Als het gaat om grootschalige surveillance en monitoring wordt vaak gezegd dat het alleen metadata betreft en dat de inhoud van berichten en gesprekken niet wordt opgeslagen, toch zijn ook metagegevens zeer persoonlijk. "Niemand luistert naar je telefoongesprekken", aldus president Barack Obama naar aanleiding van de onthulling dat Verizon metadata aan de NSA overhandigt.
Het gaat dan om de telefoonnummers van gesprekspartners, locatiegegevens, gespreksduur, unieke identificatiecodes en het tijdstip van het gesprek. De inhoud van de gesprekken zou niet worden gedeeld. Volgens functionarissen zou het verzamelen van metagegevens geen grote impact op de privacy hebben, maar de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) stelt dat dit niet zo is.
Inhoud
Zo is aan de hand van de metadata te bepalen dat iemand om één uur 's nachts met een sekslijn heeft gebeld, of de zelfmoordhulplijn in de buurt van een druk spoor heeft gebeld. Ook is bijvoorbeeld te zien dat iemand in hetzelfde uur een SOA-kliniek, vervolgens de dokter en toen de verzekering belde. "Maar de inhoud blijft geheim", zegt Kurt Opsahl van de EFF.
Ook is bijvoorbeeld te zien als iemand een campagne bijwoont en vervolgens een politieke partij belt. "Ze weten ook dat je je gynaecoloog een half uur hebt gebeld en vervolgens het nummer van een organisatie voor gezinsplanning, maar niemand weet waar het gesprek over ging."
Metagegevens geven dan ook veel meer bloot over de inhoud van telefoongesprekken dan de overheid beweert, stelt Opsahl. "Metadata biedt genoeg context om sommige van de intiemste details van je leven te kennen. En de overheid heeft geen garantie gegeven dat deze gegevens niet met andere, eenvoudig te verkrijgen data wordt gekoppeld."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.