image

Raad adviseert Kamer privacy-scan voor wetgeving

woensdag 12 juni 2013, 16:12 door Redactie, 3 reacties

De Tweede Kamer moet een tweejaarlijkse 'scan' uitvoeren om te controleren of in voorgenomen wetgeving ICT-toepassingen voldoen aan criteria zoals toegankelijkheid, transparantie, veiligheid en privacy. Dat adviseert de Raad voor het openbaar bestuur. De Raad constateert dat vraagstukken die gaan over ICT vaak versnipperd en te laat in de Kamer worden besproken.

De Raad adviseert de Kamer zich vooral te richten op burgers en te vragen om een tweejaarlijkse scan, een 'Staat van Dienstverlening in ICT'. Het ontwikkelen van deze scan kan ook van belang zijn voor de decentrale overheden. De scan moet gericht worden op de aspecten burgergerichtheid, transparantie, flexibiliteit, toegankelijkheid, veiligheid, effectiviteit en privacy van ICT-toepassingen.

Als het aan de Raad ligt wordt de scan toegepast op alle voorgenomen wetgeving. Ondanks de opkomst van digitaal contact geven burgers nog altijd de voorkeur aan persoonlijk contact met de overheid. 29% kiest voor een mens aan de balie als contactkanaal, gevolgd door de telefoon met 27%. E-mail scoort 18% en internet 10%.

Reacties (3)
12-06-2013, 16:31 door schele
De burger heeft geen behoefte aan NOG een integriteitscommissie, een Staat van Dienstverlening, een ICT monitor,....
Begin eens met vertrouwen te kweken door initiatieven zoals DigiD, OV chipkaart en allerlei andere overheidsgestuurde fails rond persoonsgegevens fatsoenlijk aan te pakken. Kom eens in het nieuws met "overheidsiniitiatief tot e-dienstverlening groot succes!" ipv "[willekeurig IT overheidsproject] onveilig en overschrijdt budget met [vul aantal in] miljoen".

Oh, en hoe wil men met een tweejaarlijkse scan alle wetgeving te pakken krijgen?

Niet meer regularisatie en controlezucht, gewoon efficienter en veiliger uitvoeren wat er al is.
12-06-2013, 17:05 door Shadowlight
Hear, hear...
12-06-2013, 17:11 door Anoniem
Ik wilde vragen of ze bestaande faalsystemen ook op de schop gingen nemen. Maar toen bedacht ik me dat voor nieuw spul er net zo goed een EPDtje zal worden gedaan: De minister trekt er de handen af, geeft wat private partijen een zak gratis geld, en roept dan dat ze nergens meer over gaat en dus niet verantwoordelijk gehouden kan worden.

Als de regering habitueel links en rechts de eigen wetgeving inhaalt, waarom zou dit voorstel dan ineens wel effect sorteren?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.