De operationele veiligheid van de Joint Strike Fighter (JSF) zou niet door digitale inbraken bij Amerikaanse organisaties en overheidsinstanties in gevaar zijn, aldus Minister van Defensie Hennis-Plasschaert. Ze reageerde op vragen van PvdA-Kamerlid Eijsink, die vragen had gesteld naar aanleiding van een artikel dat Chinese hackers het ontwerp van de JSF zouden hebben gestolen.
Eijsink wilde onder andere weten wat de gevolgen van de vermeende diefstal waren. Hennis-Plasschaert stelt dat het Amerikaanse Ministerie van Defensie vanwege veiligheidsredenen niet ingaat op berichten over mogelijke infiltraties van hun computersystemen.
Operationele veiligheid
"Dat geldt ook voor specifieke tegenmaatregelen. Wel is mij bekend dat vrijwel dagelijks, net zoals in andere landen, wordt getracht via het internet in computersystemen in te breken." Volgens de bewindsvrouw neemt het Pentagon deze pogingen zeer serieus en worden die 'intensief' bestreden.
"Bij het ontwerp en de inrichting van computersystemen die vertrouwelijke informatie bevatten, wordt terdege rekening gehouden met de bescherming daarvan. Zo is hooggerubriceerde informatie niet opgeslagen op systemen die vanuit het internet toegankelijk zijn."
Aangezien de data over de operationele capaciteiten van de JSF (F-35) hoog gerubriceerd zijn, is toegang tot deze informatie door digitale inbraak volgens Hennis-Plasschaert nagenoeg uitgesloten. "De operationele veiligheid van de F-35 is niet in gevaar."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.