Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: Ik las dat in de VS je BYOD apparaat in beslag kan worden genomen bij een rechtszaak. Hoe zit dat bij ons?
Antwoord: In de VS kent men in de bewijsgaring een paar hele bijzondere regels. Eén daarvan heet discovery: de plicht om je wederpartij in een rechtszaak alle potentieel relevante documentatie te overhandigen, en om verklaringen af te leggen op verzoek van die wederpartij.
Wie nu denkt, "alle, dat meent ie niet": ja, dat meent 'ie wel. De eis is of het materiaal "reasonably calculated to lead to admissible evidence" is, en dat omvat echt ongeveer alles. De enige echte uitzondering is correspondentie met je advocaat. Maar zaken als e-mailberichten, chatlogs, voicemails en dergelijke moeten dus worden overhandigd bij een rechtszaak, en ze even snel wissen is een ernstige vorm van contempt of court.
Het maakt niet uit waar de data staat. Als het bewijs is, dan moet het in discovery worden overhandigd. Data op een privéapparaat kan dus zeer zeker ook in discovery worden opgeëist, en als een bedrijf BYOD beleid heeft dan kan de wederpartij hardmaken dat er dan dús ook wel zulke apparaten zullen zijn, dus laat maar even zien wat daarop staat.
In Nederland kennen we dit systeem van discovery niet. Er zijn beperkte mogelijkheden om bewijs op te vragen bij je wederpartij. Artikel 843a Rechtsvordering staat toe dat een partij "op zijn kosten inzage, afschrift of uittreksel [kan] vorderen van bepaalde bescheiden aangaande een rechtsbetrekking waarin hij of zijn rechtsvoorgangers partij zijn".
Maar hierbij moet duidelijk en specifiek om documenten worden gevraagd, waarvan de eiser zo ongeveer al moet wéten wat hij gaat krijgen. Die documenten zouden op een BYOD device kunnen staan, maar dan zou de werkgever een kopie daarvan moeten opeisen en aan de wederpartij moeten afgeven. Het apparaat zelf (of alle gegevens daarop) aan de wederpartij geven kan hiermee niet.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.