image

'Alle Nederlanders slimme meter voor 2020'

woensdag 24 juli 2013, 11:08 door Redactie, 47 reacties

In 2020 zal elke Nederlander in huis een slimme meter hebben die het energieverbruik monitort, zo laat André Jurjus, directeur van de Vereniging Energie-Nederland tegenover BNR weten. De vereniging fungeert als spreekbuis voor de energiebranche. Jurjus reageerde op de vraag waarom de consument niets van een lagere prijs merkt als er veel zonne-energie wordt opgewekt.

Deze week daalde de stroomprijs dankzij het uitbundige zomerweer met 20%, maar consumenten zien dat niet op hun rekening terug. Volgen Jurjus zitten veel consumenten met langdurige contracten en zijn energieleveranciers technisch nog niet in staat om spotprijzen in dit soort tijden aan de consument door te berekenen.

Toekomst
"Daar hebben we slimme meters voor nodig en die hebben we op dit moment nog niet voldoende in de consumentenmarkt uitgerold." Volgens Jurrius heeft Nederland het plan om alle Nederlanders voor 2020 van een slimme meter te voorzien. De uitrol hiervan zal de komende tijd plaatsvinden.

Daardoor zouden er ook steeds meer contracten komen waardoor consumenten van de spotprijzen moeten kunnen profiteren. Gratis energie in tijden van veel zon zal zelfs met een slimme meter niet gebeuren.

"Dat zal niet het geval zijn. Het kan zo zijn dat de stroom die door een zonnepaneel wordt geleverd op een gegeven moment gratis geleverd kan worden omdat het zonnepaneel er toch ligt, maar er moet ook geïnvesteerd worden in dat soort installaties. Een zonnepaneel kost geld, een windmolen kost geld en dat geld moet uiteindelijk wel worden terugverdiend."

Reacties (47)
24-07-2013, 11:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-07-2013, 11:40 door Whoops
Door Redactie: en zijn energieleveranciers technisch nog niet in staat om spotprijzen in dit soort tijden aan de consument door te berekenen.
Maar als de prijzen omhoog gaan.... Juist, dan wordt het wel doorberekend.

Waarom niet lekker simpel houden? Bijvoorbeeld:
Met de domme meter weet men hoeveel is gebruik gedurende het jaar.
Stel dat 30 dagen heel erg warm waren en daarmee de stroom goedkoop,
gewoon 11/12 aanslaan tegen het dure tarief en 1/12 tegen het goedkope.
Natuurlijk niet exact, maar dat kan prima worden gecorrigeerd met een marge.
24-07-2013, 11:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-07-2013, 11:56 door Whoops
Door Stoeprand: De instinker zit in het woordje "nog niet". Het zal nooit goedkoper worden. Dat is de waarheid.!
Ik neem aan dat het netto bedrag bij doorberekening ook niet heel erg veel zakt,
het grootste gedeelte gaat immers naar de belasting en netbeheerkosten (constant).
24-07-2013, 12:09 door Anoniem
Slimme meters zorgen eerder voor prijsstijging dan prijsdaling. Dit vanwege technische truukerij: Ze meten een tikkeltje anders, natuurlijk niet in jouw voordeel. Nog steeds zie ik momentaire prijsschommelingen niet doorberekend worden, dus die ga je ook niet krijgen. Wat wel gaat gebeuren is dat de prijs structureel gaat stijgen om al die "groene" initiatieven te bekostigen, waardoor we uiteindelijk met een duurder, slechter functionerend stroomnet achterblijven. Dit alweer vanwege allerlei politieke en technische details. Maar de slimme meter zal alles beter maken, echt waar. Maar niet voor jou.

Want je betaalt uiteindelijk meer, en je raakt er maar weer privacy door kwijt. Wordt je ongevraagd afgenomen, aangejaagd door ambtenaren op woord van Europa.

