Er moet een onderzoek naar de redenen voor het grote aantal tapverzoeken in Nederland komen, zo stelt College voor de Rechten van de Mens. Dat presenteerde gisteren het rapport Mensenrechten in Nederland 2012 met een apart hoofdstuk over 'Privacy en persoonsgegevens'. Volgens het College is het zorgelijk dat er in Nederland zoveel telefoontaps zijn.
"Deze zijn immers een ernstige inbreuk op het privéleven. Die inbreuk kan niet alleen een verdachte van een misdrijf treffen, maar ook andere betrokken, zoals vrienden en familie. Ook van hen kunnen namelijk telefoongesprekken worden afgeluisterd in het kader van de opsporing."
Omdat er in andere landen veel minder telefoontaps zijn dan in Nederland, zet het College vraagtekens bij de proportionaliteit en noodzakelijkheid van dit middel. "In Nederland lijken opsporingsdiensten welhaast automatisch te kiezen voor de telefoontap als opsporingsmethode."
Proportioneel
Het is dan ook de vraag volgens het College of opsporingsdiensten voldoende onderzoeken of de inzet van dit middel proportioneel is en of er andere middelen voorhanden zijn die een minder grote inbreuk op het privéleven van de betrokkene maken. "De grootschalige toepassing van telefoontaps kan daarnaast vragen doen rijzen over de indringendheid van de toetsing door de rechter-commissaris bij het verlenen van een machtiging."
Vanwege de centrale plaats die deze rechterlijke toestemming inneemt in het Nederlandse systeem van bescherming van het telefoongeheim, is een goed inzicht in de manier waarop in de praktijk de afweging door de rechter plaatsvindt van groot belang.
"Een onderzoek daarnaar acht het College op zijn plaats, vooral omdat de schijn van een mogelijk niet-indringende toetsing door de rechter moet worden vermeden."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.