Door Anoniem: In Canada is die slimme meter er al: deze zendt continue een soort wifi-signaal uit.
Dan hoeft er geen mannetje te komen die de meter opneemt, en dat scheelt loonkosten.
Maar men beseft niet dat dit signaal de zoveelste contributie is aan de elektrosmog om ons heen. Gelukkig kun je hem gemakkelijk afschermen met een beetje gaas!
Ik weet niet of het in Canada ook al zo is, maar in de VS is er een hele rel gaande om het zendvermogen van dergelijke slimme meters.
Heel in het kort de achtergrond van die rel:
De meters daar werken via een soort van mesh-netwerk. Kan jouw meter niet de 'centrale meter' bereiken, dan vraagt 'ie aan de buurman om het door te sturen.
Op zich een prima systeem, maar op dergelijke schaal geeft dat wel een paar neveneffecten.
Zo kun je een soort van lawine-effect krijgen aan berichten welke verstuurd moeten worden. Dit omdat buurzenders elkaar niet altijd zien en dus ook niet zien dat ze een ander storen in hun bericht of omgekeerd wanneer ze met een gezamenlijke buur communiceren.
En in een portiek van een flat zit je met soms wel 100-en van die meters bij elkaar die allen om 't hardst aan het roepen zijn om de buur verderop te bereiken. Die buur is dus in de praktijk dan 100% van de tijd aan het zenden.
Dan kom je bij het volgende punt uit, dat die zenders die gebruikt worden eigenlijk best wel krachtig zijn. Zeg zo'n 100 - 1000x het gemiddelde zendvermogen van een GSM. Het idee was dat die zenders maar een fractie van de tijd aan zouden staan en dan is dat (kennelijk?) niet zo'n probleem. Maar in de praktijk zitten sommige van die zenders dus de hele tijd -dag en nacht- te zenden.
Bijkomend probleem is dat in de VS die meters aan de buitenkant zitten en de burger er eigenlijk niets mee kan/mag doen. Zelfs vervangen kunnen ze niet tegenhouden. Vaak zitten ze op nog geen meter afstand van een bed in een slaapkamer en de huizen in de VS houden niet echt veel radio-verkeer tegen.
Er is nog heel erg veel onbekend over de lange-termijn gevolgen van dergelijk radio-straling en zeker niet op die sterkte.
Maar er zijn wel onderzoeken die veelvuldig aangehaald worden in dergelijke zaken, over een radiozender op een schiereiland die in de jaren '50 is geplaatst en het aantal gevallen van leukemie zijn nogal significant toenemend naarmate de afstand tot die zender afneemt. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden.
En het zendvermogen is met dat soort meters nog vele malen groter (door veel kortere afstand) dan zo'n FM-zender.
Nu weet ik niet op welke frequentie die slimme meters uitzenden en dus ook niet of het een probleem is. Ik kan mij voorstellen dat dat invloed kan hebben op het gevaar.
Een ander probleem met dergelijke slimme meters is dat ze eigenlijk geen goedkeuring hebben in de toestand waarin ze geplaatst worden. Die goedkeuring is namelijk alleen zonder zendmodule.
De energiemaatschappijen die ze plaatsen weigeren echter te stoppen met plaatsing, zelfs niet als de lokale burgemeester het verboden heeft in zijn stad. Ook laten ze zich niet tegenhouden door sloten en kettingen.
Een laatste probleem is dat er zeer veel gevallen zijn waarbij de energierekening na vervanging van de meter ineens een flinke factor hoger uit is gevallen. Dat kan natuurlijk diverse oorzaken hebben, zoals defecte oude meter of administratieve problemen. Maar het lijkt ondertussen aannemelijker dat er gewoon fouten kunnen optreden in die meters of tijdens de communicatie en ondertussen ben je als klant de dupe.
Dus je kunt wel stellen dat ze in de VS niet heel erg enthousiast zijn over die slimme meters, en dan is het woord "privacy" nog niet eens gevallen.