image

11 miljoen Nederlanders niet aangemeld voor nieuw EPD

dinsdag 16 december 2014, 09:51 door Redactie, 51 reacties
Laatst bijgewerkt: 16-12-2014, 14:08

11 miljoen Nederlanders hebben zich niet aangemeld voor het nieuwe elektronisch patiëntendossier, het LSP (Landelijk Schakelpunt). Daardoor zijn hun gegevens vanaf 1 januari volgend jaar niet meer automatisch door artsen en apothekers op te zoeken, zo meldt BNR vandaag.

Volgens apotheker Peter Sollie valt het aantal aangemelde Nederlanders tegen. "Er zijn bepaalde patiëntengroepen waar we problemen mee hebben. Dat zijn één de psychische patiënten, die toch al wat argwanend zijn over alles, ook ten gevolge van hun ziekte", laat de apotheker weten. Ook allochtonen en ouderen zouden argwanend tegenover het LSP staan en zich liever niet laten registreren merkt Sollie op.

Wilna Wind van de patiëntenfederatie NPCF zegt de zorgen van mensen te begrijpen en stelt dat patiënten zelf een keuze moeten maken. Het LSP zou echter een "bijzonder veilig" systeem zijn dat aan alle privacyeisen voldoet. "Qua veiligheid is het veiliger dan je bankrekening, maar de afweging is echt aan mensen zelf."

Reacties (51)
16-12-2014, 10:04 door wica128
http://www.bnr.nl/?service=player&type=archief&fragment=201412160900001800

Linkje naar de radio uitzending.
16-12-2014, 10:12 door Wim ten Brink
Tja, ik zou niet eens weten hoe ik mij zou moeten aanmelden. Niet dat ik daar de behoefte aan heb, maar volgens mij weten velen gewoon niet hoe ze zich hiervoor aanmelden. (Of dat ze al aangemeld zijn.)
16-12-2014, 10:14 door Anoniem
Eh.. veiliger dan m'n bankrekening? Voorlopig heb ik daar zelf redelijk zicht op. Ik bepaal zelf of ik iets cash betaal of pin. En de schade van een compleet medisch verleden wat op straat ligt is vele male hoger dan het saldo van de gemiddelde bankrekening. Hoe bedoelt ze? Veiliger?

Ik heb het dik 40 jaar zonder EPD gered, laat maar. Geen behoefte aan dat mijn hele hebben en houwen op straat ligt door een 'heel erg veilig systeem' - geen meerwaarde, wel risico.
16-12-2014, 10:18 door Anoniem
als ze me de vraag nu eens eerst stellen, dan kan ik daarna een antwoord geven.
waar moet ik horen dat er iets nieuws is, en wat dat dan is, en hoe dat dan werkt?

een artikeltje in de Staatscourant?
16-12-2014, 10:23 door wica128
Door Wim ten Brink: Tja, ik zou niet eens weten hoe ik mij zou moeten aanmelden. Niet dat ik daar de behoefte aan heb, maar volgens mij weten velen gewoon niet hoe ze zich hiervoor aanmelden. (Of dat ze al aangemeld zijn.)

https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/Het-LSP (Wel DigiD met SMS nodig)
Anders bij de eerst volgende spoed eisende zorg behoefte, gewoon ja zeggen op de vraag, of ze inje LSP mogen kijken.
16-12-2014, 10:24 door Anoniem
Aha, dus we willen je k*t product niet omdat we seniel danwel gek zijn. uhhu.
en het feit dat de gegevens zonder toestemming worden uitgewisseld,
dat dubieuze oorden als de usa er inzage in heeft,
dat er om de haverklap databases op straat belanden,
dat het door de eeerste kamer is weggestemd,
dat verzekeraars inzage krijgen,
dat google mee wil doen,
dat doctoren worden gechanteerd...
dat..datdatdat...
dat heeft er allemaal niets mee te maken.

maargoed, opzich een leuk verkooppraatje van een commercieel bedrijf
als je ons product niet wilt,ben je knettergek of iig ontoerekeingsvatbaar.
16-12-2014, 10:25 door Preddie
"Het LSP zou echter een "bijzonder veilig" systeem zijn dat aan alle privacyeisen voldoet"

Een systeem waarbij meer dan 80 procent herleidbaar is naar het individu voldoet aan alle privacyeisen ? Wat zijn die privacyeisen dan precies ? Of stond er bij in de functionele eisen; privacyeisen=geen..... als het systeem dan ook daadwerkelijk geen privacy eisen kent, voldoet het systeem aan alle gestelde privacy eisen.....

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21283134/__Lek_in_patientdossier__.html

Citaat uit het gelinkte artikel

"...Daarnaast worden ook de geboortedatum, het geslacht en de vier cijfers van de postcode meegestuurd. Met deze informatie valt in 80 procent van de gevallen een dossier te matchen met een persoon, zegt dr. Matthijs Koot van de UvA, die vorig jaar promoveerde op dit onderwerp..."

