Het Europees Parlement heeft een miljoen euro uitgetrokken om de "vrije software" te controleren die door het Parlement en de Europese Commissie wordt gebruikt. Vrije software is software die aan gebruikers bepaalde rechten ten aanzien van het wijzigen en opnieuw verspreiden van de broncode toekent.
"Hoewel deze organisaties zijn gebonden aan niet-vrije bestandsformaten, is een groot deel van hun infrastructuur op vrije software gebaseerd", aldus de Free Software Foundation Europe (FSFE). Via het aangekondigde auditproject zal er naar beveiligingslekken in de gebruikte programma's worden gezocht en zullen eventueel gevonden problemen worden verholpen.
"Dit is een welkome beslissing", zegt Karsten Gerloff, president van de FSFE. "Zoals de meeste publieke organen vertrouwen de Europese instellingen voor hun dagelijkse werkzaamheden grotendeels op vrije software. Het is goed om te zien dat het Parlement en de Commissie tenminste een beetje willen investeren in het verbeteren van de kwaliteit van de programma's die ze gebruiken."
Het Directorate General for Informatics (DIGIT) van de Europese Commissie zal het auditproject aansturen. De FSFE hoopt dat de Commissie nauw met de softwareontwikkelaars zal samenwerken. "De EC moet de auditresultaten zodra ze bekend zijn openbaar maken en elke verbeteringen die het bijdraagt met de softwareontwikkelaars delen", aldus de FSFE. Het Parlement heeft verder 500.000 euro vrijgemaakt voor de ontwikkeling van software waarmee EU-instellingen versleuteld kunnen communiceren. Dit project zal op vrije software en open standaarden gebaseerd zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.