Tot en met 31 december hadden burgers, bedrijven en organisaties de gelegenheid om op het wetsvoorstel voor aanpassing van de bewaarplicht te reageren, wat tientallen voornamelijk felle reacties opleverde. Het kabinet wil de bewaarplicht ondanks kritiek van de Raad van State en het Europese Hof van Justitie dat die in strijd met de fundamentele grondrechten is toch gewoon doorzetten.
Via de website internetconsultatie.nl kon er op het voorstel worden gereageerd, waarbij de inzendingen van mensen die hiervoor toestemming hebben gegeven openbaar zijn gemaakt. Er wordt met name negatief op het voorstel gereageerd. "Zou het wetsvoorstel in deze vorm worden aangenomen, dan zal dat bij alle burgers het gevoel opwekken dat hun privéleven constant in de gaten wordt gehouden. Het wetsvoorstel dient met inachtneming van bovenstaande aandachtspunten te worden aangepast", zo stelt de Nederlandse Vereniging van Journalisten.
Volgens internetprovider XS4ALL gaat het conceptwetsvoorstel voorbij aan het meest fundamentele en grootste bezwaar van het Europese Hof van Justitie, namelijk de verplichting tot langdurige opslag van de verkeersgegevens van alle burgers, ook van personen die niet verdacht worden van strafbare feiten, voor opsporingsdoeleinden. Verder is de provider van mening dat de huidige wet, in afwachting op het wetgevingsproces, buiten werking moet worden gesteld en dat daarop gebaseerde handhavingsmaatregelen moeten worden geschorst.
Ook burgerrechtenbeweging Bits of Freedom stelt dat het ontwerpwetsvoorstel het grootste en meest fundamentele probleem niet oplost: het langdurig en ongericht bewaren van gegevens over het communicatiegedrag en de geografische locatie van voornamelijk onverdachte Nederlanders. "De Wet bewaarplicht maakt daarmee een enorme inbreuk op verschillende grondrechten van alle Nederlandse burgers, waaronder het recht op het respect van de persoonlijke levenssfeer, het recht op de bescherming van persoonsgegevens en het recht op de vrijheid van meningsuiting."
De burgerrechtenbeweging vindt dan ook dat het ontwerpwetsvoorstel niet verder moet worden uitgewerkt, de Wet bewaarplicht in zijn geheel moet worden ingetrokken en tot die tijd de handhaving van de bewaarplicht moet worden opgeschort. Wat het kabinet met de feedback gaat doen is nog onbekend. Internetconsultatie werd een aantal jaren geleden nog bij de lancering een "nuttige aanvulling" genoemd als voorbereiding op wet- en regelgeving. Alle 53 openbare reacties zijn via deze pagina te bekijken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.