image

"Windowsgebruiker moet automatische updates uitschakelen"

maandag 15 december 2014, 10:51 door Redactie, 25 reacties

Windowsgebruikers moeten de automatische updatefunctie van Windows uitschakelen en voortaan zelf bepalen wanneer updates worden geïnstalleerd. Dat zegt Jason Evangelho van zakenblad Forbes. Aanleiding zijn de recente problemen met een update voor Windows. Het gaat om update KB3004394 voor het Windows Root Certificate Programma in Windows, dat op frauduleuze rootcertificaten controleert.

Na de installatie deden bij sommige gebruikers zich problemen voor, waaronder de mogelijkheid om in de toekomst updates en drivers te installeren. Ook zou Windows Defender niet meer werken en zou het op sommige computers niet meer mogelijk zijn om Windowsupdates te verwijderen. Een aantal gebruikers moest vanwege de defecte update het systeem herstellen of zelfs een volledig schone installatie doen. Er zijn ook berichten van mensen die dit niet zelf konden en daarom naar een winkel moesten.

Volgens Evangelho is de update dan ook "badware", onbedoeld schadelijke software. Hij merkt op dat het niet de eerste keer is dat er problemen met Microsoft-updates zijn. Windowsgebruikers krijgen van hem dan ook het advies om de automatische installatie van updates uit te schakelen en in de plaats daarvan updates alleen automatisch te downloaden, maar zelf te bepalen wanneer ze worden geïnstalleerd.

Evangelho kreeg kritiek op zijn advies, omdat gebruikers hierdoor kwetsbaar zouden worden. De schrijver is het daar niet mee eens, omdat het afgelopen jaar Microsoft drie updates uitbracht waardoor Xbox-consoles onbruikbaar werden, alsmede updates die voor grote problemen op computers en tablets zorgden.

Reacties (25)
15-12-2014, 10:58 door Mysterio
Tja, dan is wel de vraag hoe lang je als gemiddelde gebruiker moet wachten tot de eventuele problemen zijn gedetecteerd en opgelost anders ga je alsnog handmatig de boot in.
15-12-2014, 11:14 door _R0N_
Leuk zo'n advies, mensen stellen updates nu al zo lang mogelijk uit..

Gewoon voor de meesten automatisch installeren en MS moet gewoon zsm een fix releasen via de updates zodat deze ook geinstalleerd wort en het probleem oplost.

niet updaten is geen oplossing, dat doen software leveranciers al veel te vaak.
15-12-2014, 11:22 door Anoniem
Alsof die gebruikers, indien ze handmatig updates installeren, weten of er een probleem zal ontstaan. En alsof de gemiddelde gebruiker volgt welke updates mogelijk problemen kunnen geven. Een goedbedoeld advies, maar voor de meeste gebruikers zal het weinig nut hebben.
15-12-2014, 11:24 door Anoniem
Na de installatie deden bij sommige gebruikers zich problemen voor, waaronder de mogelijkheid om in de toekomst updates en drivers te installeren.

De mogelijkheid om in de toekomst updates en drivers te installeren is een probleem ? Ik vraag mij af wat men hiermee bedoelt. Overigens is die mogelijkheid er altijd (tenzij je systeem in gecrashed). De mogelijkheid om dit in de toekomst te doen heeft is toch ook geen feature danwel bug van updates die je nu installeert ?
15-12-2014, 11:30 door Anoniem
"Er zijn ook berichten van mensen die dit niet zelf konden en daarom naar een winkel moesten."

En hoe ga je deze mensen dan uitleggen, wanneer ze wel en niet die updates kunnen installeren? Die zitten niet op websites als security.nl oid, zodat ze kunnen weten dat deze updates problemen geven... Wat een advies
15-12-2014, 11:38 door Anoniem
Door _R0N_:
Gewoon voor de meesten automatisch installeren en MS moet gewoon zsm een fix releasen via de updates zodat deze ook geinstalleerd wort en het probleem oplost.