Omdaan nog even de citaat van mevrouw Wilna Wind aan te halen;

"...Qua veiligheid is het veiliger dan je bankrekening, maar de afweging is echt aan mensen zelf..."

Sorry mevrouw Wind, maar ik heb nog nooit bij een bank kunnen grasduinen in alle rekening informatie van klanten. Terwijl mij dit bij toeval al twee keer gelukt is in een ziekenhuis. U kunt wel allerlei maatregelen implementeren, maar de doeltreffendheid van de maatregelen hangt af van de wijze waarop deze geïmplementeerd zijn. En zolang de medewerkers van zorg instellingen hun PC niet locken, hun wachtwoorden overal opschrijven, hun pasjes laten liggen, patientgegevens delen in SaaS systemen, slechte wachwoorden gebruiken etc. etc. kun je feitelijk niet eens spreken over een veilig opslag.

Afgezien daarvan vindt ik het bijzonder dat iemand die nog nooit iets in de Informatiebeveiliging heeft gedaan, van burgers gaat concluderen dat het systeem veilig is. Mevrouw Wind is sinds 2010 directeur van de NPCF en heeft in haar verleden bij berenschot advies gewerkt en daarvoor al vaksbondbestuurder van de Industriebond FNV...... ik kom nergens informatiebeveiliging tegen en kan niks anders concluderen dat de organisaties als de NPCF zich alleen maar ongeloofwaardiger maken op deze manier ...
16-12-2014, 10:30 door ph-cofi
Aanmelden? Het was even zoeken:

https://www.vzvz.nl/page/Zorgverlener/Gebruik/Toestemming-patient

Met instructies aan de zorgverlener, zoals dat deze aan de patiënt een folder kan geven.

Daarna gaat de patiënt naar:

https://www.ikgeeftoestemming.nl/

En als je daarna in jou eigen dossier wil kijken, dan kun je blijkbaar online e.e.a. inzien:

https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/Inzage

OF je kunt langskomen bij arts of apotheek:

https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/Inzage/Eigen-dossier-inzien
16-12-2014, 10:30 door Anoniem

Het LSP zou echter een "bijzonder veilig" systeem zijn dat aan alle privacyeisen voldoet. "Qua veiligheid is het veiliger dan je bankrekening, maar de afweging is echt aan mensen zelf."

https://www.lhv.nl/sites/default/files/content/lhv_nl/uploads/dossiers/evaluatie_convenant_gebruik_landelijke_zorginfrastructuur_2013-2016.pdf

Oh ja, en dan lees je hier toch echt twee pagina's met allemaal mogelijke problemen. En daar wordt zelfs gesteld dat het waarschijnlijk nooit 100% af komt, omdat niet elk computer netwerk met elkaar verbonden kan worden...(Laatste twee pagina's van de PDF)

Oh ja, elk ziekenhuis in NL mag bij je data... Dus ook die ziekenhuis in Zeeland, terwijl jezelf in Drenthe woont.... Dus hoezoo het is niet centraal. Data is de-centraal opgeslagen, maar vervolgens wordt het wel zo gemaakt dat het overal is op te vragen. Dus privacy wordt nog steeds geschonden... En feitelijk staat het niet centraal, maar het is wel allemaal centraal te raadplegen... What's the difference!

TheYOSH

PS, IRMA: http://www.irmacard.org/
16-12-2014, 10:30 door spatieman
software valt onder patriot act, dus de usa kan mee graaien.
de overheid kan mee graaien.
de politie kan mee graaien.
en erger, ook de zorgverzekeraar kan mee graaien, en dan heel doodleuk zeggen, uw premie gaat om hoog omdat u aandoening X heeft.
16-12-2014, 10:33 door Anoniem
Qua veiligheid is het veiliger dan je bankrekening
Leg me dat eens uit, ik ben echt benieuwd hoe het LSP veiliger kan zijn dan mijn bankrekening. Wanneer er geld wordt gestolen van mijn bankrekening, krijg ik dat terug van de bank of van mijn verzekering. Daarnaast is er nog de bankgarantie voor spaargeld tot 100.000 euro.

Data gestolen uit het LSP is en blijft gestolen en is onmogelijk weer terug te halen.

Ik ben benieuwd wat het NPCF te melden heeft over de beveiliging, een vergelijking met een bankrekening gaat in elk geval niet op.
16-12-2014, 10:36 door wica128
Het grootste probleem is de toekomst. We weten gewoon weg niet welke enge volksvertegenwoordigers er in de toekomst gekozen worden. Hierdoor is een berg gegevens een gevaar.

