image

Opstelten: aftappen vergt veel opsporingscapaciteit

vrijdag 13 februari 2015, 13:09 door Redactie, 10 reacties

Het aftappen van communicatie moet door politie terughoudend worden ingezet, omdat het middel veel opsporingscapaciteit vergt om de gesprekken te kunnen beluisteren, uit te werken en te beoordelen op het belang voor het onderzoek. Dat laat minister Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Volgens de minister kan het verder ontwikkelen en breder toepassen van andere opsporingsbevoegdheden en -strategieën leiden tot het minder inzetten van de tap. Het gaat hier wel om een geleidelijke ontwikkeling, die samenhangt met de start van een opsporingsverbeterprogramma dat landelijk is ingezet. "Het ontwikkelen en toepassen van nieuwe strategieën en technieken is niet iets dat van vandaag op morgen is georganiseerd", aldus Opstelten.

De minister stelt dat politie en Openbaar Ministerie over de hele breedte kritischer moeten zijn over tappen. Het benoemen van de ondergrens van de inzet van tappen is een middel om hierin verandering te brengen, laat de bewindsman verder weten. Daarnaast is er verhoogde aandacht voor het kritisch toepassen van het tappen in de opleidingen voor politie en Openbaar Ministerie. "Daarbij is de boodschap dat het middel terughoudend moet worden toegepast, mede gelet op de schaarse capaciteit bij politie en Openbaar Ministerie", schrijft de minister.

"Tappen vergt veel opsporingscapaciteit om de gesprekken te kunnen beluisteren, uit te werken en te beoordelen op belang voor het onderzoek." Opstelten merkt verder op dat er bij het beoordelen van het tappen als opsporingsmiddel, naast communicatie over een telefoonlijn, ook rekening met andere ontwikkelingen moet worden gehouden. Het gaat dan met name om een toenemend aantal gesprekken dat plaatsvindt via encryptietoestellen en het feit dat er steeds vaker via internet wordt gecommuniceerd.

Reacties (10)
13-02-2015, 13:42 door Anoniem
Helemaal niet tappen tenzij er een gerichte verdenking is .....
13-02-2015, 15:09 door Anoniem
Haha...ik zie de ramp al voor mij! Een prachtig wetje in elkaar breien, maar de mankracht er niet voor hebben om het uit te voeren.

Dát beloofd wat voor de toekomst!
13-02-2015, 15:11 door Anoniem
en als we die sleepnet wetgeving hebben is dat natuurljk de manier om meer mankracht aan het tappen te zetten zodat er daadwerkelijk meer kan worden getapt.
13-02-2015, 17:48 door Anoniem
De volgende stap: Opstelten maakt een wet voor het inhuren van data en rekencapaciteit in het NS/GCHQ rekencentrum ;-)
13-02-2015, 17:56 door Anoniem
Geef ze dan zoveel data dat het niet meer uit te zoeken valt. Zoiets als de onvoorspelbare voorspelbaarheid van chaos.

Of anders kun je ene helft van de bevolking de andere helft in de gaten laten houden. Geeft veel werk.
De archieven in het oostblok puilen nog uit van die gangbare benadering uit het verleden daar (dictatuur).
14-02-2015, 16:49 door Anoniem
Van het geld dat hij 'besteed' heeft aan ICT-gerelateerde projecten, had er op iedere straathoek gewoon een agent kunnen staan, volgens mij. Misschien wel 2.
14-02-2015, 20:13 door Anoniem
Door Anoniem: Van het geld dat hij 'besteed' heeft aan ICT-gerelateerde projecten, had er op iedere straathoek gewoon een agent kunnen staan, volgens mij. Misschien wel 2.
Maar dan hadden de vrindjes van de overheidsICTtoeleveringsbedrijven niet allerlei moois kunnen leveren om het politiewerk met digitale techniek te kunnen herverbeteren.
15-02-2015, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem: Van het geld dat hij 'besteed' heeft aan ICT-gerelateerde projecten, had er op iedere straathoek gewoon een agent kunnen staan, volgens mij. Misschien wel 2.

Volgens het parlementaire onderzoek ICT-projecten bedraagt de verspilling als ik het me goed herinner 3,5 miljard per jaar. Dat is genoeg om het bezuinigingsplan in een keer te dekken.

Wat opvalt is de prioriteitenstelling. Waar het ministerie gewoonlijk veiligheid gaat voor privacy roept, geven ze ook aan dat 'te duur' wel een argument kan zijn. Dat leidt tot de volgende overall prioriteiten:

1. Geld
2. Veiligheid
3. Privacy en andere rechtsbescherming.

Dit ondersteunt een vermoeden dat ik al langer heb, namelijk dat achter het geroep dat veiligheid voor privacy zou gaan stilzwijgend zit dat andere maatregelen als te duur worden ervaren. Mijn prioriteitenlijst ziet er iets anders uit:

1. Rechtsbescherming en veiligheid (gedeeld, waarbij de tie-breaker is dat het middel in geen geval erger mag zijn dan de kwaal).
2. Geld

Overigens valt de houding van de heer Opstelten (en dus het ministerie) de laatste paar weken op. Ik zal niet zeggen: In één nacht van conservatief tot liberaal, maar eerst de tegenwerping in Europa over de PNR databank dat voordat daarover gesproken kan worden eerst maar eens moet worden gekeken of de bestaande middelen wel uitgenut worden. En nu dat aftappen beperkt moet worden omdat het te duur is. Let wel, het past in het beleid van het kabinet: Bezuinigen en zo min mogelijk bevoegdheden van de ambtenaren aan Brusselse ambtenaren overdragen. Maar toch valt het op dat ze argumenten gebruiken die in tenminste een gedeelte van de burgerrechtenbeweging al een tijdje gangbaar zijn...
15-02-2015, 11:33 door Anoniem
Zeer gevaarlijke ontwikkelingen allemaal.

Straks hebben ze ook een wettelijke basis om de bulkdata van datamining te gebruiken, vroeger moesten ze als ze wat vonden, de data witwassen door bijvoorbeeld : Meldt Misdaad Anoniem te bellen, straks dus volledig legaal.

Geld is totaal geen probleem: filter in de Argo II op bijvoorbeeld : mp4 / torrents en je hebt miljarden Nederlanders die je kunt aanpakken\sanctioneren\tot op het bot kunt fileren.
EU-inwoners die door de zware sancties en boetes straks hun gezin & baan + toekomst kwijtraken omdat Argo II op alles filtert wat de (r)overheid op dat moment uitkomt.
16-02-2015, 09:00 door Anoniem
Ome Ivo staat gewoon te popelen om nu eindelijk eens de mariniers in te kunnen zetten, het maakt hem niet uit waarbij! ;P
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.