De meeste Nederlanders hebben inmiddels een smartphone, maar waar moet je nu precies op letten als je een toestel kiest en je security belangrijk vindt? Security.NL vroeg het Denis Maslennikov, senior virusonderzoeker bij het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab en gespecialiseerd in mobiele malware.
De eerste keus die een potentiële smartphone-eigenaar moet maken is het platform. Op dit moment zijn Google Android en Apple iOS de populairste platformen, op afstand gevolgd door Symbian, BlackBerry en Windows Mobile. Daarnaast zal dit jaar ook Mozilla OS verschijnen. Als het gaat om mobiele malware is Google's platform het voornaamste doelwit en in veel mindere mate Symbian.
Voor BlackBerry en Apple's iPhone is het aantal kwaadaardige apps op een halve hand te tellen en is er al geruime tijd geen nieuwe malware waargenomen. "Sommige mensen zeggen dat het ene platform veiliger is dan het andere, maar dat klopt niet helemaal. Het ene platform wordt meer aangevallen dan het andere", merkt Maslennikov op.
Google
Daarbij speelt ook de houding van de fabrikanten een belangrijke rol. Apple controleert in de App Store aangeboden apps veel grondiger dan Google. Bij Android wordt niet elke app handmatig gecontroleerd en zal Google alleen apps verwijderen als het klachten ontvangt. De Apple App Store heeft de afgelopen jaren slechts één keer malware meegemaakt, terwijl Google Play met duizenden kwaadaardige apps te maken heeft gehad.
Toch wil de Russische virusexpert niet zeggen dat de Apple iPhone of BlackBerry de logische keuze is voor mensen die een veilige smartphone willen. "De veiligheid van een toestel hangt uiteindelijk af van het gedrag van de gebruiker." Daarnaast kan alle aandacht voor Android, mede van onderzoekers en beveiligingsbedrijven, juist helpen om het platform veiliger te maken.
Verder wil de afwezigheid van malware nu, niet zeggen dat dit altijd zo zal blijven. Een beveiligingslek dat cybercriminelen ontdekken zou bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om toestellen te infecteren via een drive-by download, net zoals bij computers nu gebeurt.
Voor zakelijke gebruikers geeft Maslennikov toch het advies om voor een BlackBerry of iPhone te kiezen, aangezien Android niet erg populair bij bedrijven is. "Voor persoonlijk gebruik toch iOS of Android, maar uiteindelijk hangt het af van de persoonlijke voorkeur, zoals gebruikersinterface. En als je goed met Android omgaat, door alleen applicaties van Google Play te installeren, verklein je het risico op infectie."
Marktplaats
In tegenstelling tot wat mensen denken bevinden de meeste kwaadaardige apps zich niet op onofficiële marktplaatsen, maar op kwaadaardige websites. "Natuurlijk is er ook malware op onofficiële marktplaatsen, maar de meeste kwaadaardige apps worden op andere manieren verspreid, zoals via zoekmachine optimalisatie, waarbij gebruikers naar een bepaalde website worden gelokt en daar een kwaadaardige app krijgen voorgeschoteld."
De veiligste plek voor Android-gebruikers om apps te downloaden is de website van de leverancier en Google Play, hoewel ook hier nog altijd kwaadaardige apps actief zijn. "Ik weet zeker dat er nu mensen zijn die malware van Google Play downloaden, omdat het er bijna altijd is. Het is echter nog niet zo wijdverspreid."
Morgen het tweede deel, waarbij we kijken naar het belang van updates en het omgaan met apps, permissies en rooting
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.