Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Softwaregebruik oudere versie

05-02-2015, 11:11 door VeCoA, 5 reacties
Goedemorgen,

De volgende case zou ik graag voor willen leggen :

Stel :
Software aangeschaft met z.g. onderhoud en dus met verkrijging van updates.
Op zeker moment wordt het onderhoudscontract stopgezet.
De EULA verbiedt daarbij echter het gebruik van een oudere versie. Licentie van laatste versie is wel 'eeuwigdurend'.

Nu is het geval dat de laatste versie van bovenstaande software niet meer werkt op b.v. Windows XP.
Stel dat ik om bepaalde redenen toch terug wil naar dit OS, dan zou ik bovenstaande software dus niet kunnen gebruiken.

Het lijkt me enigszins onredelijk om in dat geval niet een oudere versie te mogen installeren ?
Hoe zit dat juridisch ?

Hoor graag uw mening , alvast bedankt !
Reacties (5)
05-02-2015, 12:24 door Anoniem
Daar lijkt me niets onredelijks aan. Deze bepaling in de EULA staat helemaal los van jouw eigen besluit om een verouderd en niet meer ondersteund OS te gebruiken. Iedereen staat het vrij om zelfs nog op windows 3.1 te werken maar dan heb je met een hoop beperkingen te maken.
05-02-2015, 12:35 door Mysterio
Dus... je hebt een licentie, maar geen onderhoud en updates meer, terwijl in diezelfde licentieovereenkomst staat dat je de software alleen maar mag gebruiken als hij up to date is? Hoe krijg je dat contractueel voor elkaar als je geen updates meer ontvangt?

Dat mijn eerste gedachte.

De tweede is dat wanneer je de software zonder licentie gebruikt je in overtreding bent. Zelf besluiten dat je niet akkoord gaat met de licentieovereenkomst kan natuurlijk niet. Je zou op z'n minst met de leverancier aan tafel kunnen gaan zitten. De meeste leveranciers zijn schappelijk en willen best meedenken aan een oplossing. Ik vind het onredelijk om op eigen houtje de regels aan te passen of te negeren.
05-02-2015, 13:29 door Anoniem
Welk soort licentie zit er aan die software:
licentie tbv: gebruik van de software OF updates OF support OF op de software zelf.
Bij die laatste lijkt mij dat je de software koopt ongeacht updates en dan kunt gebruiken zolang als je wilt.

Echter tegenwoordig koop je niet altijd de software, maar het recht om deze te gebruiken (vandaar ook die EULA) , vervalt die licentie dan vervalt ook jou recht om die software te gebruiken ongeacht welke versie/update etc.
05-02-2015, 14:51 door VeCoA
@Mysterio :
Laatst verkregen versie van de software mag volgens de licentieovereenkomst 'eeuwigdurend' worden gebruikt, contractueel genaamd een z.g. 'Perpetual License (PL)'. Het gebruiksrecht van deze laatst verkregen versie loopt dus niet af bij het uitbrengen van een nieuwe versie door de fabrikant.

@Anoniem
T.g.v. het, volgens EULA, automatisch 'illegaal' worden van het gebruik van voorheen verkregen versies wordt men a.h.w. gedwongen om tevens een nieuw OS te gebruiken... (t.b.v. uiteraard het verdere gebruik van de software).
Leverancier zal zeggen : dit is inderdaad ons beleid.

Juridisch : de EULA van een later verkregen update mag feitelijk bepalen dat het voorgaande feitelijk aangeschafte produkt (met PL) dus niet meer gebruikt/geïnstalleerd mag worden...
05-02-2015, 16:05 door Erik van Straten
Ik kan me het volgende voorstellen: stel jij installeert een oudere versie V van die software S van producent P onder XP. Vervolgens treedt er een ernstig beveiligingsincident waarbij in de media verschijnt dat software S van producent P daar de oorzaak van was, waarbij het versienummer V wegvalt. Of jij raakt data kwijt en probeert P daarvoor aansprakelijk te stellen. Of jouw medewerkers weten niet dat zij een oude versie gebruiken, en vallen de helpdesk van P lastig met problemen.

Het kan gewoon in het belang van een softwareproducent zijn dat gebruikers de laatste versie van hun software gebruiken. Als je het niet eens bent met een EULA kun je het beste een contract op maat proberen af te sluiten. Als je dat allemaal niet wilt kun je de gok nemen, maar dat zou wel eens vervelende juridische consequenties voor jou kunnen hebben.

Nb. ik ben geen jurist, je kunt proberen de vraag aan Arnoud Engelfriet te stellen ("Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl").
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.