Yeah right... Die eerste update zorgt er dus voor dat je pc niet doet. En ook geen tweede update kunt installeren. Kan ik weer naar mijn ouders om de boel te fixen. Dus ik zet auto update altijd UIT!.

TheYOSH
15-12-2014, 11:51 door Goeroeboeroe
Fantastisch advies. De mensen die weten hoe dit moet, doen dat waarschijnlijk al voor 'n groot deel (of willen dat niet, om (goede) redenen).
Veel mensen die ik help met computers weten nauwelijks wat updates zijn. Niet iedereen is aangeboren 'n computergenie. Als ik die moet gaan vertellen dat ze zelf moeten gaan bepalen wanneer ze updates moeten installeren, kan ik beter gelijk de GGD, de brandweer en de nabestaanden regelen.
Voor de gemiddelde gebruiker 'n totaal onbruikbaar advies.
15-12-2014, 11:52 door Anoniem
Wat een onzin. Laten we alle stoplichten weghalen want men rijdt toch door rood.
Er gaat wel eens wat mis, maar de meeste updates gaan gewoon meteen goed.
15-12-2014, 12:03 door tarunjj
Ik heb alledrie die slechte updates uitgevoerd en kan niet zeggen dat ik er last van had. (Heb dan ook geen Xbox.)
15-12-2014, 12:20 door JanAnoniem
Ik maak van Windows geregeld een Image (10 min werk). Als er dan problemen optreden die niet kunnen worden verholpen zet ik een Image terug. het nadeel van een Image is natuurlijk wel dat het veroudert en dat er daarom na het terugzetten het e.e.a. moet worden geupdated.
15-12-2014, 12:23 door Wadjinn
Ook zou Windows Defender niet meer werken ...

Werkt die normaal dan wel? Volgens de cijfers van AV-test werkt het nooit.

Maken we niet een te groot probleem van die updates als we ze niet installeren? Wordt het niet eens tijd dat elk mens wat een apparaat in handen krijgt zich af gaat vragen hoe hij/zij hier bewust mee om moet gaan? Je hoeft niet alles te weten maar het "bimbo nivo" onder de mensheid neemt toe. Miljoenen jaren evolutie wordt door "alles met processors" teniet gedaan.
15-12-2014, 12:24 door GeminiAlpha
Ben een alerte updater, security.nl helpt mij daarbij goed. Maar wat MS de laatste maanden aan krakkemikkigheid produceert, daar wordt ik absoluut gestoord van. Mijn vrijwillige update diensten aan computer-dislecten kan ik zo wel vergeten. MS helpt mij alleen maar voor gek te staan. erin-eruit-herstel-eruit-erin
word er zo moedeloos van!
15-12-2014, 12:39 door Anoniem
Door _R0N_: Leuk zo'n advies, mensen stellen updates nu al zo lang mogelijk uit..

Gewoon voor de meesten automatisch installeren en MS moet gewoon zsm een fix releasen via de updates zodat deze ook geinstalleerd wort en het probleem oplost.