Dit is dus gewoon weer een huigelachtig verkooppraatje waar niemand behalve de energiemaatschappijen zelf wat aan heeft, die kennelijk heel goed hebben weten te lobbyen bij mensen die zogenaamd de burgerij vertegenwoordigen, maar liever van het goede leven genieten. Chapeau, dan maar.
24-07-2013, 12:19 door Anoniem
Hoezo ***betalen*** voor gebruik van stroom.
Als de zon fors schijnt in Duitsland, krijg je geld toe bij afname van een kW.
Dit omdat men daar 25 ct per kWh krijgt, maar die moet dan wel door iemand
afgenomen worden. Oplossing: ik neem die kW van Otto af, krijg er ook nog 12 cent bij,
en hij houdt er ook nog 13 ct aan over. Iedereen blij.

Waarom mogen bedrijven zulke deals wel doen en consumenten niet.
Dezelfde consumenten, die ook de hoge energiebelastingschijftarieven betalen.
Hoe minder je afneemt, des te hoger het tarief.

Energieslurperbedrijven worden beloond, en als ze zuiniger gaan doen bestraft.
Dus hoe krom kan het zijn.

Maar let op wat in Spanje gebeurt: paneeleigenaren moeten 30% extra gaan betalen
voor hun eigen stroom. Straks wordt je hier ook gepakt.
24-07-2013, 12:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-07-2013, 12:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-07-2013, 12:58 door Anoniem
Door Whoops:
Door Stoeprand: De instinker zit in het woordje "nog niet". Het zal nooit goedkoper worden. Dat is de waarheid.!
Ik neem aan dat het netto bedrag bij doorberekening ook niet heel erg veel zakt,
het grootste gedeelte gaat immers naar de belasting en netbeheerkosten (constant).

Behalve dat speelt er nog iets mee... Duitsland wekt heel veel energie duurzaam op. Op mooie dagen zelfs tot 40%. Toch hebben ze voor de minder mooie dagen (en de nachten) centrales nodig. Die moeten 7 x 24 standby staan om het net aan te vullen als dat nodig is (wolkje bijvoorbeeld). Maar die centrales verkopen maar erg weinig kWh omdat iedereen zelf opwekt, terwijl de centrales wel gewoon geld blijven kosten aan onderhoud. De kWh prijs moet dus wel omhoog...

Overigens heeft Duitsland momenteel een flink probleem door al die duurzaam opgewekte energie. Veel energiebedrijven kunnen niet zonder verliezen de centrales draaiende houden...
24-07-2013, 13:01 door wica128
*lol* Het wordt goedkoper, waar hebben we dat eerder gehoord?

http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0554-Energieprijzen-en-wereldolieprijs.html?i=6-40

Laat alleen maar een stijgende lijn zien.

Maar zeg dat het goedkoper wordt, en de consument slikt het.

Blijft er bij, dat we vandaag de dag de techniek misbruiken tegen de mens!
24-07-2013, 13:09 door Whoops
Ik zeg: Groengekkies negeren en een kerncentrale neerzetten: Goedkoop, veilig en betrouwbaar :)
24-07-2013, 13:10 door Anoniem
ik snap ze niet die leveranciers. al sinds de uitvinding van het licht hebben we stroommeters in de meterkast. deze meten in kilowat / uur. als ik in een uur veel of weinig gebruik moet voor de prijs per kilowat niets uitmaken. als ik in een uur veel heb verbruikt betaal ik meer omdat ik meer kilowatts heb verbruikt en visa versa.

als een bedrijf iets gratis aanbied zoals een digitale meter dan moeten die ergens van betaald worden. of je kwh prijs gaat omhoog of zij hebben een enorme kosten besparing en dat ziet de consument op de rekening niet terug. of erger nog ze laten de consument meer betalen dan wat zij betaald hebben en de eerste 2 regels tellen ook nog mee.
24-07-2013, 13:20 door Anoniem
Onzin verhaal.
De leveranciers zijn niet in staat met prijsfluctuaties om te gaan. Daar kan een slimme meter niks aan doen. net als bij benzine.. Of ik slim tank, veel of weinig, dat beinvloed de prijs aan de pomp niet.. Die gaat ook alleen maar omhoog..

