De ontwikkelaar van de Gnu Privacy Guard (GnuPG), zeer populaire software voor het versleutelen van e-mail, heeft 130.000 euro aan donaties ontvangen na een noodkreet dat hij failliet zou gaan. Werner Koch ontwikkelde GnuPG in 1997. Het is een gratis implementatie van de OpenPGP-standaard die wordt gebruikt voor het versleutelen van data en communicatie. Sinds de lancering onderhoudt Koch de software.
Gisteren verscheen er in ProPublica een interview met de 53-jarige Duitser, die stelde dat zijn geld langzaam aan het opraken was. "Het was begin 2013 dat ik besefte dat ik een normale baan moest nemen", liet Koch eerder al weten. Toen de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden verschenen besefte hij naar eigen zeggen dat het niet het juiste moment was om te stoppen.
Ondanks alle aandacht voor encryptie en beveiligd e-mailverkeer had Koch grote moeite om voldoende geld binnen te halen. Onder andere voor het realiseren van zijn droom, het aannemen van een fulltime programmeur. De Duitser zou sinds 2001 jaarlijks zo'n 25.000 dollar hebben verdiend. Veel minder dan hij bij een bedrijf had kunnen verdienen.
Zo besloot hij na de onthullingen van Snowden een geldinzamelingsactie te starten, waarbij T-shirt en stickers konden worden gekocht. Het leverde uiteindelijk 18.000 euro op. De campagne gaf Koch, die getrouwd is en een dochter van 8 heeft, enige ruimte. Op de vraag wat er zou gebeuren als dit bedrag op was liet de programmeur weten dat hij hier liever niet over nadacht. "Ik ben blij dat er voor de komende drie maanden geld is", zo stelt hij.
Nadat het artikel in ProPublica verscheen vertelde de GnuPG-ontwikkelaar dat hij vorige week een eenmalige beurs van 60.000 dollar van het Linux Foundation's Core Infrastructure Initiatief had ontvangen. Hij mocht de schenking echter pas na publicatie van het artikel bekendmaken. Daarnaast miste het artikel zijn werking niet. In 2011 ontving de Duitse programmeur 21 donaties met een nettowaarde van 465 euro.
Een jaar later waren het er 53 en ging het om bijna 5.000 euro. In 2013 ontving hij meer donaties, namelijk 148, maar waren de schenkingen lager waardoor hij op 4145 euro uitkwam. In 2014 verbeterde de situatie met 801 donaties, met een brutowaarde van bijna 35.000 euro. Dit jaar heeft Koch na het artikel al 3849 donaties ter waarde van zo'n 130.000 euro ontvangen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.