Wil best beginnen over een geschiedenis les over te veel data opslaan en vervolging.
16-12-2014, 10:45 door Anoniem
<Quote>Wilna Wind van de patiëntenfederatie NPCF zegt de zorgen van mensen te begrijpen en stelt dat patiënten zelf een keuze moeten maken. Het LSP zou echter een "bijzonder veilig" systeem zijn dat aan alle privacyeisen voldoet. "Qua veiligheid is het veiliger dan je bankrekening, maar de afweging is echt aan mensen zelf."
</Quote>

En hoe weet ij of het veilig is? Behalve de technische beveiligingen zijn er ook nog de physieke beveiligingen. Wanneer mensen gebruikersnamen en wachtwoorden (of inlogpasjes als daarvoor is gekozen) laten slingeren, dan kan de software veilig zijn, maar dan zijn de gegevens dat nog niet. En dat soort menselijk falen is helaas gemeengoed, want het werkt zoveel sneller.
16-12-2014, 10:49 door Anoniem
"Ook allochtonen en ouderen zouden argwanend tegenover over het LSP staan en zich liever niet laten registreren."

dat kan wel aardig kloppen dat je aan de 11 miljoen komt inderdaad, zoveel hebben we er wel
16-12-2014, 10:54 door Anoniem
Het LSP zou echter een "bijzonder veilig" systeem zijn dat aan alle privacyeisen voldoet
Behalve dat de eerste kamer -unaniem- tegen het EPD was!
LSP is enkel een andere afkorting, maar nog steeds iets dat WIJ niet wilden.

Door spatieman: en erger, ook de zorgverzekeraar kan mee graaien, en dan heel doodleuk zeggen, uw premie gaat om hoog omdat u aandoening X heeft.
Of nog erger (realiteit): zorgverzekeraar zet pshychoterapeut onder druk om medische gegevens van een patient/client, die vervolgens geen hypotheek of levensverzekering kan krijgen van instellingen/verzekeraars gelieerd aan de zorgverzekeraar.
Leuk voldoen aan "privacyeisen", maar is privacy werkelijk gewaarborgt? Duidelijk niet!
16-12-2014, 10:57 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-12-2014, 10:58
[Verwijderd]
16-12-2014, 10:59 door Briolet
Door wica128: Anders bij de eerst volgende spoed eisende zorg behoefte, gewoon ja zeggen op de vraag, of ze inje LSP mogen kijken.

Dan moet je nog wel bij kennis zijn.

Persoonlijk heb ik me niet aangemeld, omdat er toch niets in kan staan waar een andere arts wat mee kan doen. Maar als je bepaalde aandoeningen hebt waar een arts bij een spoedbehandeling rekening mee moet houden, dan zal registratie wel verstandig zijn.
16-12-2014, 11:01 door wica128
Door Briolet:
Door wica128: Anders bij de eerst volgende spoed eisende zorg behoefte, gewoon ja zeggen op de vraag, of ze inje LSP mogen kijken.

Dan moet je nog wel bij kennis zijn.

Persoonlijk heb ik me niet aangemeld, omdat er toch niets in kan staan waar een andere arts wat mee kan doen. Maar als je bepaalde aandoeningen hebt waar een arts bij een spoedbehandeling rekening mee moet houden, dan zal registratie wel verstandig zijn.

Klopt, je moet nog wel bij kennis zijn, is dit niet het geval. Kan de betreffende arts contact opnemen met het LPD om als nog inzagen te krijgen.
16-12-2014, 11:11 door Mozes.Kriebel
Het is eenvoudig i.m.h.o. : http://www.sostalisman.nl/index.html
Decentraal, eigen verantwoordelijkheid, geen toegang voor onbevoegden, zelf toegang, etc. Eventueel een USB variant ontwikkelen.
16-12-2014, 11:20 door xclude
En als je dan in dat register staat gaan ze toch zelf onderzoek doen want waarom zou je die gegevens gratis halen als je er geld aan kan verdienen door het wiel opnieuw uit te vinden? Bovendien hebben verzekeraars er bijzondere belangstelling in, niet dat ze nu al toegang hebben maar op de golfbaan met vriend Joris (internist) regelen ze dat wel even, of erger nog straks als iedereen in zo'n register staat begint het lobbyen in de tweede kamer en wie weet nu al of dat niet gaat lukken.

Ik onthoud het zelf wel, en ben ik niet bij machte het zelf aan een SEH arts te vertellen jammer dan. Als het je tijd is ga je toch. ;)
16-12-2014, 11:26 door Anoniem
" Het LSP zou echter een "bijzonder veilig" systeem zijn dat aan alle privacyeisen voldoet. ",

NOU DAaaG HOOR.

