Internetoplichters hebben Nederlanders vorig jaar voor miljoenen euro's getild, waarbij slachtoffers vooral via voorschotfraude en datingfraude grote bedragen verloren. Bij voorschotfraude beloven de oplichters vaak miljoenen euro's of dollars aan slachtoffers, die hiervoor eerst allerlei zaken moeten betalen.
Vorig jaar werden 258 Nederlanders het slachtoffer van voorschotfraude én rapporteerden dit aan de Fraudehelpdesk. Ze betaalden in totaal ruim 2,8 miljoen euro aan de oplichters, wat neerkomt op een gemiddeld schadebedrag van zo'n 11.000 euro per slachtoffer. Een jaar eerder rapporteerden nog 126 mensen dat ze het slachtoffer van deze vorm van oplichting waren gevonden. Doordat mogelijk niet alle slachtoffers dit melden kan het werkelijke schadebedrag veel hoger liggen.
Ook datingfraude valt onder voorschotfraude. Bij deze vorm van fraude worden mensen via datingsites en sociale media benaderd. De oplichters, die zich in het buitenland bevinden, gaan een relatie met het slachtoffer aan en proberen die via allerlei verhalen geld af te troggelen. Zo laat de oplichter bijvoorbeeld weten dat hij graag kennis wil maken, maar het vliegticket niet kan betalen. In 2014 rapporteerden 134 Nederlanders aan de Fraudehelpdesk dat ze het slachtoffer van datingfraude waren geworden.
Het ging om 77 vrouwen en 57 mannen die waren opgelicht. In totaal hebben deze mensen ruim 2,6 miljoen euro aan de oplichters overgemaakt, wat neerkomt op een gemiddeld schadebedrag van bijna 20.000 euro per slachtoffer. Daarnaast raakten vorig jaar ruim 500 mensen geld kwijt doordat ze tijdens het winkelen op internet werden opgelicht. In totaal betaalden de slachtoffers 215.311 euro. Een jaar eerder zagen 227 mensen hun geld op die manier verdwijnen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.