In de Security Tip van de week geeft elke week een andere professional, expert, onderzoeker of lezer een security tip. Persoonlijke tips, variërend van het veilig configureren van Windows, een handige security tool of het juist instellen van een firewall, waarmee de tipgever zijn systeem, applicatie of netwerk veiliger maakt.
Heb jij ook een leuke, originele, maar bovenal goede security tip die niet mag ontbreken, stuur dan een mail naar redactie@security.nl.
Deze week de tip van Maarten van Genderen
De wachtwoordenkluis: beveiliging en gebruikersvriendelijkheid gaan prima samen
Antivirusbescherming, firewall, back-up en restore, spamfilter, op iedere laag is bescherming een voorwaarde om je informatie en wat hiermee gebeurt te beveiligen. De toegang tot je informatie is in de meeste gevallen niet meer dan een eenvoudig wachtwoord, dit kan stukken beter. Hoe? Een wachtwoordenkluis is één van de oplossingen naar de weg naar het nieuwe paradigma van veilig internetten.
Waarom is het belangrijk? Volgens Deloitte is 90% van de wachtwoorden hackgevoelig. En hoewel de site waar ze hiermee op in kunnen loggen wellicht weinig privé informatie bevat, gebruikt 55% tot 70% hetzelfde wachtwoord voor diverse accounts. Zodoende kan een cybercrimineel, na een geslaagde hack, je inloggegevens gebruiken voor bank en e-commerce websites.
Hoe gevaarlijk is het als iemand zich voordoet als jou? Of bepaalde bedrijven intellectual property bezitten van andere bedrijven? Of landen politieke of financiële informatie hebben van andere landen? Informatie niet in de verkeerde handen laten vallen is een grote uitdaging offline maar omdat het internet iedereen en alles met elkaar verbindt wordt deze uitdaging exponentieel vergroot. Het beheersen van wie er toegang tot informatie heeft is de sleutel.
En het zwakke gebruikersnaam en wachtwoord verificatieproces is verleden tijd. Op weg naar een nieuwe manier om online informatie te beschermen is de wachtwoordenkluis ontwikkelt. Maar je moet wel een goede hebben, het liefst alleen toegankelijk door middel van 2-factor authenticatie via een hoofdwachtwoord en verificatie middel/code.
Wat kan een wachtwoordenkluis allemaal betekenen en waar moet je opletten:
Maarten van Genderen, software en service quality manager bij security expert SpicyLemon.
Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel van de auteur en reflecteert niet noodzakelijk de zienswijze van Security.NL.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.