EPD en LSK is alleen maar in het leven geroepen zodat het de heren op het pluche bediend -- in hun gevecht om nederland hobbeloos, zonder obstructies direct vollledig traceerbaar te maken.!
16-12-2014, 11:31 door Vandy
Door Mozes.Kriebel: Het is eenvoudig i.m.h.o. : http://www.sostalisman.nl/index.html
Decentraal, eigen verantwoordelijkheid, geen toegang voor onbevoegden, zelf toegang, etc. Eventueel een USB variant ontwikkelen.
En verzendformulier over http...
16-12-2014, 11:35 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-12-2014, 11:35
[Verwijderd]
16-12-2014, 11:35 door Preddie
Door Shanghai:
Door spatieman: software valt onder patriot act, dus de usa kan mee graaien.
de overheid kan mee graaien.
de politie kan mee graaien.
en erger, ook de zorgverzekeraar kan mee graaien, en dan heel doodleuk zeggen, uw premie gaat om hoog omdat u aandoening X heeft.
Natuurlijk kunt u dat doen hoor! Doe dat vooral op het moment als je in doodstrijd in het ziekenhuis ligt, de artsen niet weten wat uw medische geschiedenis is (omdat u geen toestemming wilde geven), en dat u als laatste woorden tegen de artsen kunt prevelen: "nsa, politie, meegraaien!!".

Klinkklare onzin, hoeveel voorbeelden kunt u hiervan geven?

Denkt u serieus dat bij ernstige spoed men even in het EPD gaat kijken ? Stel die vraag eens aan ambulance personeel ;) ik werd min of meer uitgelachen met een antwoord; natuurlijk niet !

Vaak duurt het (te) lang voordat de informatie beschikbaar is en bevat een dossier zoveel informatie dat het te veel is om snel te kunnen filteren om zaken die er toe doen. Daarnaast heb je meer rendement van aan goedopgeleid personeel.

Ik kan je vertellen, kom je in het ziekenhuis vul je met mevrouw A een dossier in met o.a. allergie informatie. 10 min later komt mevrouw A het eten brengen en krijg je een gerecht voor geschoteld met vrijwel alles waar je allergisch voor bent. Ondanks dat de informatie beschikbaar is, zorgt het slechte personeel er voor dat het wordt mee genomen. Het dossier hangt zelf aan het eind van het bed en is nota bene door de zelfde vrouw ingevuld als de persoon die het eten komt brengen.... al zo alle benodigde informatie aanwezig wordt deze niet gebruikt..... een EPD zal in 99% van de gevallen dus niks helpen.

Daarnaast zijn er voldoende oplossingen aangedragen die wel ontvankelijk door de burger worden verklaard, zoals een pas die je bij je kan dragen. Maar deze kan natuurlijk niet worden aangesloten op de Big Brother van de overheid zoals project Indect of misschien zoiets als SYri
16-12-2014, 12:37 door Goeroeboeroe
Door Shanghai:
Door spatieman: software valt onder patriot act, dus de usa kan mee graaien.
de overheid kan mee graaien.
de politie kan mee graaien.
en erger, ook de zorgverzekeraar kan mee graaien, en dan heel doodleuk zeggen, uw premie gaat om hoog omdat u aandoening X heeft.
Natuurlijk kunt u dat doen hoor! Doe dat vooral op het moment als je in doodstrijd in het ziekenhuis ligt, de artsen niet weten wat uw medische geschiedenis is (omdat u geen toestemming wilde geven), en dat u als laatste woorden tegen de artsen kunt prevelen: "nsa, politie, meegraaien!!".
Absolute flauwekul. Mijn broer had een ernstige hartafwijking, waarmee hij met enige regelmaat op de Eerste Hulp kwam, niet meer aanspreekbaar. Bij die hartafwijking hoorde een afwijkend hartritme, waarvoor hij juist niet de standaardbehandeling moest krijgen (of zoiets, ik ben geen cardioloog). Hij had een of ander gestandaardiseerd papier bij zich, waar de belangrijkste dingen in stonden. Dat ding zat in 'n armband of zoiets. Werkte perfect, want op de Eerste Hulp zochten ze daar kennelijk gelijk naar.
Dat papier had geen last van virussen, kon niet gehackt worden, werkte ook bij stroomuitval, geen last van mogelijke persoonsverwisseling, en was altijd super up-to-date, want reken maar dat hij gemotiveerd was dat up-to-date te houden.
16-12-2014, 12:39 door Anoniem
Die 11 miljoen zijn ook aangemeld voor het EPD. Echt iedereen staat daar in.
Het wel of geen toestemming om te kijken is niets anders dan een vinkje bij je gegevens.
16-12-2014, 12:59 door Reinder
Dat nieuwe EPD voelt ook aan alle kanten als een haastig in elkaar gefrommelde houtje-touwtje oplossing.
1. De beveiliging (ongeacht wat mevrouw Wind daarover zegt) is op zijn best matig te noemen, de uitgangspunten in het beveiligingsmodel zijn slecht evenals de uitvoering.
2. Ik heb nog geen goede verklaring gehoord over waar dit nieuwe EPD vandaan komt of door wie het in gang is gezet. Het oude EPD is door de eerste kamer afgeschoten, plots is er een ander systeem dat in feite hetzelfde beoogd. Het lijkt alsof er drijvende krachten achter zitten die voorbij gaan aan de duidelijke wens van de volksvertegenwoordiging (de afwijzing door de eerste kamer was unaniem). Als "het volk" dit niet wil, waarom gebeurt het dan toch?
3. Het wordt nu privaat gefinancieerd door zorgverzekeraars. Misschien ben ik te achterdochtig, maar een systeem dat betaald is door bedrijven die er baat bij hebben kennis te nemen van de inhoud van dat systeem is vragen om misbruik. Niet alleen moet je niet de kat op 't spek binden, ik heb ook geloof in de regel "If you're not paying for it, you are the product". Of deze angsten nu wel of niet terecht zijn, of wel of niet getuigen van te veel achterdocht of paranoide, de aantal mensen die niet in het systeem willen spreekt boekdelen. Deze vraag moet duidelijker en opener beantwoord worden.
4. In de folder en het formulier waarin gevraagd wordt toestemming te geven (ik krijg die mee bij het afhalen van medicijnen bij de apotheek) wordt met geen woord gerept over de risico's anders dan een geruststellend zinnetje dat ze het heel belangrijk vinden. Het staat vol met jubelverhalen over hoe geweldig de ervaring straks wel niet zal zijn als je bij de zoveelste andere specialist komt, aangeprezen door vrolijk lachende dames die de indruk moeten wekken heel blij te zijn dat ze hun medische gegevens nu sneller en eenvoudiger met jan en alleman kunnen delen. Het voelt aan alsof er iets verkocht moet worden (sterk TellSell gevoel) en dat alleen al maakt mij nog meer achterdochtig.

