De aanval op Sony was het werk van een groep van zeker zes mensen, zo stelt een Amerikaans beveiligingsbedrijf dat de bevindingen gisteren met de FBI deelde. Beveiligingsbedrijf Norse claimde vorige week al dat de hack door één of meerdere ontevreden ex-werknemers was uitgevoerd. Dit vanwege de uitgebreide kennis van het netwerk en de inloggegevens waarover de aanvallers beschikten.
In een update wordt nu gesteld dat de ontevreden werknemer of werknemers met hacktivisten hebben samengewerkt om bij Sony in te breken. "We zien aanwijzingen dat deze twee groepen samen zijn gekomen", zegt Kurt Stammberger van Norse op het bedrijfsblog. Het bedrijf zegt dat het de gevonden informatie met de FBI zal delen en het vervolgens aan de opsporingsdienst is om te kijken of er voldoende bewijs is om de verdachten te vervolgen.
Een Amerikaanse senator heeft inmiddels gesteld dat China van de aanval op Sony moet hebben geweten en dat er strengere maatregelen tegen Noord-Korea moeten worden genomen. "Ik kan me niet voorstellen dat zoiets groots in Noord-Korea gebeurt zonder dat China erbij betrokken is of er tenminste van weet", aldus Republikein Lindsey Graham tegenover CNN.
Ook hekelde de senator de uitspraken van president Barack Obama die de aanval op Sony als "cybervandalisme" omschreef. Volgens Graham is er sprake van cyberterrorisme. Eerder vonden verschillende andere Republikeinen al dat de president de term "cyberoorlog" had moeten gebruiken om de aanval op het bedrijf aan te duiden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.