Door john west: Consumenten die het slachtoffer van fraude met internetbankieren worden hoeven niet over een virusscanner of firewall te beschikken als ze voor compensatie in aanmerking willen komen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer tegenover het AD.
Zulke opmerkingen zijn echt idioot,en niet werkbaar voor een bank.
Het is wel werkbaar voor een bank, als ze voor de juiste aanpak kiezen.
Een van de kenmerken van goed toegepaste encryptietechnieken is dat als de eindpunten van een communicatielijn maar veilig zijn de berichtenuitwisseling over die lijn dat ook is, ook al is alles wat tussen die eindpunten ligt zo lek als een mandje. Dat moet dus geregeld worden. De bank kan zijn eigen computers beheren, maar niet die van de klant, en de gemiddelde klant kan een goed beheer niet toevertrouwd worden. Logische consequentie: die computer moet het eindpunt niet zijn.
We moeten daarbij overigens wel onderscheid maken tussen vertrouwelijkheid en integriteit van de berichten. Als de computer van de klant gebruikt wordt om transacties te tonen en gegevens in te voeren kan de vertrouwelijkheid niet gegarandeerd worden.
Maar zelfs als de vertrouwelijkheid in elkaar stort wil dat nog niet zeggen dat iemand zomaar een rekening kan leegroven. Bij het ondertekenen van transacties mag de pc absoluut niet het eindpunt zijn. De bank stuurt een digitaal ondertekend bericht, dat wordt via een USB-kabeltje of zo naar een apparaatje overgebracht, dat de digitale handtekening van de bank controleert en bij succes de volledige transactiegegevens op een voldoende groot schermpje toont. Wat dáár staat, en niets anders, ondertekent de gebruiker met een pincode via het toetsenbordje van het apparaat, dat vervolgens een digitaal ondertekende bevestiging aanmaakt die naar naar de bank wordt gestuurd. Die kan dan met 100% zekerheid vaststellen dat de klant de ontvangen gegevens heeft ondertekend die de bank had verzonden, en niet iets anders, ongeacht de staat van de pc van de klant.
Wat nodig is zijn dus opvolgers van de digipassen/random readers, met USB-aansluiting en een groter display. Via de USB-aansluiting mag de firmware niet gemanipuleerd kunnen worden, en ik kan me voorstellen dat deze opzet meer energie gebruikt, zodat een eindeloos werkende batterij er niet meer inzit. Voeding is via de USB-aansluiting beschikbaar.
De klant is in die opzet mede-verantwoordelijk voor de vertrouwelijkheid van zijn bankzaken, die moet daartoe zijn pc goed vrijhouden van malware. Maar als hij dat niet doet kunnen criminelen de rekening daarmee niet plunderen: daarvoor moet het apparaatje gecompromitteerd zijn, en daar kunnen ze de firmware niet van aanpassen. Berichten tussen bank en dat apparaatje manipuleren lukt niet, dankzij sterke encryptie. Het moet de klant voortdurend worden ingepeperd dat het apparaatje de definitieve transactie toont, wat dáár staat wordt uitgevoerd, en de klant móét dat controleren. Doet hij dat niet en verdwijnt zijn geld naar criminelen dan komt dat omdat hij daar onweerlegbaar zijn handtekening onder heeft gezet, en dat is flagrant nalatig. Als hij de gegevens netjes controleert wordt zijn rekening niet leeggeroofd. Heel wat eenvoudiger dan een pc vrij van malware houden voor een digibeet.
Het kan dus. Dat kost ongetwijfeld ook wat. Als banken worden verplicht klanten hun geld terug te geven dan wordt dat echter geen bodemloze put maar gewoon een kosten/baten-afweging. Als het vaak genoeg misgaat wordt het lonend, gaat het niet zo vaak mis dan zijn ze goedkoper uit door klanten schadeloos te stellen. Dat is werkbaar.