Dit hele EPD is oude wijn in nieuwe zakken, en de wijn ruikt muf en zuur, er zit een luchtje aan.
16-12-2014, 13:01 door Anoniem
Qua veiligheid is het veiliger dan je bankrekening

Zouden organisaties en vertegenwoordigers voor dit soort uitspraken voor het gerecht gedaagd kunnen worden wegens misleiding?
16-12-2014, 13:38 door Anoniem
"Qua veiligheid is het veiliger dan je bankrekening"

Mooie vergelijking, aangezien ongeveer al het bank personeel inzage heeft in je bankrekeningen en afschriften, zonder dat je kunt zien wie er wanneer toegang tot heeft gehad en waarom dit noodzakelijk is.

En met het EPD is dit waarschijnlijk net zo.

Ik heb het zelf meegemaakt, foutieve informatie in het dossier van mijn vader, en de verpleger zegt: "oh geen probleem meneer dan passen we het toch even snel aan"............
Hoe komt die foutieve info dan in het dossier? "Uhhh geen flauw idee"............
16-12-2014, 13:49 door Anoniem
Ik log net in op https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/Inzage en zie tot mijn verbazing dat mijn huisarts mijn gegevens heeft gedeeld via het LSP. Ik heb daar expliciet GEEN toestemming voor gegeven; bij de praktijk heb ik daarvoor een formuliertje in moeten vullen en ondertekenen. Blijkbaar vallen er onder de 5 miljoen Nederlanders die wel zijn opgenomen in het LSP dus ook groepen mensen die daar helemaal niet in willen staan.

Advies: controleer even via https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/Inzage of jouw huisarts ook je gegevens zonder toestemming rondstrooit.
16-12-2014, 14:38 door Anoniem
Door Briolet:Dan moet je nog wel bij kennis zijn.

Persoonlijk heb ik me niet aangemeld, omdat er toch niets in kan staan waar een andere arts wat mee kan doen. Maar als je bepaalde aandoeningen hebt waar een arts bij een spoedbehandeling rekening mee moet houden, dan zal registratie wel verstandig zijn.
Er zijn artsen die dat anders zien:
Loopt het echt zo’n vaart? Zijn de bezwaren tegen het LSP niet vooral theoretisch?

Niks daarvan, stelt Huygen. Als er iets theoretisch is, zijn het wel de redenen om het LSP in te willen voeren. Er wordt altijd geschermd met het hypothetische geval van iemand die niet aanspreekbaar binnenkomt bij een vreemde huisarts, maar dat is in zijn ogen een non-probleem. “Ik ben al 30 jaar huisarts, en ik heb in die tijd met gebrekkige informatie leren omgaan. Nu lijkt het ineens alsof ik die 30 jaar gevaarlijk heb zitten dokteren. Wat een onzin! Er wordt een oplossing gecreëerd voor een situatie die de meeste artsen niet als een probleem ervaren. Dit is typisch bedacht vanachter een bureau. Ik kan nog steeds een hele goede inschatting maken, ook als ik niets van een patiënt weet. Daar zijn we namelijk voor opgeleid.”
http://www.vphuisartsen.nl/opinie/interview-met-huisarts-marc-huygen-over-het-lsp/

En trouwens, als ze je BSN nodig hebben om je gegevens op te kunnen vragen (wat dacht ik zo is) dan hebben ze al gauw een identiteitsbewijs nodig. Dan kan je ook een pasje bij je hebben waar allergieën en medicijngebruik op staan. Dus welk probleem lost het LSP eigenlijk op?
16-12-2014, 14:47 door Anoniem
Door Shanghai:
Natuurlijk kunt u dat doen hoor! Doe dat vooral op het moment als je in doodstrijd in het ziekenhuis ligt, de artsen niet weten wat uw medische geschiedenis is (omdat u geen toestemming wilde geven), en dat u als laatste woorden tegen de artsen kunt prevelen: "nsa, politie, meegraaien!!".

