De manier waarop de overheid op de onthullingen over Prism en andere spionageprogramma's reageerde is ronduit schokkend, aldus digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). Plasterk zou volgens de privacywaakhond ontwijkende antwoorden geven, terwijl Opstelten stelt dat er geen klachten over zijn binnengekomen en Hennis-Plasschaert noemt het een Amerikaans probleem.
"Een overheid wordt geacht haar burgers te beschermen tegen inmenging op hun privéleven", zegt Janneke Slöetjes. "Dat onze overheid niet de moeite neemt op te komen voor de grondrechten van haar burgers geeft aan dat onze privacy in haar ogen van marginaal belang is. Het steekt dat politici pas actie ondernemen als blijkt dat zijzelf worden afgeluisterd."
Actie
Bits of Freedom wil dat Nederland opheldering over Prism en andere grootschalige spionageprogramma’s vraagt. Daarnaast moeten de voorgenomen onderhandelingen tussen Amerika en Europa die verband houden met het uitwisselen van informatie van burgers onmiddellijk worden opgeschort.
Verder moet Europa volgens BoF de afspraak met de Verenigde Staten op grond waarvan het doorgeven van Europese persoonlijke gegevens aan Amerikaanse bedrijven op dit moment is toegestaan, opzeggen.
Nederland mag verder geen informatie meer accepteren die verkregen is via ongerichte surveillance door de Amerikaanse, Britse of andere veiligheidsdiensten. "Hiermee omzeilen onze diensten op dit moment immers de Nederlandse wet", stelt Slöetjes. Daarnaast moet de overheid afzien van plannen om ook het Nederlandse internetverkeer op grote schaal af te tappen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.