niet updaten is geen oplossing, dat doen software leveranciers al veel te vaak.
Ja, dat gaat goed helpen bij een machine die niet meer opstart of waarvan het internet niet meer werkt.
15-12-2014, 14:25 door Anoniem
een fout en gelijk de wereld op je nek, had beter verwacht van techneuten.
15-12-2014, 14:45 door Anoniem
Simpel, alle bibliotheekgegevens (Foto's, video's, documenten enz.) altijd naar een externe HD schrijven, dus niet naar de systeemschijf.
De bibliotheekgegevens zijn dan ook te benaderen op een andere pc zelfs met een ander OS.
Ook is het dan mogelijk de externe HD los te koppelen bij ruig surfen, is wat veiliger.
Een image maken van het OS als dat is veranderd geeft de mogelijkheid het OS terug te zetten zonder dat het invloed heeft op de bibliotheekgegevens en er geen software opnieuw moet worden geinstalleerd.
15-12-2014, 16:54 door Anoniem
Ik gebruik ook via bootcamp op mijn Imac Windows 8.1,maar ik laat de autoupdates gewoon aan,heb nergens last van hoor.
Mac OSX Yosemite gebruik ik toch het meeste.
15-12-2014, 17:17 door Eric-Jan H te D
Dat doe ik al jaren. Op mijn eigen computer (test machine) installeer ik eerst na een paar dagen de updates. Als die na een week geen (regenboog)-roet in mijn bit-en-bytepap hebben gestrooid moeten de overige machines er pas aan geloven.
15-12-2014, 17:39 door Anoniem
Dan geldt dat zeker ook voor de updates van virusscanners. Was het niet McAfee die een aantal jaar geleden ervoor zorgde dat een essentieel bestand van windows verwijderd werd en daarmee de pc door de gemiddelde gebruiker haast niet meer werkend te krijgen was?
15-12-2014, 19:30 door vanegmond
van Eric-Jan, Op mijn eigen computer (test machine) installeer ik eerst na een paar dagen de updates. Als die na een week geen (regenboog)-roet in mijn bit-en-bytepap hebben gestrooid moeten de overige machines er pas aan geloven.

Hier staan ook wel een paar machines/laptops.
Kan ik nu beter op de andere automatische updates uitzetten ?
Volgens mij kan ik niet een week wachten of W 7 installeerst ze zelf bij het afsluiten
of is daar een truc voor.
Meestal wacht ik bij alles - Virusscanner product Update-CCleaner, Mbam totdat ik weet
dat hoewel final, ze zonder bugs zijn, dus een week wachten met MS Updates lijkt mij wel
slim als dat kan ?
En alleen op de Test machine aan.
Wat is het verschil tussen Aanbevolen Updates en Optionele ?
Heb ik die Aanbevolen wel nodig ?
16-12-2014, 08:51 door Renellekes
Door Goeroeboeroe: Fantastisch advies. De mensen die weten hoe dit moet, doen dat waarschijnlijk al voor 'n groot deel (of willen dat niet, om (goede) redenen).
Veel mensen die ik help met computers weten nauwelijks wat updates zijn.

Precies dit.... Mensen die genoeg verstand hiervan hebben om dit te doen, doen dit al, dus hebben dit advies niet nodig. Mensen die dit nog niet doen, doen dit niet, omdat ze hier geen verstand van hebben, dus gaan dit ook niet zelf doen (of helpen alleen maar meer naar de problemen, of updaten gewoon niet meer).
16-12-2014, 09:10 door Anoniem
Ze moeten gewoon in Windows consumenten versies hetzelfde bouwen zoals nu Windows 10 Technical Preview.
Een slow/fast functie, bij fast updates eerder komen dan bij de slow....
Consumenten versies standaard op slow, bedrijven of tweakers etc kunnen voor fast kiezen...
16-12-2014, 09:58 door Anoniem
Door WebmasterT: Ik maak van Windows geregeld een Image (10 min werk). Als er dan problemen optreden die niet kunnen worden verholpen zet ik een Image terug. Het nadeel van een Image is natuurlijk wel dat het veroudert en dat er daarom na het terugzetten het e.e.a. moet worden geupdated.

Dit principe handhaaf ik al jaren (sinds eind 80er jaren, eerst Norton Ghost en nu Macrium Reflect Free).
Persoonlijk maak ik iedere week een image, want ik (ver)pruts wel eens wat en om dan alle terug te moeten draaien is te veel werk. Image terug zetten gaat met veel minder stress.