Grappenmaker, is op moment van eerste hulp niet van belang
16-12-2014, 14:59 door superglitched - Bijgewerkt: 16-12-2014, 15:08
Ik sta er bij de bank vaak van te kijken hoe ze nonchalant op locatie je inkomsten en uitgaven doorkijken om te zien of je een student bent ja of nee. Schijnbaar zijn daar ook geen procedures voor, dus veiliger dan bankrekening zegt mij niets.

Het advies is en blijft: het LSP is net zo veilig als die ene typist die op haar werk orderbevestiging.pdf.exe of het wachtwoord onversleuteld doorstuurt via e-mail. Compleet 0% veilig dus.
16-12-2014, 15:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Qua veiligheid is het veiliger dan je bankrekening

Zouden organisaties en vertegenwoordigers voor dit soort uitspraken voor het gerecht gedaagd kunnen worden wegens misleiding?
Misleiding? Hoezo, de stelling klopt toch redelijk?
http://www.pcmweb.nl/nieuws/banken-kampen-steeds-vaker-met-storingen.html
16-12-2014, 17:26 door Anoniem
Ik heb mij ook niet aangemeld,niks is er veilig aan,want deze gegevens kunnen zo weer op straat komen te liggen.
Nee ik heb weinig vertrouwen in het EPD.
Een dossier gaat alleen de behandelende arts iets aan,en verder niemand.
16-12-2014, 19:57 door Anoniem
Door wica128:
Door Wim ten Brink: Tja, ik zou niet eens weten hoe ik mij zou moeten aanmelden. Niet dat ik daar de behoefte aan heb, maar volgens mij weten velen gewoon niet hoe ze zich hiervoor aanmelden. (Of dat ze al aangemeld zijn.)

https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/Het-LSP (Wel DigiD met SMS nodig)
Anders bij de eerst volgende spoed eisende zorg behoefte, gewoon ja zeggen op de vraag, of ze inje LSP mogen kijken.

Nee, het enige juiste antwoord is "nee". De risico's zijn te groot: meekijkende verzekeraars, verkeerd interpreteren van gegevens, meekijkende diensten. Mijn antwoord hebben ze al gekregen,
16-12-2014, 20:43 door Anoniem
"Qua veiligheid is het veiliger dan je bankrekening, maar de afweging is echt aan mensen zelf."

Kijk dat is niet vergelijkbaar. Je bankrekening daar heb je zicht op. Als er ineens geld weg is dan kun je gaan uitzoeken
hoe dat nou kan en kun je proberen dat terug te krijgen. Als je dat lukt dan heb je je geld terug en heb je (los van
eventuele spanning over of dat wel goed zou aflopen) geen schade.

Met het EPD gaat het echter niet over iets telbaars, maar over iets ongrijpbaars. Als er informatie weg lekt naar
onbevoegden dan kom je daar helemaal niet achter. Tot je van verzekering wilt switchen en je ineens niet geaccepteerd
wordt, dan kun je gaan denken "misschien weten ze wel dingen die ze niet zouden moeten weten". Dan kun je nog niks
bewijzen.

Dus kun je er maar beter niet mee beginnen, dan kan het ook niet fout gaan.
16-12-2014, 20:47 door Anoniem
Door Anoniem: Ik log net in op https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/Inzage en zie tot mijn verbazing dat mijn huisarts mijn gegevens heeft gedeeld via het LSP. Ik heb daar expliciet GEEN toestemming voor gegeven; bij de praktijk heb ik daarvoor een formuliertje in moeten vullen en ondertekenen. Blijkbaar vallen er onder de 5 miljoen Nederlanders die wel zijn opgenomen in het LSP dus ook groepen mensen die daar helemaal niet in willen staan.

Advies: controleer even via https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/Inzage of jouw huisarts ook je gegevens zonder toestemming rondstrooit.

Welke sanctie staat er op het ongeoorloofd delen van andermans gegevens? Kun je zo'n huisarts op de een of andere manier aangeven bij een organisatie die sancties uitvoert? CBP? Zou dit niet een van de basisvoorwaarden moeten zijn in het systeem?
16-12-2014, 23:48 door Anoniem
Door redactie:
"Wilna Wind van de patiëntenfederatie NPCF zegt de zorgen van mensen te begrijpen en stelt dat patiënten zelf een keuze moeten maken. Het LSP zou echter een "bijzonder veilig" systeem zijn dat aan alle privacyeisen voldoet. "Qua veiligheid is het veiliger dan je bankrekening, maar de afweging is echt aan mensen zelf."

