Twee Amerikaanse telecombedrijven die de gegevens van 170.000 klanten lekten hebben journalisten die dit ontdekten bedreigd. Het gaat om de bedrijven TerraCom en YourTel America, die klanten via het Lifeline programma van de Amerikaanse overheid betaalbare telefoondiensten aanbieden.
Het Lifeline programma is bedoeld voor consumenten met een laag inkomen. De regels om aan het programma mee te doen zijn door de overheid aangescherpt. Daardoor moeten telecombedrijven mensen die in aanmerking willen komen eerst documenteren, waarbij allerlei vertrouwelijke gegevens worden opgeslagen.
Het is echter niet toegestaan om deze gegevens permanent te bewaren. Een onderzoeksteam van Scripps News ontdekte dat dit niet het geval is en dat de gegevens eenvoudig zijn te vinden. Alleen door het gebruik van Google werd een grote hoeveelheid vertrouwelijke data ontdekt.
Vertrouwelijk
In totaal werden bij YourTel America en TerraCom 170.000 bestanden gevonden, die allemaal vertrouwelijke informatie bevatte.
Het ging om 44.000 aanvragen en certificeringsformulieren en 127.000 ondersteunende documenten, zoals scans en foto's van voedselbonnen, rijbewijzen, belastingpapieren, buitenlandse paspoorten en verlofletters.
Strafbaar
Een advocaat die beide bedrijven vertegenwoordigt stelt dat de journalisten de gegevens onrechtmatig en illegaal hebben verkregen. Daarbij zou de Computer Fraud and Abuse Act (CFAA) meerdere malen zijn overtreden.
De advocaat eiste dan ook dat de identiteit van de 'Scripps hackers' bekend zou worden gemaakt en dat ze met hun activiteiten zouden stoppen. Ook zou de nieuwsorganisatie de telecombedrijven moeten helpen bij het oplossen van de schade die de hackers hadden veroorzaakt.
Scripps ontkent alle aantijgingen en zegt dat het een video van de werkwijze heeft gemaakt, waaruit blijkt dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. De documentaire over het onderzoek, genaamd Privacy on the Line, staat nu online. De gegevens zijn inmiddels offline gehaald.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.