En dan komt de aap uit de mouw, wij betalen het TOCH weer..
"Een zonnepaneel kost geld, een windmolen kost geld en dat geld moet uiteindelijk wel worden terugverdiend"

Lobbyisten hebben een verkokerde visie..
24-07-2013, 13:25 door wica128
@Whoops, dit heeft niets met de groengekkies te maken, maar meer met die rechtse gekkies die ons altijd willen controlleren.
24-07-2013, 13:47 door johanw
Als je zelf zonnepanelen hebt die soms meer opwekken dan je zelf op dat moment gebruikt kun je veel beter een "domme" meter gebruiken die gewoon terugdraait bij levering aan het net. Dan lever je de stroom tegen dezelfde prijs als die jij betaalt, inclusief belastingen. Bij "slimme" meters wordt geregistreerd hoeveel je teruglevert, en daarvoor krijg je de stroomprijs minus belastingen. Omdat die belastingen een groot deel van de prijs uitmaken scheelt dat enorm veel.
24-07-2013, 14:00 door Anoniem
Door johanw: Als je zelf zonnepanelen hebt die soms meer opwekken dan je zelf op dat moment gebruikt kun je veel beter een "domme" meter gebruiken die gewoon terugdraait bij levering aan het net. Dan lever je de stroom tegen dezelfde prijs als die jij betaalt, inclusief belastingen. Bij "slimme" meters wordt geregistreerd hoeveel je teruglevert, en daarvoor krijg je de stroomprijs minus belastingen. Omdat die belastingen een groot deel van de prijs uitmaken scheelt dat enorm veel.

En binnenkort ga je ook gewoon <b>belasting betalen</b> als je teruglevert aan het net
24-07-2013, 14:28 door wica128
Door Anoniem:
Door johanw: Als je zelf zonnepanelen hebt die soms meer opwekken dan je zelf op dat moment gebruikt kun je veel beter een "domme" meter gebruiken die gewoon terugdraait bij levering aan het net. Dan lever je de stroom tegen dezelfde prijs als die jij betaalt, inclusief belastingen. Bij "slimme" meters wordt geregistreerd hoeveel je teruglevert, en daarvoor krijg je de stroomprijs minus belastingen. Omdat die belastingen een groot deel van de prijs uitmaken scheelt dat enorm veel.

En binnenkort ga je ook gewoon <b>belasting betalen</b> als je teruglevert aan het net

Correct, zodra genoeg mensen ze hebben, zal er belasting op geheven worden.

Kijk maar naar de geschieden van zeep en belasting ;)
24-07-2013, 14:37 door Anoniem
De prijs wordt nu al grotendeel bepaald door netwerk kosten, Opslag Duurzame Energie, Energiebelasting en BTW over het geheel.

Wat die meter mogelijk opleverd is gerommel in de marge.
24-07-2013, 14:45 door Briolet
Door johanw: Als je zelf zonnepanelen hebt die soms meer opwekken dan je zelf op dat moment gebruikt kun je veel beter een "domme" meter gebruiken die gewoon terugdraait bij levering aan het net.
Dan heb je geen idee hoe het werkt. Bij kleine hoeveelheden teruglevering heeft de overheid verplicht aan de producenten dat de terug geleverde stroom volledig van de geleverde afgetrokken wordt. Dus incl belastingen. Voor de consument maakt het dus niets uit welke meter ze gebruiken.

Sterker: Als je meer terug levert dan je verbruikt, krijg je bij een klassieke terugdraaiende meter echt geen geld terug. Bij een moderne meter die in- en uitgaand apart registreert, krijg je in elk geval nog iets van dat extra terug geleverde terug. Echter, je moet al heel veel geïnstalleerd hebben voordat je een netto producent wordt. Ik heb zelf ook veel panelen, maar moet toch nog 25% stroom bijkopen.
24-07-2013, 14:53 door TD-er
Die slimme meters zouden het veel inzichtelijker gaan maken is ons altijd voorgehouden.
Echter wanneer je tarieven per dag of misschien zelfs per uur gaat hanteren, voor wie is dat dan inzichtelijker?

De meeste mensen snappen nu al niet eens dag- en nacht-tarief.

