ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: Mijn werkgever abonneert me op allerlei nieuwsbrieven en laat zijn vriendjes me ook reclame sturen. Mag dat zomaar?
Antwoord: Wanneer je ergens gaat werken, bepaalt de werkgever hoe het werk wordt uitgevoerd en welke gereedschappen daarbij nodig zijn. Dit zijn algemene regels, maar ze zijn ook van toepassing op ICT-situaties en communicatiemiddelen. Wil een werkgever dat je e-mail gebruikt, dan moet dat. Verbiedt hij dat je dingen doet op je laptop, dan heb je je daaraan te houden.
In de context van mail: als de werkgever beslist dat je bepaalde informatie per e-mail moet krijgen, dan moet je dat. Natuurlijk moet het wel voor het werk relevant zijn, en daar zal hem bij deze zaken de kneep zitten.
Reclame van derden die de werkgever doorstuurt, zit daarmee in een heel grijs gebied. Enerzijds, hoe relevant is zulke reclame (tenzij je inkoper bent)? Anderzijds, die werkgever zal er een gedachte mee hebben dat dit voor het werk belangrijk is. Als die gedachte enigszins te onderbouwen is, dan is dit dus toegestaan.
Heeft de reclame niets met het werk te maken, dan zou een goed werkgever (ook weer zo'n algemene norm) dergelijke reclames niet laten sturen. En dan kun je op die grond bezwaar maken. Helemaal als blijkt dat de werkgever betaald krijgt als jij die reclame leest of iets koopt.
Natuurlijk moet het gaan om mails naar het werkmailadres. Het privémailadres mag niet gebruikt worden voor enige communicatie vanuit het werk, tenzij daar toestemming voor is verleend of dit absoluut noodzakelijk is voor iets werkgerelateerds. Je kunt bijvoorbeeld toestemming geven voor het toesturen van je elektronische loonstrook, of per mail corresponderen over een ziekmelding of het aanvragen van vakantiedagen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.