Het prijskaartje van een virusscanner zegt niets over de prestaties, zo blijkt uit een nieuwe test. Dennis Technology Labs onderzocht negen verschillende virusscanners van Kaspersky Lab, Bitdefender, Symantec, Avast!, ESET, Trend Micro, AVG, McAfee en Microsoft. De test, die van april tot en met juni 2013 liep, bestond uit twee delen. De detectie van malware en 'false positives'.
Uit de tests komen grote verschillen tussen de virusscanners naar voren. De virusscanners konden maximaal 400 punten halen. Kaspersky en BitDefender scoren tijdens de 'Accuracy Rating', wat de effectiviteit van de virusscanner bepaalt, 388 en 386,8 punten. Daarmee eindigen deze twee scanners bovenaan.
Microsoft en McAfee eindigen onderaan, met respectievelijke scores van 243,9 en 227 punten. Als het gaat om de 'beschermingsscore', oftewel hoe vaak een virusscanner voorkomt dat een computer besmet raakt, dan scoort McAfee zelfs slechter dan Microsoft Security Essentials
McAfee komt uit op een score van 82, terwijl Microsoft het met 83 punten net iets beter doet. Bitdefender eindigt met 100 punten bovenaan, gevolgd door Kaspersky en Symantec (Norton) met elk 99 punten.
False positives
Een ander belangrijk onderdeel van een virusscanner is hoe het met 'false positives' omgaat. Het gaat dan om het beschouwen van schone websites en bestanden als zijn geïnfecteerd. Hierbij werd getest op het onterecht waarschuwen voor schone bestanden en het onterecht blokkeren van schone bestanden.
Op dit vlak zet Microsoft met Security Essentials als enige een perfecte score neer. Geen één keer gaat de gratis virusscanner de fout in. ESET maakt de meeste fouten en scoort een nauwkeurigheidspercentage van 75%. De overige virusscanners halen 90% of beter, waarbij Microsoft zelfs 100% scoort.
Conclusie
Volgens Dennis Technology Labs zit er een groot verschil in de effectiviteit van zowel gratis als betaalde virusscanners. McAfee en Microsoft eindigden beiden onderaan, waarbij de scanner van McAfee een betaald product is. McAfee werd door 18% van de dreigingen gecompromitteerd.
Aan de andere kant haalt het gratis Avast! een verdienstelijke vierde plek, achter Kaspersky, Bitdefender en Symantec, dat alle drie betaalde producten zijn. Daarmee presteert Avast! beter dan de betaalde oplossingen van ESET en Trend Micro. Het gratis AVG weet alleen McAfee en Microsoft achter zich te houden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.