En het zou nog niet zo erg zijn, wanneer alleen het verbruik in beide richtingen geregistreerd zou worden en dan 1x per maand oid. doorgestuurd zou worden. Maar de upload naar de netbeheerder gaat een stuk frequenter en je kunt op afstand afgesloten gaan worden. Gezien de geweldige administratie van die energiebedrijven zie ik toch liever een mens aan de deur dan een pakketje door de lucht om me af te sluiten.
Daarnaast is -zoals gebruikelijk- totaal niet gedacht aan beveiliging. In elk geval zeker niet iets wat je zo'n 30 jaar zou willen blijven gebruiken.
Toch een beetje jammer als iemand op afstand ineens hele wijken aan- en uit gaat zetten. Daarmee krijg je het hele land plat en misschien nog wel meer.

En dan heb ik het dus nog niet eens gehad over al die verbruikscijfers die in veel te hoge resolutie een inkijk geven van ons leven. Dat soort data is heel erg waardevol, dus kun je erop wachten tot het misbruikt gaat worden. Dat kan zowel dmv. diefstal gaan, maar natuurlijk ook doordat het gewoon verkocht wordt.

Nee, het hele concept van een meter die volautomatisch het verbruik zou kunnen afstemmen op de beschikbaarheid is een prima idee, maar zoals het nu geïmplementeerd is, is het gewoon een middel om:
- in de huiskamer mee te kijken
- extra belastingen te kunnen heffen
- ongemerkt de prijs te verhogen (denk ook aan blindstroom-toeslagen)
- nog onpersoonlijker met de klant om te kunnen gaan
- een paar bedrijven heel erg veel omzet te gunnen
- de klant een nog onduidelijker beeld te geven van het verbruik.

En uiteindelijk zul je zien dat ze ook nog toestemming krijgen om geen overcapaciteit aan te hoeven houden, met als gevolg dat je gewoon een aantal keer stroomuitval zal moeten accepteren per maand.
24-07-2013, 14:56 door Anoniem
Door exit: Wel vreemd dat ook heel Frankrijk voor 2020 een slimme meter krijgt, zit hier soms een heel groot bedrijf achter die weer ontzettend verdient aan die z.g slimme meter die zelf ook stroom verbruikt.
Brussel heeft Nederland opgelegd om in 2020 "80%, mits economisch haalbaar" van zo'n meter voorzien te hebben, wat de Nederlandse overheid op volstrekt voorspelbare wijze uitlegt. Hoe Brussel daartoe kwam? Dat kun je op je vingers natellen.


Door Whoops: Ik zeg: Groengekkies negeren en een kerncentrale neerzetten: Goedkoop, veilig en betrouwbaar :)
Je gelooft het niet, maar er zijn ondertussen "groengekkies" die precies vanwege het groen ondertussen voor kernenergie zijn. En tegen al het andere, van windmolens tot kolencentrales.


Door wica128: @Whoops, dit heeft niets met de groengekkies te maken, maar meer met die rechtse gekkies die ons altijd willen controlleren.
Links is zomogelijk nog beter in het vingerzwaaien. Het is ondertussen om het even welke ideologie ze claimen aan te hangen, het komt uiteindelijk allemaal neer op fantasieloos burgertje pesten. De argumenten verschillen een beetje, maar niet eens veel. Het kost altijd geld en privacy en je krijgt er nooit wat voor terug.

Geen wonder dat PvdA en VVD het prima met elkaar uithouden. Denk maar niet dat het met willekeurig welke andere partij beter gaat worden. Het is allemaal dichtgetikt en vooral met zichzelf bezig.


Door johanw: Als je zelf zonnepanelen hebt die soms meer opwekken dan je zelf op dat moment gebruikt kun je veel beter een "domme" meter gebruiken die gewoon terugdraait bij levering aan het net. Dan lever je de stroom tegen dezelfde prijs als die jij betaalt, inclusief belastingen.
Jup. Heb je een draaischijfmeter, houden! Ook als je niet van plan bent om terug te leveren. Die dingen werken gewoon. Vertel het al je vrienden en kennissen. Ook omdat je ze nooit meer terugkrijgt als je ze door iets anders laat vervangen.

Bij "slimme" meters wordt geregistreerd hoeveel je teruglevert, en daarvoor krijg je de stroomprijs minus belastingen. Omdat die belastingen een groot deel van de prijs uitmaken scheelt dat enorm veel.
Niet alleen daarom. Ook willen ze wel eens "vergeten" jouw terugleveranties mee te tellen omdat de machinerie aan hun kant het niet oppikt; dat moet apart ingesteld, daar moet je dan weer achteraan, je ziet pas veel later of ze het dan nu eindelijk correct hebben gedaan, en zo verder. En dan krijg je inderdaad ook nog minder terug. Een hoop nodeloos gezeur.

