image

Opstelten: meer nodig tegen cyberterrorisme

maandag 27 mei 2013, 15:03 door Redactie, 7 reacties

Volgens Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie moet er de komende jaar meer geïnvesteerd worden om ervoor te zorgen dat de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) voldoende is toegerust om cyberterrorisme te bestrijden. Dat laat de minister in een antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Dijkhoff weten. Dijkhoff had vragen gesteld vanwege aanvallen op Amerikaanse banken.

Die zouden door de 'Cyber Fighters of Izz ad-Din al-Qassam' zijn uitgevoerd. De groep zit volgens Opstelten niet achter de DDoS-aanvallen op Nederlandse banken. Wel is er regelmatig contact met de VS als het om cyberaanvallen gaat.

Uitwisseling
"Ondermeer het NCSC en de AIVD hebben regelmatig contact met enerzijds het onder het Department of Homeland Security ressorterende US-Cert (Computer Emergency Response Team), en anderzijds de Amerikaanse Inlichtingen en Veiligheidsdiensten", meldt Opstelten.

In deze contacten wisselen het centrum en de diensten onder meer kennis en informatie uit. Het kan dan ook gaan om gerubriceerde informatie over digitale aanvallen. "Over internationale samenwerking met deze diensten in concrete gevallen doen wij in het openbaar geen uitspraken."

Terrorisme
Dijkhoff wilde ook weten of de de AIVD voldoende is toegerust om met betrekking tot deze nieuwe vormen van terrorisme de veiligheid van Nederland te waarborgen en inlichtingen daaromtrent te vergaren.

Volgens Opstelten zijn contraterrorisme en cybersecurity, zowel afzonderlijk als in samenhang, prioriteiten van de AIVD. "Om de technologische ontwikkelingen op dit gebied bij te houden zal daarin de komende jaren verder geïnvesteerd moeten worden."

Angstbeeld
Cyberterrorisme is een omstreden onderwerp. Uit recent onderzoek blijkt dat er 31.300 artikelen over cyberterrorisme zijn geschreven, terwijl er niemand door cyberterrorisme is gedood of gewond geraakt.

Volgens de onderzoekers van dit onderzoek komen de activiteiten die terreurgroepen op het internet ontplooien niet in de buurt van de angstbeelden die bedrijven en belangengroepen in de media naar buiten brengen.

Reacties (7)
27-05-2013, 15:08 door WhizzMan
Misschien moet Opstelten eens een konijnenpak aan doen.
27-05-2013, 15:46 door lucb1e
Door Redactie: Angstbeeld
Cyberterrorisme is een omstreden onderwerp. Uit recent onderzoek blijkt dat er 31.300 artikelen over cyberterrorisme zijn geschreven, terwijl er niemand door cyberterrorisme is gedood of gewond geraakt.
Grotendeels eens wat betreft een overdreven angstbeeld, maar dit is niet waar. In Iran zijn mensen geëxecuteerd door Stuxnet omdat ze niet wisten dat Stuxnet achter de fabriekfalen zat. Stond ook op security.nl, en er zullen vast meer voorbeelden zijn. Dat een computer geen vuisten heeft om mee te slaan is nogal logisch, maar indirect kan er een hoop schade aangericht worden op allerlei vlakken.
27-05-2013, 18:04 door Ler0y JenKins
Ongelofelijk, de man die Nederland moet beschermen op ICT gebied, is een 67-jarige oude veteraan die niet eens weet wat "spam" is...

Waar ging het mis Nederland, waar ging het mis?
28-05-2013, 06:59 door AcidBurn
meer nodig tegen cyberterrorisme
Te beginnen met een minister die snapt hoe computers en het internet werken.
28-05-2013, 09:03 door Anoniem
Lijkt me dat we een waar woud van agentschappen, bureaux, instanties, en andere klerkerij aan het creeren zijn om vanalles apart en in combinatie te bestrijden. Waar vervolgens op bezuinigd moet worden en toen presteerden ze collectief niets meer, behalve elkaar nog in de wielen rijden. En oh ja, lobbyen om geld. Lijkt me dat de prioriteiten van de politiek niet bevorderlijk zijn om nog iets constructiefs gedaan te krijgen.

Verder wat WhizzMan zegt. Konijnepak en ivomasker. Wellicht iets voor carnaval. Of een occupy op het binnenhof.
28-05-2013, 12:01 door Patio
Nederlanders staan bekend om hun tolerantie op het naïeve af. Nu slaan sommigen door naar de andere kant, het paranoïde en vergeten we de gulden middenweg van de redelijkheid.
29-05-2013, 08:38 door Anoniem
Sowieso is angst zaaien een veelgebruikte truc in de IT, omdat er voornamelijk veel minder mensen zijn zonder verstand van IT dan met. In het land der blinden is eenoog koning zullen we maar zeggen. Vergeet niet dat in de (cyber) security business miljoenen omgaat en daarmee is het belang om ons bang te houden natuurlijk groot.
Maar dat er niemand is gedood door cyberterrorisme is natuurlijk een vreemde vergelijking. Cybercrime (of terrorisme) kost ons heel veel geld. Banken, instellingen maar ook burgers, zijn regelmatig het slachtoffer voor grote sommen geld van cybercrime. Daarbij is niet uit te sluiten dat daardoor ook slachtoffers kunnen vallen. Dat is geen angstbeeld maar een gegeven. Maar daar moet wel pragmatisch en rationeel mee worden omgaan i.p.v. alleen maar roepen dat er te weinig middelen zijn. Op een gegeven moment moet je denk ik accepteren dat mensen slachtoffer (kunnen) worden van cybercrime/terrorisme en dan zul je je vooral moeten richten op het beperken van de schade en de opsporing van de daders door goed sporen onderzoek. We kunnen niet alles meer willen regelen tot 6 cijfers achter de komma, dat is gewoon niet haalbaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.