image

Politie adviseert vind-app tegen straatroof

dinsdag 21 mei 2013, 12:36 door Redactie, 4 reacties

45 procent van alle straatroven die op dit moment plaatsvinden zijn gericht op het buitmaken van een mobiele telefoon, de politie adviseert eigenaren van een smartphone dan ook om een vind-app te installeren. "Smartphones zijn duur, gewild en daarom erg in trek bij criminelen", zo laat de politie weten. "Daarnaast worden tegenwoordig laptops en tablets vaak meegenomen bij een inbraak."

Om te voorkomen dat de smartphone een interessante buit voor straatrovers is, moeten gebruikers verschillende maatregelen nemen. Het begint met het instellen van een pincode. Daarmee wordt voorkomen dat de dief op kosten van het slachtoffer belt. Ook is het verstandig om de kenmerken van de mobiele telefoon te registreren en een vind-app te installeren.

Software
"Er bestaat zogenaamde track & trace software voor smartphones, tablets en laptops. Handig, want dit soort apps ontmoedigen straatrovers en vergroten de pakkans van de dader." Volgens de politie kunnen slachtoffers via de software de locatie van het toestel achterhalen en ook een foto van de dief of heler maken.

"Je kunt jezelf en de politie helpen door zo'n app te installeren. Mocht je mobieltje geroofd worden, bel dan meteen 112 zodat de politie direct kan proberen om je telefoon én de straatrover te lokaliseren." De politie merkt op dat dit alleen mogelijk is nadat de gegevens van de app aan de politie ter beschikking zijn gesteld.

Toepassing
Het verwijderen van de simkaart helpt niet bij het uitschakelen van de volg-app. Zodra de smartphone weer contact maakt met het internet, bijvoorbeeld via een draadloos netwerk, treedt de app weer in werking. "Verwacht echter geen wonderen. Als de steler of heler je smartphone uitschakelt, dan houdt het op", zo gaat de politie verder.

Daarnaast kan een 'factory reset' ervoor zorgen dat de app wordt verwijderd. Verder is het niet zo dat de politie meteen een huis kan binnengaan om te kijken of er een gestolen toestel aanwezig is.

"Het moet overduidelijk zijn in welk huis jouw device precies ligt. Bovendien moet Justitie altijd toestemming geven voor zo'n huiszoeking. De installatie van zo'n volgapp is dus hulpmiddel dat onder gunstige omstandigheden kan meehelpen om je gestolen telefoon op te sporen."

Reacties (4)
21-05-2013, 12:50 door Anoniem
Zolang de po-li-tie vaker in het nieuws komt met weigeren achter zulke meldingen aan te gaan dan dat ze succes boeken klinkt dit soort advies toch een klein beetje hol. Overigens is "bel 112 want je mobiel is geroofd" ook een fijne. In buurten waar geroofd wordt is de bereidwilligheid even een telefoon uit te lenen niet groot, en waar zijn er nog publieke telefoons? Dit is dus fijn practisch advies weer. Gaat goed daar in platte pettenland.
21-05-2013, 16:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-05-2013, 17:44 door Anoniem
Het lijkt mij geen goede zaak dat de politie meer tijd zou gaan besteden aan het opsporen van op straat weggegriste mobiele telefoontjes. Het vervolgen van gasten als die automobilist in Meijel die drie mensen doodreed, is vele malen belangrijker. Inbraak, mishandeling, levensbedreiging, doodslag, moord, roekeloos rijden - voor al die dingen is er nu al te weinig tijd. Kijk maar hoe immens veel mankracht er nodig was om die twee jongetjes te vinden. Alles vervolgen is een wensdroom van verwende kinderen. Dus laat die telefoontjes maar zitten. Moeten de eigenaren maar voorzichtiger zijn.
21-05-2013, 22:46 door Anoniem
Door Windmolentje: Bij ons zijn de publieke telefooncellen weggehaald, omdat er drugscriminelen hun "zaakjes" kwamen regelen. Daar heeft de politie geen schuld aan meneer (Anoniem van 12.50 uur).
En hoe lost dat het probleem op van "112 bellen als je mobiel geroofd is"?

Overigens staat er niet dat het de schuld van de po-li-tie is dat er geen publieke telefoons meer zijn, wel dat ze weinig practisch advies geven. Of vind je dat soms ook de schuld van drugdealers?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.