De afgelopen dagen verschenen verschillende berichten dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in staat is om uitgeschakelde telefoons te traceren, maar dat is volgens een beveiligingsexpert niet waar. "Het hangt ervan af hoe je 'uit', 'traceren' en 'telefoon' omschrijft", zegt Robert Graham. Hij stelt dat 'uitgeschakelde' telefoons het best via een stiekem geinstalleerde chip te traceren zijn.
De chip zou dan met de batterij van de telefoon verbonden moeten zijn. In dit geval wordt echter de chip en niet de telefoon getraceerd. Een andere mogelijkheid speelt vooral bij oudere 'feature phones', die middels een signaal van de zendmast kunnen worden ingeschakeld.
De 'baseband' processor in deze telefoons blijft in sommige gevallen werken, ook al is de telefoon 'uitgeschakeld'. Daardoor zijn deze toestellen via de zendmast toch te traceren.
Batterij
"De moraal van dit verhaal is dat jouw definitie van 'uitgeschakeld' niet betekent dat je telefoon ook continu volledig 'uit' staat", aldus Graham. Wat betreft het traceren van gebruikers aan de hand van een telefoonnummer of andere persoonlijke identiteitsnummers is dat niet mogelijk als de telefoon is uitgeschakeld, concludeert de expert.
Wie zeker wil zijn dat hij niet gevolgd wordt krijgt van beveiligingsexpert Marsh Ray het advies om de batterij te verwijderen. De NSA zou namelijk de firmware van het toestel kunnen aanpassen. Daardoor lijkt het voor de gebruikers alsof de telefoon is uitgeschakeld, terwijl die in werkelijkheid nog steeds actief is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.