NSA-directeur Keith Alexander verklaarde tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat dat de geheime programma's van de inlichtingendienst helpen bij het voorkomen van terreuraanslagen, maar volgens experts is dat niet het geval. De Amerikaanse autoriteiten noemden twee terroristische plannen die dankzij de datamining-activiteiten van de NSA verstoord werden, maar advocaten en inlichtingenexperts met directe kennis van beide zaken zeggen dat de omvangrijke NSA-surveillance geen betekenisvolle rol speelde bij het voorkomen van de aanvallen.
Volgens Dianne Feinstein van het inlichtingencomité van de Senaat en Mike Rogers van het inlichtingencomité van het Huis van Afgevaardigden speelden programma's zoals PRISM een belangrijke rol bij de arrestaties van Najibullah Zazi in 2009 en David Headley, die bij de aanslagen in Mumbai van 2008 was betrokken.
Onzin
Uit gerechtelijke documenten alsmede interviews met betrokken partijen, blijkt dat datamining via PRISM en andere NSA-programma's nauwelijks een rol speelde bij het ontmaskeren van de twee plannen. Conventionele, ouderwets tips van inlichtingendiensten in Groot-Brittannië waren het gene dat het onderzoek in gang zette, zo meldt The Guardian.
De krant sprak met een voormalig CIA-agent die bij de zaak van Headley betrokken was. Hij is het niet eens met de Amerikaanse politici die beweren dat datamining van de NSA cruciaal voor het onderzoek was. "Dat is onzin. Het speelde geen enkele rol in de Headley-zaak. Zo is het helemaal niet gegaan." Headley liep juist tegen de lamp toen hij contact zocht met een informant.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.