Beter gewoon die draaischijfmeter houden, daar wordt elke consument gelukkiger van.
24-07-2013, 15:04 door wica128
Door Briolet:
Door johanw: Als je zelf zonnepanelen hebt die soms meer opwekken dan je zelf op dat moment gebruikt kun je veel beter een "domme" meter gebruiken die gewoon terugdraait bij levering aan het net.
Dan heb je geen idee hoe het werkt. Bij kleine hoeveelheden teruglevering heeft de overheid verplicht aan de producenten dat de terug geleverde stroom volledig van de geleverde afgetrokken wordt. Dus incl belastingen. Voor de consument maakt het dus niets uit welke meter ze gebruiken.

Sterker: Als je meer terug levert dan je verbruikt, krijg je bij een klassieke terugdraaiende meter echt geen geld terug. Bij een moderne meter die in- en uitgaand apart registreert, krijg je in elk geval nog iets van dat extra terug geleverde terug. Echter, je moet al heel veel geïnstalleerd hebben voordat je een netto producent wordt. Ik heb zelf ook veel panelen, maar moet toch nog 25% stroom bijkopen.

Bij de klassieke meter krijg je idd geen geld terug, wordt het verrekend met wat je verbruikt. Zolang je niet meer leverd dan je ontvangt is dit een zeer gewenste manier van werken. De energie maatschappij, kan dan niet beoordelen hoeveel je gebruikt hebt.

Bij de slimme meters, wordt de "stromen" appart bij gehouden, waardoor het mogelijk is limiten te stellen aan wat de consument terug mag leveren.

En als ik zo de tarieven zie, word je daar niet blij van.
http://www.energieleveranciers.nl/zonnepanelen/terugleververgoeding-zonnepanelen
24-07-2013, 15:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-07-2013, 15:42 door wica128
Door Stoeprand: Heel simpel: bij mij komt die slimme meter er niet in.

Zolang je de keuze hebt, kan je dat idd doen. Op een dag heb je deze keuze niet meer.
24-07-2013, 15:53 door Anoniem
@Johanw heeft duidelijk geen verstand van hoe het werkt met teruglevering, zowel niet in de situatie van een slimme meter als met een terugdraaiende meter. Verder snap ik @Briolet niet waarom je met een dubbele meter wel geld terug zou krijgen, maar met een terugdraaiende niet? Voor de energieproducent is het lood om oud ijzer uiteindelijk.

Energiebelasting krijg je overigens ook terug.

Verder vraag ik me af 'waarom er - zoals gebruikelijk- totaal niet gedacht is aan beveiliging'.
Waarop is deze mening gebaseerd?
TU Eindhoven heeft er veel werk in gestoken.
24-07-2013, 17:50 door Anoniem
Door Anoniem: @Johanw heeft duidelijk geen verstand van hoe het werkt met teruglevering, zowel niet in de situatie van een slimme meter als met een terugdraaiende meter

Nou dat weet ik niet hoor. Wat hij schrijft klopt wel. Als je zelf opwekt en je komt er mee weg dat je meter niet
gewisseld wordt dan is dat heel voordelig, precies door wat hij zegt.
Maar met een beetje grote installatie lukt dat uiteraard niet, dan krijg je wel een speciale meter die heen en terug
apart telt.
(dit is niet precies wat men wel een slimme meter noemt, maar de wisseling is dan gedaan dus dan wordt het
uiteraard meteen een slimme)
24-07-2013, 18:06 door Anoniem
Ik weiger gewoon een handtekening te zetten voor plaatsing van zo'n ding.
Je kan mensen niet verplicht zo'n ding door de strot duwen.
Er zal nog hevig verzet komen van veel Nederlanders,ik wil ook dit ding niet,en zal ook niet mee gaan werken om zo'n ding in huis te laten plaatsen.
Zo gaat het enige beetje privacy wat men heeft,ook nog eens naar de klote omdat die slimme meter kan worden uitgelezen.
Met die gegevens kunnen de verkeerde personen aan de haal,en zien als je geen energie gebruikt of heel weinig dat je niet thuis bent bijvoorbeeld.
Dan slaat mogelijk het inbrekers gilde toe,en als je terug komt van vakantie dan kom je mogelijk van een koude kermis thuis.
Dat moeten we toch niet hebben?.
24-07-2013, 18:13 door TD-er
Door Anoniem: [...]
Energiebelasting krijg je overigens ook terug.