Beste Wilna,
Hier op security.nl lees je dagelijks hoe 'veilig' de pijplijn Internet) waar het EPD van gebruik moet maken is. Met ander woorden: ventileer niet zo'n fantastische verhalen over hoe perfect veilig het allemaal is geregeld aangaande het hete hangijzer PRIVACY binnen het EPD want het antwoord luidt onomstotelijk, en driewerf: Neen, neen, neen, je vertelt apekool!
17-12-2014, 01:22 door Anoniem
Het is toch zo eenvoudig waarvoor dit LSP gaat dienen.
De verzekeraars zoeken naar de goedkoopste zorgoplossing.
Dat zijn straks contracten met zorgverleners (artsen, ziekenhuizen, enz.) waarmee zij een contract hebben.
Niet meer de zorgverleners die de patiënten graag willen.
Je wordt straks naar allerlei mogelijke verschillende zorgverleners gestuurd, de verzekeraars beslissen daar dan over, niet meer de patiënt zelf.
De eerste tekenen daarvan zijn al aanwezig bij de goedkope budgetpolissen.
In januari naar dokter X, in februari naar dokter Y en weer een tijd later naar dokter Z.
Allemaal ergens anders, maar wel lekker goedkoop.
En hoe wordt de informatie dan overgedragen?
Juist, vul zelf maar in...
17-12-2014, 08:53 door Anoniem
EPD en LSP dient alleen de grote partijen zoals allereerst overheid(weer een pot om prive-data uit te graaien), en ten tweede verzekeraars(die kunnen eraan verdienen). Als je dat sommetje uitrekent dan komt het hier op neer MACHT en GELD.
De gewone burger is de pineut, en wordt duidelijk beschouwd als dom gansje.. want de massa die accepteert dit wel als dit collectief wordt opgelegd. Net zoals die idiote verkeersboetes die maar 1 ding betenen..(macht en geld).
17-12-2014, 10:06 door Anoniem
De source code zou openbaar moeten worden gemaakt zodat er in de community naar gekeken kan worden. De app en haar infra zal ongetwijfeld bekeken zijn m.b.t. security issues echter is zoiets altijd time boxed.

Overigens tel ik niet dat ik me wel zou aanmelden wanneer de source code openbaar zou zijn, maar in het kader van transparantie zou dit niet zo'n slecht idee zijn.
17-12-2014, 10:39 door Anoniem
Door Shanghai:

Natuurlijk kunt u dat doen hoor! Doe dat vooral op het moment als je in doodstrijd in het ziekenhuis ligt, de artsen niet weten wat uw medische geschiedenis is (omdat u geen toestemming wilde geven), en dat u als laatste woorden tegen de artsen kunt prevelen: "nsa, politie, meegraaien!!".

Onzin, de groots mogelijke onzin!
Artsen grijpen niet in op basis van een dossier maar hebben de plicht levensreddend te handelen.
17-12-2014, 10:54 door Anoniem
Ik ben het eens met de tegenstemmers. Blijf weg van elke vorm van controle. Ik gaf het ziekenhuis, apotheker en huisarts geen toestemming tot opname. Ook weigerde ik dna registratie, dit is om zgn familiaire ziektekwalen vast te kunnen stellen.
Ik haat de controle-maatschappij en ook de regering welke een EU en USA slaaf is.
17-12-2014, 12:36 door Anoniem
Door Shanghai:
Door spatieman: software valt onder patriot act, dus de usa kan mee graaien.
de overheid kan mee graaien.
de politie kan mee graaien.
en erger, ook de zorgverzekeraar kan mee graaien, en dan heel doodleuk zeggen, uw premie gaat om hoog omdat u aandoening X heeft.
Natuurlijk kunt u dat doen hoor! Doe dat vooral op het moment als je in doodstrijd in het ziekenhuis ligt, de artsen niet weten wat uw medische geschiedenis is (omdat u geen toestemming wilde geven), en dat u als laatste woorden tegen de artsen kunt prevelen: "nsa, politie, meegraaien!!".

Typische ongegrond fanboy reactie zonder enige relevante kennis of ervaring, want:
* Bijna een half miljoen 'professionals' krijgen toegang tot het systeem: per definitie van de 'wet van grote getallen' kan dit dus nooit privacy-borgend zijn.
* Als je op straat ligt dood te bloeden en Eerste Hulp nodig hebt - b.v. reanimatie - dan is er ook helemaal geen tijd/noodzaak/prioriteit om je dossier eerst te downloaden.
* Medici lezen de dossier vaak helemaal niet of amper ondanks dat ie WEL beschikbaar zijn.

