Sinds 2011 is het aantal ontdekte kwetsbaarheden in applicaties, besturingssystemen en hardware flink toegenomen, waarbij vorig jaar Mac OS X en Internet Explorer de software met de meeste lekken waren. Dat blijkt uit cijfers van de National Vulnerability Database (NVD) die door GFI werden geanalyseerd.
Vorig jaar werden er 7038 nieuwe kwetsbaarheden aan de NVD-database toegevoegd, waarvan 24% als "high severity" werd omschreven. 80% van de lekken werd in "third party-applicaties" ontdekt, zoals Java en Flash Player. Dertien procent kwam op rekening van besturingssystemen en hardware-apparaten waren verantwoordelijk voor 4%.
Wordt er specifiek naar besturingssystemen gekeken, dan steekt Apple er bovenuit. In Mac OS X werden 147 lekken ontdekt, gevolgd door iOS met 127. De Linuxkernel eindigt met 119 kwetsbaarheden op de derde plaats. Veel minder dan het aantal kwetsbaarheden in Windows, dat gemiddeld op 35 uitkwam. Ook het aantal "high serverity"-lekken ligt bij Mac OS X en iOS hoger, namelijk 64 en 32 tegenover gemiddeld 24 bij Windows.
Bij de applicaties eindigt Microsoft wel op de eerste plek. In Internet Explorer werden namelijk 242 lekken gevonden, waarvan er 220 in de hoogste categorie vielen. Google Chrome volgt op een tweede plaats met 124 lekken, waarvan 86 als high severity werden geclassificeerd. Firefox maakt met 117 lekken, waarvan 57 high severity, de Top 3 compleet.
Volgens GFI is het niet verrassend dat er zoveel kwetsbaarheden in browsers worden ontdekt, omdat ze een populaire gateway zijn om toegang tot servers te krijgen en malware te verspreiden. Systeembeheerders die hun systemen veilig willen houden krijgen dan ook het advies zich te richten op het besturingssysteem, de browser, Java en gratis producten van Adobe.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.