Verder vraag ik me af 'waarom er - zoals gebruikelijk- totaal niet gedacht is aan beveiliging'.
Waarop is deze mening gebaseerd?
TU Eindhoven heeft er veel werk in gestoken.
Ten eerste, dat over de energiebelasting. Pak 'm beet een maand geleden kwam in het nieuws dat mensen met PV-panelen BTW-plichtig zouden zijn. Bijvoorbeeld: http://www.energiebusiness.nl/2013/06/21/bezitters-zonnepanelen-btw-plichtig/
Of je die BTW terugkrijgt is nog maar de vraag en hangt ondermeer af van de grootte van je PV-installatie.
Nu is BTW iets anders dan energiebelasting, maar het zou goed kunnen dat hier verwarring over ontstaan is.

Over (mijn) opmerking over de beveiliging...
Een tijd geleden (toen het erdoorgedrukt zou worden en het een economisch delict zou worden als je het zou weigeren) heb ik eens verdiept in de minimale eisen die gesteld werden aan die meters.
In die (toen niet eens gratis verkrijgbare, maar met wat gezoek wel te vinden) documenten stond geen enkele verwijzing naar verplichte versleuteling van de verbinding.
Het is best mogelijk dat d'r fabrikanten zijn die meer leveren dan minimaal vereist, maar de praktijk is toch vaak dat meer leveren dan minimaal vereist een kostenpost is die fabrikanten niet graag nemen.
Dus heel goed mogelijk dat de TUE veel werk erin heeft gestoken, maar dat is nog geen garantie dat dat in de slimme meters komt en al helemaal geen garantie dat dat in al geplaatste meters komt. Het is zeer waarschijnlijk dat zelfs al zou er een minimale vorm van beveiliging komt en daarnaast ook nog eens dat zo'n eis elk jaar bijgewerkt wordt naar de actuele maatstaven, zelfs dan zullen zeer waarschijnlijk oudere -al geplaatste- meters niet verplicht bijgewerkt moeten worden.

Dus hier is mijn mening op gebaseerd. Maar mocht je linkjes hebben naar meer up-to-date informatie, dan verneem ik dat graag.
24-07-2013, 19:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-07-2013, 19:15 door wica128
@Stoeprand

http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht_2009/slimme_meter_weigeren_strafbaar/

[q] Tijdens een eerste behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer werd duidelijk dat consumenten een economisch delict plegen als zij de slimme (energie)meter - bijvoorbeeld vanwege privacybezwaren - weigeren. Bovendien blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in opdracht van de Consumentenbond dat de verplichte invoering van slimme energiemeters in strijd is met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

‘Zweeds model’

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft toegezegd met de netbeheerders te gaan praten om hen te bewegen soepel om te gaan met weigerachtige consumenten. Zij denkt daarbij aan het ’Zweedse model’, waar iemand die een digitale meter weigert eerst wordt overgeslagen en na een afkoelingsperiode nog eens wordt benaderd. De Consumentenbond vindt dit helemaal geen oplossing. Het Zweedse model biedt consumenten alleen maar vertraging van de strafvervolging als zij opkomen voor hun recht op privacy.[/q]

Het plan was er wel!
En om heerlijk te zijn, als ze het plan hadden. Zal het op 1 of andere manier wel weer terug komen.
24-07-2013, 19:28 door Anoniem
Door Stoeprand: Er is helemaal geen sprake geweest (überhaupt!) van een economisch delict als je de "slimme meter" weigert. Juridisch gezien zou dat betekenen dat je dan verplicht bent om deze mensen je woning binnen te laten en dat kan wettelijk al helemaal niet.

