Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

internet bankieren

27-06-2013, 15:03 door Anoniem, 8 reacties
Beste mensen,

Ik doe op dit moment niet aan internet bankieren, maar elke keer krijg ik van mijn bank te horen dat internet bankieren makkelijk is.
Nou heb ik wel een firewall en virus scanner maar een virus kan dan ook nog soms binnen komen.

zelf zegt de bank dat het gewoon veilig is.
Raden jullie internet bankieren aan?
En krijg ik mijn geld terug als mijn rekening online is geplunderd?

Groet,
Anoniem
Reacties (8)
08-07-2013, 17:39 door Anoniem
Zolang alles up to date is en je een virusscanner + firewall aan hebt staan is de kans klein. Wil je de kans nog meer verkleinen, draai dan een pc of virtuele machine op een Linux besturingssysteem. Daar zijn zeer weinig virussen voor geschreven.
08-07-2013, 19:49 door Anoniem
Natuurlijk zegt je bank dat wat het ook is, "gewoon veilig" is. Dat zeggen ze allemaal. Zie een bank eens onveilige waren leveren! (*kuch* kredietkaarten, "eenmalige" machtigingen, ... *kuch*)

Of het een goed idee is, of dat van dat natuurlijk veilig ook waar is, of jij dan ook aan het internetbankieren (in het nederlands zonder extra spatie) moet willen, dat zijn hele andere vragen. En je zal er geen eerlijk antwoord op kunnen krijgen, noch van de bank, noch hier. Hier niet omdat in het algemeen er geen "ja de bank heeft gelijk" te zeggen is.

Om te beginnen omdat een ongeluk in een klein hoekje zit en "internetbankieren" een hele hoop hoekjes kent. Sommige heeft alleen de bank in de hand, sommige heb jij in de hand, en sommige zitten bij derde partijen, zoals je ISP, of de websitehoster van je bank, of weer andere netwerken daartussen. Je moet maar hopen dat er geen rotte appel tussen zit.

En ja, het probleem kan heel goed bij jou zitten, en als de bank daar lucht van krijgt ben je je geld kwijt: Als je denkt dat internetbankieren via de gratis wifi of via een "internetwinkel" of iets dergelijks een goed idee is, als je ongezien emails en attachments opent, als je verouderde software gebruikt, als je allerlei "handige toolbars" in je browser een goed idee vindt, als je aan "additionele" codecs bij vreemde sites halen niets vreemds vindt, bijvoorbeeld, dan lijken je computerveiligheidsgewoontes van dien aard dat je het het beter laat. Persoonlijk denk ik dat als je windows gebruikt je eigenlijk al onverantwoordelijk bezig bent, maar er zijn hele banken die op windows draaien. Het minste wat je daar kan doen is zoveel mogelijk patchen en dan derdepartijsoftware bijvoegen om virussen en rootkits een beetje in toom te houden.

Wat ook niet altijd helpt: Er zijn wel eens correct gesigneerde kwaadaardige updates in het redmondse updatesysteem terechtgekomen, en er zijn ook wel eens updates die de boel juist onveiliger maken. Verschillende virusscanners hebben ook wel eens vitale systeemonderdelen als "kwaadaardig" gebrandmerkt, en toen deed het hele systeem het niet meer.

Beter is het om een robuuster systeem te gebruiken, met een minder groot infectierisico, zeg een linux (er zijn meer mogelijkheden). Bonuspunten om dat op een apart systeem te doen waar nooit wat anders mee gebeurt, en het ding te laten booten van een "livecd" zodat er niet ongezien aan de software gerommeld kan worden. Regelmatig de software bijwerken (en dus eventueel een nieuw cdtje branden). Dan heb je een sterk argument om te zeggen dat jouw computer wel heel lastig geinfecteerd had kunnen zijn.

En het is wel fijn om als je plotseling bij je geld moet dat je dan minder afhankelijk bent van of je gewone computer het nog doet.


Een virtuele machine met linux erin op je computer voor dagelijks gebruik zie ik meer als opstappertje, want als er in de host een keylogger zit.... Zorg dan dus liever dat je het andersom doet: Alle browsactiviteiten in een virtuele machine (en je bankieractiviteiten in een andere) en die virtuele machines dan op een (linux oid) machine draaien waarvandaan geen enkele activiteit behalve virtuele machines draaien wordt ontplooit. Maar compleet separate hardware (zeg je oude computer, harde schijf eruit, bootcd erin) is simpeler en daarmee overzichtelijker.
08-07-2013, 20:41 door Spiff has left the building
@ Anoniem 15:03 uur,

