Buitenlandse politici en functionarissen die in 2009 aan de G20-top in Londen deelnamen zijn door de Britse inlichtingendienst GCHQ afgeluisterd. Dat blijkt uit documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden aan de Britse krant The Guardian overhandigde. De Government Communications Headquarters (GCHQ) gebruikte verschillende manieren om de diplomaten te bespioneren.
Zo werden er internetcafés opgezet waarbij een programma werd gebruikt om e-mails te onderscheppen en waren er keyloggers geïnstalleerd om toetsaanslagen te monitoren. Ook zou de GCHQ BlackBerry smartphones hebben gehackt om e-mails en telefoongesprekken af te luisteren. De inlichtingendienst monitorde ook welke politici met elkaar belden.
Smartphones
"Diplomatieke doelwitten van alle landen hebben als werkwijze het gebruik van smartphones. We hebben dit gebruik tijdens de G20-bijeenkomsten van vorig jaar kunnen misbruiken", aldus de documenten. Daaruit zou blijken dat de operatie zeker zes maanden actief was.
Tijdens de top werden 45 analisten van real-time informatie voorzien over wie met wie belde. Onder de doelen bevond zich de Turkse minister van Financiën. Daarnaast zou de NSA hebben geprobeerd om de Russische leider Dmitry Medvedev af te luisteren, aangezien zijn telefoongesprekken via satelliet-links naar Moskou gingen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.