image

XS4ALL publiceert aantal taps van politie

donderdag 11 juli 2013, 10:36 door Redactie, 5 reacties

Internetprovider XS4ALL heeft voor het eerst een rapport gepubliceerd waarin het laat zien hoe vaak er door de politie gegevens van klanten gevorderd worden. De provider wil via het transparantierapport dat burgers kunnen controleren in welke mate opsporingsinstanties van hun bevoegdheden gebruikmaken. De provider mag abonnees niet vertellen of hun gegevens verstrekt zijn.

"We hadden graag veel eerder willen beginnen met het publiceren van deze gegevens, maar al in 2004 werd de toenmalig directeur van XS4ALL door het Openbaar Ministerie 'sterk ontraden' deze gegevens te publiceren omdat ze het staatsgeheim zouden schenden, wat tot mogelijke vervolging zou leiden", zegt woordvoerder Niels Huijbregts.

Overzicht
De cijfers in het onderstaande overzicht laten het aantal juiste vorderingen zien. Per categorie interceptie wordt het aantal taps weergegeven en niet het aantal vorderingen. "Vorderingen kunnen namelijk ook betrekking hebben op een verlenging van een tap. Dat zou volgens ons een verkeerd beeld geven", aldus de provider.

Reacties (5)
11-07-2013, 10:39 door Anoniem
Het is van de zotte dat dit soort gegevens onder het staatsgeheim zouden vallen. Het zegt helemaal niets over individuele zaken, en kwaadwillenden kunnen er dan ook bar weinig mee. Overigens vind ik bovenstaande statistieken eerder geruststellend dan schrikbarend.
11-07-2013, 11:18 door Anoniem
Dit steekt schril af tegen de enorme hoeveelheid directe taps op de AMS IX

Tussenkomst van de ISP is een farce
11-07-2013, 13:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-07-2013, 21:48 door Anoniem
Ik kan het me nog voorstellen dat de gegevens een tijdje geheim zijn, namelijk zo lang als een bepaald onderzoek loopt en als het een crimineel onderzoek betreft. Anders krijg je het verschijnsel dat misdadigers de publicaties van het onderzoek in de gaten kunnen houden. Dat is natuurlijk niet handig als je met een onderzoek naar criminele activiteiten bezig bent.
Nu weet ik niet precies hoe lang onderzoeken kunnen duren, maar zodra het is afgelopen, moet je te weten kunnen komen dat ze aan je gegevens zijn gekomen.
Het is inderdaad van de zotte dat je het nooit te weten komt, zelfs al is duidelijk dat je niets met een misdrijf te maken hebt.

Die geheimhouding geeft namelijk ook de mogelijkheid van misbruik van dit soort afluisterpraktijken. Men kan iedereen in de gaten gaan houden, want er is toch niemand die erachter komt. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Met andere woorden, publieke controle achteraf is toch wel het minste dat mogelijk zou moeten zijn.
12-07-2013, 00:26 door lucb1e
Cool, hier heb ik een paar maanden geleden om gevraagd en er werd gezegd dat het doorgegeven zou worden aan mensen wat hoger in het bestuur. Ik heb geen idee of mijn vraag hier de aanleiding toe was, maar het is wel goed om dit te zien!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.