Je bank blijft maar herhalen hoe makkelijk internetbankieren wel is.
Maar wat vind je zelf?
Heb je internetbankieren werkelijk nodig?
Mis je die mogelijkheid werkelijk nu je nog niet internetbankiert?
Of kun je uitstekend zonder internetbankieren?
Dat lijken me belangrijke vragen die je jezelf allereerst moet stellen.
Laat je niet zot maken door je bank, of door anderen die zonder goede reden zijn gaan internetbankieren.
08-07-2013, 21:08 door Anoniem
Internetbankieren is gratis en biedt inderdaad vele extra mogelijkheden. Er zijn weinig redenen om er niet mee te beginnen. Het oude bankwezen houdt in rap tempo op te bestaan, er zijn nauwelijks nog kantoren te vinden en bepaalde zaken (zoals acceptgiro's en cheques) behoren al gauw tot de verleden tijd.

Ga met de tijd mee en moderniseer je bankzaken!

Wat betreft de veiligheid: Het is inderdaad veilig. Voor Internetbankieren wordt een veilig 'two-way authentication' systeem gebruikt. Je hebt bankpas, random-reader & pincode nodig en voor de verificatie van de betalingen moeten er meerdere controlegetallen worden verwerkt door zowel gebruiker als bank. Hoewel niet onmogelijk wordt het voor hackers zo wel héél lastig gemaakt...

Wordt nu onverhoeds alsnog je bankrekening geplunderd, dan is er nog niets aan de hand. Tenminste... Als je maar geen stommiteiten hebt uitgehaald. Het is ten aller tijden verboden om je pincode af te geven (behalve onder bedreiging)!! Ook het intikken van je pincode op je computer is af te raden (pincode tik je nl. in op je random-reader van de bank!). Het doorspelen van de tijdelijke transactie-codes aan derden die je random-reader genereert a.d.h.v. je pincode is niet toegestaan. Dit is vragen om moeilijkheden! Je laat thuis ook niet de sleutel altijd maar in het slot steken als je van huis gaat, toch? Is hetzelfde idee.
08-07-2013, 21:56 door Anoniem
Het is niet veilig en het wordt ook nooit veilig.
Niet 1 systeem ondanks alle virusscanners/firewalls is veilig.

Ben je het niet nodig dan niet doen.
Doe je het wel zal ik het doen via een bootable Linux CD.

Succes
08-07-2013, 23:29 door choi
Internetbankieren? Gewoon doen!
Is het veilig? Net zo veilig als deelnemen aan het verkeer.

Je kan:
1.Het regenwoud voor toekomstige generaties behouden door geen papier meer te gebruiken waardoor de papierfabrieken minder hard hoeven te draaien wat weer goed is voor het milieu etc.
2.Om 5 minuten voor middernacht een boete betalen waardoor je geen extra aanmaningskosten hoef te betalen
3.Pizza bestellen zonder contanten op zak te hebben, dit geldt ook voor boeken en andere archaïsche media zoals DVD's
4.Je legaal gedownloade pr0n betalen met iDeal
En much much more...

Zorg dat je:
1.Een modern besturings-systeem gebruikt en deze up-to-date is
2.Minimaal een AV pakket hebt geïnstalleerd
3.Bij internetbankieren onder Windows Windows UAC (gebruikersaccountbeheer) op maximaal hebt staan
4.Een moderne browser gebruikt die up-to-date is
5.Een aparte browser gebruikt voor internetbankieren en maar een tab open hebt staan tijdens de sessie (om het risico op XSS kunstjes waarmee inlog-gegevens kunnen worden gekaapt te verkleinen)
6.Extra extensies gebruikt waarmee je selectief JavaScript kan blokkeren (zie punt 4)

Welkom in de 21ste eeuw...
09-07-2013, 12:24 door ben987
internetbankieren is wel verrekte makkelijk maar we moeten met zijn allen oppassen dat we niet over gaan naar alleen nog maar digitaal geld !

zorg dat je ook nog gewoon cash geld blijf gebruiken.

de banken/overheid ziet het liefst cash geld verdwijnen want dan krijgen ze totale controle !
nooit geen bankrun meer, elke transactie is volledig te volgen, en als je de bank(en) niet meer vertrouwd heb je geen keus meer om het geld van de bank te halen en thuis oid te bewaren, etc, etc.

maw, cash geld mag niet verdwijnen want dan krijgen de banken/overheid de volledige macht over de burger.
09-07-2013, 21:49 door Anoniem
Ik mis één belangrijke regel!
Lees goed op de site van Uw eigen bank het stukje over veilig internetbankieren!!

Het is niet zozeer het OS wat onveilig is, maar de gebruiker(s) achter de computer vorm(t)(en) het grootste gevaar.
Als je bijvoorbeeld via torrents films download, dan loop je meer risico op een virusje dan iemand die niet verder komt dan www.nu.nl.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.