Er bestaat een recht om iedereen (behalve bij een doorzoekingsbevel) in je woning te weigeren, dus ook als het de montage van de "slimme meter" betreft, en dat geldt al helemaal voor het feit dat je monteurs de toegang tot je woning kunt ontzeggen.

Het kan dus niet zo zijn dat het dreigen met wat voor justitiële consequenties dan ook, opeens het recht op de onschendbaarheid van je woning teniet gedaan wordt!
Nee uiteraard, maar dan heeft de leverancier uiteraard wel het recht om de levering te beeindigen.
Net zoals aan het begin van de levering. Je kunt uiteraard de leverancier de toegang ontzeggen zodat hij niet de
op dat moment gebruikelijke meter kan installeren op het kale installatiebord wat bij de bouw van de woning is
aangebracht. Dat kun je, dat recht heb je. En dan heb je geen levering van electriciteit.
24-07-2013, 19:40 door Anoniem
door Stoeprand
Er bestaat een recht om iedereen (behalve bij een doorzoekingsbevel) in je woning te weigeren,..

Eigenaar / beheerder toegang weigeren (beheer / reparatiewerkzaamheden) als je een woning huurt ?

... dus ook als het de montage van de "slimme meter" betreft, en dat geldt al helemaal als je monteurs zou moeten binnen laten.

En als de eigenaar / beheerder van het pand voor is en jij tegen?
Daar heeft niemand het over... (eigen privacy belang versus financieel belang derde)

Het kan dus niet zo zijn dat het dreigen met wat voor justitiële consequenties dan ook, opeens het recht op de onschendbaarheid van je woning teniet gedaan wordt!

Van de toegang die verhuurders / beheerders hebben / krijgen / eisen, kan de gemiddelde agent alleen maar dromen (eerst bevelletje regelen of als sidekick mee met een opgetrommelde technisch beheerder?).
24-07-2013, 19:57 door freediver
Door wica128: @Whoops, dit heeft niets met de groengekkies te maken, maar meer met die rechtse gekkies die ons altijd willen controlleren.
helemaal mee eens.

Er komt geen meter verandering in mn huis omdat dat ding het gewoon altijd goed gedaan heeft. Lekker analoog, gewoon lekker laten draaien. Vooruit of achteruit doet er niet toe. Een slimme meter is alleen interesant als ik die zelf bouw en zelf kan uitlezen en analyseren.
24-07-2013, 20:16 door Anoniem
Door freediver: Een slimme meter is alleen interesant als ik die zelf bouw en zelf kan uitlezen en analyseren.
Er zit op moderne draaischijfmeters een knipperoog. Plak er een lichtgevoelig ding voor, en laat het die knippers tellen. Dan weet je net zo goed wat je verbruikt. Is een leuk zelfbouwproject met zeg een microcotroller en iets om het uit te lezen.
24-07-2013, 21:18 door Anoniem
Dit is niet om de klant te helpen, want wie zit er nou te kijken of de meter de lamp die hij net een uur aan heeft gehad is gemeten. Niemand natuurlijk.
Nee, ze willen jouw privacy gegevens verkopen. Gedetailleerde energie en/of gas gegevens zijn ook geld waard. Zie Google.
Eenmaal een "slimme" energie computer in huis, kunnen ze straks de rest van je elektrische apparatuur ook "slim" gaan bedienen.
En wie betaald de energie van de "slimme" meter?
En is een vrije verbinding met internet vereist? Mag je deze niet blokkeren?
24-07-2013, 21:20 door Anoniem
Ik vermoed dat een slimme meter voor een individueel huishouden zelf pas zinvol is als dat een redelijk complexe huishouding is. Anders wegen de kosten (van de slimme meter) niet tegen de baten op. De slimme meter is derhalve vooral leuk voor energie-bedrijven en een meeglurende overheid.
24-07-2013, 22:10 door Anoniem
In Canada is die slimme meter er al: deze zendt continue een soort wifi-signaal uit.

Dan hoeft er geen mannetje te komen die de meter opneemt, en dat scheelt loonkosten.