Je hele argument is dus gewoon FUD !
17-12-2014, 13:16 door Anoniem
Ik weet zelf niet eens wat er in mijn dossier staat, dus die zal ik eerst moeten inzien voordat ik daarover een bewuste keuze kan maken.
17-12-2014, 17:11 door Anoniem
Het valt op dat mensen toch wel goed nadenken over de permanente consequenties van een dergelijk medisch registratie- en volgsysteem. Misschien hebben ze met eigen ogen gezien dat de medische wereld extreem slordig is met persoonlijke informatie. Als veel mensen dat meemaken wacht men misschien op een heropvoeding van medisch personeel. Wat is een veilig systeem (mocht dit ooit realiteit worden) als men b.v. dossiers gaat uitprinten en deze in wachtkamers laat rondslingeren of artsen niet weten hoe bepaalde opmerkingen in dossiers terechtgekomen zijn. Ze vinden dat ze zich daar ook niet druk om moeten maken. Ergens terecht; ze moeten zich bezig houden met mensen genezen en niet met gebrekkige systemen te verbeteren of irrelevante informatie verwerken.

Misschien beseffen mensen ook wel dat dit LSP een commercieel initiatief is; commercie heeft als doel geld verdienen, niet mensen beter maken. Zorgverzekeraars hebben commercieel belang bij deze (geheime) informatie.

Zeg niet dat dit niet waar is, want ze berekenen oudere mensen nu al hogere premies. Als ze aanspraak op EPDs kunnen claimen omdat ze er aan meebetalen, gaan ze die informatie ook misbruiken. Dat is logica en heeft niets met argwaan te maken.

Ergens is het daarom goed dat mensen het ongefundeerde gekrijs van bijvoorbeeld een dergelijke apotheker, met een gerust hart naast zich neer kunnen leggen. Het is weer zo'n persoon die duidelijk niet weet waar hij over praat. Net als mevrouw Wind, die beweerd dat het systeem zeer veilig is. Heeft zij überhaupt de kennis om hier iets over te zeggen? Blijkbaar niet; zowat elk softwarepakket(je) of netwerkapparaat op de markt, blijkt niet malse hoeveelheden lekken of backdoors te bevatten. Tel daar de onverschillige houding van personeel bij op en je hebt je (on)veiligheid.

Dit lijkt een oplossing voor een probleem dat er niet is; als je in Groningen woont ga je niet in Maastricht naar een huisarts en als je wel eens naar een specialist moet dan kan (relevante) informatie net zo goed op een pasje of papier meegebracht worden. Dan is ook de patiënt op de hoogte wie welke informatie over hem krijgt.

Het eerste hulp verhaal is natuurlijk reinste onzin; wat als er een computerstoring is of je bent in het buitenland? Moeten ze je dan maar laten doodgaan? Als je medische bijzonderheden hebt dan is het slim om deze op papier bij je te hebben of als de techniek zover is in een rfid chip wat met een standalone reader ten alle tijden uitgelezen kan worden. Daar kun je werkelijk levens mee redden.

Ondertussen moeten we eens ophouden met kritieke informatie uitsluitend in centrale computersystemen te verwerken als dat niet strikt noodzakelijk is. We maken onze samenleving onnodig kwetsbaar door het functioneren ervan volledig af te laten hangen van computers en elektriciteit. Wat als b.v. een heftig natuurverschijnsel een van deze langdurig onderbreekt. Dan kunnen als samenleving niet meer blijven functioneren zoals we dat b.v. 15 jaar geleden nog wel konden.

En dat alleen maar om de informatiehonger van commerciële bedrijven te stillen?
18-12-2014, 23:09 door Anoniem
Is het een grote stap om van:

"Er zijn bepaalde patiëntengroepen waar we problemen mee hebben. Dat zijn één de psychische patiënten, die toch al wat argwanend zijn over alles, ook ten gevolge van hun ziekte"

de conclusie te mogen trekken dat iedereen die argwanend is kennelijk psychische problemen heeft? Snelle diagnose hoor!
19-12-2014, 13:45 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb het dik 40 jaar zonder EPD gered, laat maar. Geen behoefte aan dat mijn hele hebben en houwen op straat ligt door een 'heel erg veilig systeem' - geen meerwaarde, wel risico.

Nee je hebt dik 10 jaar in een (nu zeer onveilig) EPD systeem gezeten waar je ook nog nooit expliciet toestemming voor hebt gegeven. Dat systeem wordt nu eindelijk uitgefaseerd.
23-12-2014, 12:46 door Biker
Snap niet waar de mensen bang voor zijn voor de privacy? Nou dat heb je helemaal niet bang voor te zijn want dat heb je toch al niet. Je mobile telefoon je pin pasjes je klanten kaarten, ze weten alles van je. Nou ik vind het wel fijn, wordt verschillende keren op genomen in een ziekenhuis druk op de knop en ze weten wat voor medicijnen je gebruikt. Geen gezeur en gebel geen verloren tijd die kunnen ze weer aan jou besteden.
30-10-2015, 10:00 door Anoniem
Lees eens op deze site hoe gevaarlijk het is om toestemming te geven , je maakt jezelf vogelvrij en je kunt nooit meer het intrekken of klachten indienen , er is niet 1 instantie die jouw klachten mag en kan behandelen .

U bent gewaarschuwd , dit is de site : http://www.ikgeentoestemming.nl/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.