De nuance aangebracht
Hoewel over Apple en privacy valt wel wat op te merken en over privacy en andere grote bedrijven ook, lopen hier een aantal zaken doorelkaar.
In de discussie en wat betreft de verwijten mag er echter wel wat specifieker onderscheid gemaakt worden tussen op zijn minst 4 zaken:
1) Informatie die Apple voor zichzelf verzamelt.
2) De informatie die Apple deelt met een selecte groep van samenwerkende partners.
3) De informatie die Apple zo nu en dan zal moeten afstaan aan een overheid op wettelijk verzoek.
4) De informatie die Apple (?) en andere grote bedrijven verliezen door structurele inbraak(pogingen) op hun systemen of het verkeer daartussen.
Wat je niet verzamelt kan je niet verliezen, er wordt echter flink verzameld door grote bedrijven.
Apple verzamelt inderdaad heel veel informatie, evenals Google, Facebook, Microsoft etc.
Overheden vragen gegevens op, bedrijven mogen dat vaak niet melden of specificeren.
Sinds 2013 heeft Apple op inventieve wijze via de Canary Warrant duidelijk gemaakt dat zij er ook niet aan ontkomt.
https://gigaom.com/2014/09/18/apples-warrant-canary-disappears-suggesting-new-patriot-act-demands/
Toch is daar nog twijfel over.
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/09/no-apple-probably-didnt-get-new-secret-govt-orders-to-hand-over-data/
Wat betreft het Guardian artikel is niet duidelijk hoe en of dit is geïmplementeerd.
Wel was op een gegeven moment duidelijk dat het verkeer tussen de servers van grote bedrijven werd afgetapt door inlichtingendiensten.
Reden dat vrijwel alle grote bedrijven (de een wat later dan de ander) zijn begonnen met het overal invoeren van encrypted verkeer.
Op de eigen netwerken, met betrekking tot de communicatie van consumenten en in het geval van Apple ook nog meer uitbreiding van veiligheidsopties in de eigen software/hardware.
De meest aannemelijke route 4 optie is daarmee afgesloten en dat vinden sommige partijen nogal vervelend waarbij vervolgens het gebruik van encryptie zelf ter discussie wordt gesteld.
Omgekeerd gedacht, als bedrijven massaal direct klanten data zouden afstaan was de discussie over encryptie niet zo relevant.
Reden dus om aan te nemen dat de verkregen data waarover in het Guardian artikel gesproken wordt voornamelijk verkregen werd uit het onderscheppen van bedrijfsverkeer.
Die route is dus door veel bedrijven met gebruik van encryptie meer afgedicht.
Gaan we terug naar de 2 bronartikelen, die iedereen natuurlijk ook even gelezen heeft, zien we dat Cook zich zorgen maakt over security en privacy als het gaat om het beheer van data.
Je zou in de eerste plaats als bedrijf minder data moeten verzamelen, dat doen ze echter niet, in dat geval mag je blij zijn dat ze dan wel hun verantwoordelijkheid (proberen) te nemen als het gaat om het beheer van die data van die klanten.
Daar zit natuurlijk een heel groot eigen belang in omdat men denkt dat wanneer men te onzorgvuldig om gaat met die klanten data de klanten massaal zullen weglopen wat erg pijn zou doen in de bedrijfsportemonnaie.
Dat sommige grote bedrijven sinds een jaar of twee/drie zichzelf in de schijnwerpers zetten met het privacy onderwerp is vermoedelijk voornamelijk gedreven door een groot financieel belang.
Dat kan je een bedrijf niet kwalijk nemen, als ze de privacy taak dan vervolgens ook maar serieus uitvoeren.
De simpelste weg is minder data verzamelen, wat je niet hebt kan je niet verliezen of afstaan.
Dat is helaas een allang gepasseerd station.