfuncties.
10-12-2014, 00:09 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Misschien dat dat veranderd is nadat de politie het een goed idee vond, om onschuldige burgers (lees: "mij") als file-schild te gebruiken, met dodelijke afloop? (A2, nabij Maarsen '11)

Daar haal je zaken door elkaar. Het ging bij het 'file-schild' niet om benzinediefstal, maar om poging tot doodslag. Bewuste automobilist probeerde een agent dood te rijden bij een poging hem staande te houden. Dan praten we over een heel ander delict als een benzinediefstal. Vooral omdat de politie inmiddels vastgesteld had dat hij met vervalste kentekens rondreed en waarschijnlijk niet meer op te sporen zou zijn als er niet direct actie ondernomen werd.
Na het typen van een enorme rant, die niet geschikt is om te publiceren, ben ik tot de conclusie gekomen, dat het niet anders kan, dan dat jij zelf Rijksambtenaar bent.
Geen 'mens' zou het namelijk in zijn hoofd halen om een burger te gebruiken als menselijk schild, werkelijk, te triest voor woorden.

Met grote minachting, een veteraan.


NB: Ik stond daar 50m vandaan, het had net zo goed mijn leven kunnen zijn.
Maar ik ben blij dat er iemand is zoals jij, die zonder een spier te vertrekken, aan mijn kinderen uit had kunnen leggen, waarom papa nooit meer thuis zou zijn gekomen, en betrokken agent natuurlijk wel. Werkelijk, een hele opluchting.

Daarbij waren deze verhaaltjes je ongetwijfeld ook uitstekend van pas gekomen:
http://www.politie.nl/over-de-politie
http://www.politie.nl/over-de-politie/pijlers.html
10-12-2014, 09:07 door Mysterio
Prima toch? Zolang mag bij wet geregeld is wanneer welke beelden naar de Politie mogen.
10-12-2014, 10:16 door Anoniem
Door Mysterio: Prima toch? Zolang mag bij wet geregeld is wanneer welke beelden naar de Politie mogen.
Oh, ja, als het vastgelegd is in de wet is het prima. Komt er wat jou betreft ook bewaarplicht?
10-12-2014, 11:44 door spatieman
handig toch.
kijk een kenteken, effe bonnentje uitschrijven, en cjib doet de rest, en we kunnen verder koffie drinken.
10-12-2014, 13:10 door Anoniem
nu is het maar wachten tot dat netwerk gekraakt wordt om tegen ze gebruikt te worden.
10-12-2014, 14:36 door Anoniem
Dus niet meer pinnen bij ABN-Amro en niet meer tanken bij Total. Goed om te weten. Er is al genoeg Big Brother!

Het zal mij absoluut een worst wezen of de politie bij incidenten kan meekijken. De enige nieuwigheid is overigens dat ze een direkte verbinding hebben. Die beelden werden al gemaakt, en werden wanneer nodig al aan de politie verstrekt.

Verder vraag ik mij af of jij een illusie van privacy hebt op de snelweg. Voordat je die pomp bereikt sta je al talloze keren op camera's, en je nummerbord is ook al lang en breed geregistreerd ;)

Daar gaat de politie niet achteraan, dat is civielrecht. Dat is werk voor incassobureaus, of eventueel na een veroordeling de deurwaarder.

Volgens mij is het een combinatie van civiel en strafrecht. Enkel wanneer je bijvoorbeeld te goeder trouw handelt, en je er bijvoorbeeld bij de kassa achterkomt dat je te weinig saldo hebt, dan kan het op puur civielrechtelijke wijze worden afgehandeld.

Doorrijders zijn gewoon strafrechtelijk fout bezig; niet veel anders dan bijvoorbeeld winkeldieven. Die krijgen ook te maken met de politie wanneer zij gepakt worden.

Oh, ja, als het vastgelegd is in de wet is het prima. Komt er wat jou betreft ook bewaarplicht?

Rare vraag, immers is die bewaarplicht er (helaas) al lang. Je kan beter vragen of deze weg moet, mede gezien de uitspraak van het EU hof.....
10-12-2014, 14:38 door Anoniem
@spatieman :

kijk een kenteken, effe bonnentje uitschrijven, en cjib doet de rest, en we kunnen verder koffie drinken.

Waar gaan ze dan bonnetjes voor uitschrijven, beste Spatieman ? Immers worden doorrijders al lang en breed geregistreerd, via het Scan-a-Car systeem. Kenteken gaat richting deurwaarder, en die stuurt jou een bonnetje op. Het CJIB heeft daar geen enkele rol in.
10-12-2014, 14:42 door Anoniem
Dus niet meer pinnen bij ABN-Amro en niet meer tanken bij Total. Goed om te weten.

Vervelend he, wanneer dieven gepakt kunnen worden wanneer zij proberen om te pinnen met gestolen bankpassen. Echt dramatisch die privacy schending, men zou de daders zo toch eens te pakken kunnen krijgen.

Het lijkt mij juist goed dat er opnames worden gemaakt. En wanneer ik pin met mijn eigen pas, dan kijkt niemand naar die beelden, en er staat niets op die beelden wat mijn privacy raakt.

Het feit dat je daar was, en dat je daar hebt gepind wordt immers toch al vastgelegd bij de transactie. De beelden zijn enkel handig wanneer kwaadwillenden pinnen met gestolen passen. Of de privacy van zo'n dief daarbij in het geding is, dat is toch echt zijn eigen probleem.

Leg jij nou eens uit wat jouw bezwaar is tegen het gebruik van dit soort camera beelden bij pinautomaten. Heb je medelijden wanneer je dergelijke opnames ziet in bijvoorbeeld opsporing verzocht ? Of vind je de beelden op zo'n moment wellicht toch nuttig ?
10-12-2014, 14:45 door Anoniem
Maar ik heb nog geen camera gezien die een verdachte kan arresteren.

Nee, ik heb ook nog nooit een telefoontap gezien die een verdachte kan arresteren. Dat wil echter niet zeggen dat een telefoontap of een camera geen nut heeft, en niet kan leiden tot de arrestatie van een verdachte, of een veroordeling bij de rechter. Dat camera's niemand kunnen arresteren of veroordelen, dat snapt zelfs een kleuter.
11-12-2014, 18:03 door Anoniem
De nederlandse regering en de minister president willen gewoon niet toegeven
dat dit land een drugsprobleem heeft,en amsterdam begint al een klein mexico te worden.
zoals je het ook al jaren in de provincie limburg ziet.

Al deze overvallen die nu al 10 jaar duren op winkels en bedrijven en bij mensen thuis
heeft gewoon met drugs te maken,intussen worden velen,velen mensen slachtoffer,nu blijven we
achter de feiten aanlopen,voorkomen is beter dan genezen.

Dus veel harder optreden tegen drugs.

Maar uiteindelijk gaat iedereen hier onder lijden,de tijd tikt.
Het averechtse effect hiervan is dat de overheid steeds meer een controle staat word dan het nu al is.
15-12-2014, 16:33 door Anoniem
Er zijn burgemeesters, zoals die van Alkmaar, die camerabewaking proberen te centraliseren bij de politie met als oogmerk de werkgelegenheid daar op peil te houden. (Dat kan worden gelezen als 'dure ambtenaren werk laten doen dat een particulier bedrijf veel goedkoper kan doen met soortgelijke kwaliteit.') Bron voor dit bericht: burgemeester in stadsblad.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.