Maak net voor patch Tuesday een image en zorg, dat de data buiten de systeempartitie staan.
17-12-2014, 06:04 door Anoniem
Ver het eerste wat ik al jaren uitzet die automatische updates. Ik kijk wel mijn pc's bijna alle dagen na.
17-12-2014, 13:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Door WebmasterT: Ik maak van Windows geregeld een Image (10 min werk). Als er dan problemen optreden die niet kunnen worden verholpen zet ik een Image terug. Het nadeel van een Image is natuurlijk wel dat het veroudert en dat er daarom na het terugzetten het e.e.a. moet worden geupdated.

Dit principe handhaaf ik al jaren (sinds eind 80er jaren, eerst Norton Ghost en nu Macrium Reflect Free).
Persoonlijk maak ik iedere week een image, want ik (ver)pruts wel eens wat en om dan alle terug te moeten draaien is te veel werk. Image terug zetten gaat met veel minder stress.

Maak net voor patch Tuesday een image en zorg, dat de data buiten de systeempartitie staan.

Tien minuten voor een image gebruik je nog win98 dan want dat is niet bij win 7,8 zo.
Ik moet zeker 20 min tot een half uur wachten, en gewoon doorwerken is geen optie, je pc is trager en mijn ervaring tot nu toe is, dat windows niet al teveel moet doen want dan geeft die er de brui aan.
22-12-2014, 17:34 door Anoniem
Veel wijzer wordt ik van dit artikel niet. Uit de reacties hier zou ik, misschien voorbarig, bijna moeten concluderen dat weinig lezers verder gezocht hebben om te weten waarover het dan feitelijk wel gaat. Snel even "KB3004394" googelen was mijn eerste reactie...

Volgende links geven wat interessante informatie en kunnen de meesten misschien wat verder helpen in de richting van een oplossing:
- Info: http://support2.microsoft.com/kb/3004394
- en Fix/nieuwe update op: https://support2.microsoft.com/kb/3024777 : "De KB 3004394 update die is gedateerd 10 December 2014 kan meer problemen veroorzaken op computers waarop Windows 7 Service Pack 1 (SP1) en Windows Server 2008 R2 SP1. Het gaat hierbij om problemen met de installatie van toekomstige updates. Deze nieuwe update is beschikbaar voor KB-3004394 van de computer verwijderen."

Ik heb op mijn machines de "broken update" niet gevonden, noch via "Configuratiecherm - Programma's en Onderdelen - Geïnstalleerde updates weergeven" noch via "Configuratiescherm - Windows update - [kies een optie]". De update dateert van 10/12 (in onze tijdzone waarschijnlijk 11/12). Gelukkig heb ik het probleem dus niet. Enkel de noodzakelijke beveiligingsupdates worden automatisch geïnstalleerd, wat ik niet wens komt er niet in.

Data, gebruiksprogramma's (de .exe-bestanden of de installatiearchieven) en operating system zoveel mogelijk van elkaar gescheiden houden is imho al een goed idee maar dan moet je wel over voldoende externe opslag beschikken (een interne schijf van bv. 680 GB, os incl., is dezer dagen onvoldoende voor een film- en muziekliefhebber maar 1 TB extern kan normaal volstaan...maar voor hoelang?).

Zo nu en dan een system image branden vind ik ook geen mis idee. Daarvoor bestaan een paar goeie gratis programma's (zoals WebmasterT aangaf) maar je moet toch flink je best doen om heel de boel zo erg te verknallen dat je wekelijks een image nodig hebt ;-) Wie het voor de eerste keer doet kan best voor zichzelf eens nagaan of zijn of haar kennis volstaat om het jargon goed te begrijpen, want niet alles is zo ondubbelzinnig geformuleerd dat het universeel en vlug te verhapstukken kan heten én het overgrote deel van "need to know"-info is in het Engels of Amerikaans; in de geautomatiseerde vertaalslag gebeuren er meestal kleine foutjes, ernstige fouten in technische artikels zijn eerder zeldzaam (maar dit terzijde...)

Prettige eindejaarsdagen,

Patrick C.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.