Na de aanslagen in Frankrijk hebben politici in verschillende Europese landen tot meer surveillance opgeroepen, maar de vrijheid van meningsuiting wordt hierdoor niet beschermend maar juist aangetast, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Zo liet de Franse premier Manuel Valls vorige week weten dat verdere maatregelen noodzakelijk zijn, ook al hadden de Franse inlichtingendiensten uitgebreide informatie over de terreurverdachten.
Als het aan de Franse overheid ligt kunnen websites die terrorisme aanmoedigen of rechtvaardigen straks zonder gerechtelijk bevel worden geblokkeerd. Volgens de EFF kan de Franse overheid hierdoor elke website uit de lucht halen die het ongewenst vindt. Ook in Groot-Brittannië hebben zowel premier Cameron als het hoofd van inlichtingendienst MI5 tot meer surveillance en bevoegdheden opgeroepen.
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken stelt dat het land uitgebreidere toegang tot de online gesprekken van extremisten moet hebben. Iets waarvan het eist dat internetbedrijven zullen helpen. In de Verenigde Staten worden de aanslagen in Frankrijk aangegrepen om bestaande surveillanceprogramma's te rechtvaardigen, tot grote zorg van de EFF.
"Massasurveillance schendt niet alleen onze privacy, maar ook de mogelijkheid om vrij te kunnen spreken", zegt Jillian York van de EFF. Uit onderzoek van PEN American blijkt dat surveillance een negatief effect op de vrijheid van meningsuiting heeft en ervoor kan zorgen dat schrijvers twee keer nadenken of ze een bepaald onderwerp zullen bespreken. York roept dan ook om de pogingen om surveillancebevoegdheden uit te breiden tegen te gaan. "De Vrijheid van meningsuiting kan alleen bestaan als we ook het recht op privacy hebben."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.