Morgen 18 februari zal bij de rechtbank Den Haag het kort geding tegen de Staat over de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie plaatsvinden. Het kort geding is aangespannen door de Stichting Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, internetprovider BIT en telecomaanbieders VOYS en SpeakUp.
Volgens de eisende partijen is de Nederlandse bewaarplicht in strijd met fundamentele grondrechten die privéleven, communicatie en persoonsgegevens beschermen. Dat was vorig jaar ook het oordeel van zowel het Europese Hof van Justitie als de Nederlandse Raad van State. Minister Opstelten van Justitie weigert echter de bewaarplicht buiten werking te stellen. De wet wordt door de minister gehandhaafd totdat een aanpassing in werking is getreden en dat zou nog jaren kunnen duren.
Tijdens de rechtszitting zal de ontvankelijkheid van de eisende organisaties niet worden aangevochten door de landsadvocaat, zo heeft Privacy First van haar advocaten vernomen. Het geding zal zich daardoor meteen op de inhoud in plaats van de procedurele vormvereisten van de zaak kunnen toespitsen. Volgens Vincent Böhre van Privacy First is dit een baanbrekende ontwikkeling, omdat bij vergelijkbare rechtszaken de ontvankelijkheid van de eisende partijen vrijwel altijd door de Staat werd aangevochten.
"Door deze mass surveillance worden de privacyrechten van Nederlandse burgers massaal geschonden. Het is onacceptabel dat minister Opstelten hieraan blijft vasthouden nadat de hoogste Europese rechter al in april 2014 duidelijk heeft gezegd dat deze privacyschending niet is toegestaan. Wij verwachten dan ook dat de rechtbank Den Haag de Nederlandse bewaarplicht hard zal veroordelen en onrechtmatig zal verklaren", aldus Böhre. De zitting begint om 11.00 uur en is openbaar.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.