Goede vraag!
Allereerst is het belangrijk om te weten, dat een opname van (een deel van iemand) als persoonsgegeven beschouwt wordt.
Een school is géén openbaar grondgebied, en dus kan de eigenaar / beheerder zelf regels opstellen omtrent het maken van foto's en films en geluidsdragers.
Sterker nog, een school is verplicht om dit soort zaken op te nemen in de 'huisregels.'
Deze zijn altijd verkrijgbaar, is het niet via de site van je school, dan wel via de administratie of de directie.
Indien je geen schoolreglement uitgereikt krijgt, waarin dit is opgenomen, mag de school je niet straffen als je het toch doet!!!
(Ik spreek uit ervaring, ik was namelijk, lang lang geleden, de allereerste leerling met een mobiele telefoon op school, en ik maakte daar veelvuldig, straffeloos gebruik van. Ik was vervolgens ook de allereerste leerling, die bij de rector op kantoor, mocht tekenen voor ontvangst van het gewijzigde reglement, hahahahahaha.)
Dat neemt echter allemaal niet weg dat de Wet Bescherming Persoonsgegevens ongewijzigd van toepassing is, en dat een benadeelde je buiten de school om aan kan klagen, etc. etc.
Start hier:
https://www.security.nl/posting/39551/Juridische+vraag%3A+mag+je+iemand+stiekem+filmen%3FDan:
http://www.cbpweb.nl/pages/inf_va_filmen_mensen.aspxRelevante achtergrond informatie
http://www.onderwijsethiek.nl/onderwijs/verboden-te-filmen-ii-het-project-pMijn conclusie:NEEN, je mag niet zomaar filmen (of fotograferen) op school.De enige uitzondering daarop is, in het kort, het aantonen van misstanden,
die niet op andere wijze aan het licht gebracht kunnen worden.BIJVOORBEELD
- Als een docent een leerling mishandelt (verbaal, fysiek of seksueel) mag je dat wel degelijk opnemen, maar dan enkel en alleen om overtredingen / misdrijven aan te tonen, en enkel als dat aantonen op geen andere manier kan.
- Als 2 leerlingen vechten, tsja, dan is er een grijs gebied, meestal is dat niet ernstig genoeg om het filmen ervan te rechtvaardigen. Dat mag dus niet.
- Dat is natuurlijk niet het geval als er wapens gebruikt worden, of als het gaat om ZWARE mishandeling waarbij ernstig letsel ontstaat of zou kunnen ontstaan, want dan mag het weer wel.
De grote vraag is hoe je dat vooraf moet bepalen natuurlijk. Het praktische antwoord is, dat je onterecht genomen beelden onmiddellijk moet verwijderen. Doe zoiets ook in overleg met een (con)rector, en enkel nadat is vastgesteld dat er geen (blijvend) letsel is ontstaan. Een kopie hiervan voor jezelf bewaren is niet toegestaan.
- Ook als 8 leerlingen één andere leerling mishandelen, is het toegestaan om dat te filmen.
Maar.., de mishandelde leerling na afloop ervan nog even blijven filmen, omdat je het zo grappig vindt dat hij/zij zit te huilen als een speenvarken, is fout.
Óók als je stelt dat dat is om het letsel aan te tonen, dit is namelijk eenvoudig door een arts vast te stellen, en het is dus niet noodzakelijk om dat dmv een beelddrager te doen.
TENSLOTTE: HET IS TEN STRENGSTE VERBODEN ZULKE BEELDEN TE DELEN, VERSPREIDEN E/O TE PUBLICEREN!!!Duidelijk zo?