Maar men beseft niet dat dit signaal de zoveelste contributie is aan de elektrosmog om ons heen. Gelukkig kun je hem gemakkelijk afschermen met een beetje gaas!
25-07-2013, 00:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-07-2013, 03:27 door Argot
Door Anoniem: Ik vermoed dat een slimme meter voor een individueel huishouden zelf pas zinvol is als dat een redelijk complexe huishouding is. Anders wegen de kosten (van de slimme meter) niet tegen de baten op. De slimme meter is derhalve vooral leuk voor energie-bedrijven en een meeglurende overheid.

Je slaat de spijker op z'n kop!

Ik woon alleen (koopwoning) en heb geen enkele behoefte aan "inzage in verbruik".
Het enige dat voor mij telt: als er maar stroom uit het stopcontact komt.
Ik verbruik gewoon wat ik nodig heb en daar betaal ik ook netjes voor. En of dat een paar tientjes meer of minder is, dat boeit me in het geheel niet.
Een slimme meter biedt een hoop nadelen, en heeft geen enkele toegevoegde waarde voor mij. Dus die komt mijn huis niet in!


Door wica128: @Stoeprand

http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht_2009/slimme_meter_weigeren_strafbaar/

[q] Tijdens een eerste behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer werd duidelijk dat consumenten een economisch delict plegen als zij de slimme (energie)meter - bijvoorbeeld vanwege privacybezwaren - weigeren. Bovendien blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in opdracht van de Consumentenbond dat de verplichte invoering van slimme energiemeters in strijd is met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

‘Zweeds model’

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft toegezegd met de netbeheerders te gaan praten om hen te bewegen soepel om te gaan met weigerachtige consumenten. Zij denkt daarbij aan het ’Zweedse model’, waar iemand die een digitale meter weigert eerst wordt overgeslagen en na een afkoelingsperiode nog eens wordt benaderd. De Consumentenbond vindt dit helemaal geen oplossing. Het Zweedse model biedt consumenten alleen maar vertraging van de strafvervolging als zij opkomen voor hun recht op privacy.[/q]

Het plan was er wel!
En om heerlijk te zijn, als ze het plan hadden. Zal het op 1 of andere manier wel weer terug komen.

6 maanden cel voor het weigeren van een slimme meter?? Een economisch delict??
Zucht, het lijkt me duidelijk dat de overheid heel erg gebaat is bij onze verbruiksgegevens...
25-07-2013, 08:10 door steve sh1t
Als ik schele c.s. en zijn plussers moet geloven dan is dit slechts weer een populistisch proefballonnetje.

Niks aan de hand dus.
25-07-2013, 12:07 door Anoniem
Buffer accu's plaatsen tussen meter en de rest van het huis. Door de accu's volgens een vast patroon te laten "vullen" verdwijnt\vervuilt de data over je gebruik. Tevens kun je deze buffer accu's gebruiken voor je (toekomstige) zonnepanelen.
25-07-2013, 14:20 door TD-er
Door Anoniem: In Canada is die slimme meter er al: deze zendt continue een soort wifi-signaal uit.

Dan hoeft er geen mannetje te komen die de meter opneemt, en dat scheelt loonkosten.

Maar men beseft niet dat dit signaal de zoveelste contributie is aan de elektrosmog om ons heen. Gelukkig kun je hem gemakkelijk afschermen met een beetje gaas!
Ik weet niet of het in Canada ook al zo is, maar in de VS is er een hele rel gaande om het zendvermogen van dergelijke slimme meters.
Heel in het kort de achtergrond van die rel:
De meters daar werken via een soort van mesh-netwerk. Kan jouw meter niet de 'centrale meter' bereiken, dan vraagt 'ie aan de buurman om het door te sturen.
Op zich een prima systeem, maar op dergelijke schaal geeft dat wel een paar neveneffecten.
Zo kun je een soort van lawine-effect krijgen aan berichten welke verstuurd moeten worden. Dit omdat buurzenders elkaar niet altijd zien en dus ook niet zien dat ze een ander storen in hun bericht of omgekeerd wanneer ze met een gezamenlijke buur communiceren.
En in een portiek van een flat zit je met soms wel 100-en van die meters bij elkaar die allen om 't hardst aan het roepen zijn om de buur verderop te bereiken. Die buur is dus in de praktijk dan 100% van de tijd aan het zenden.

Dan kom je bij het volgende punt uit, dat die zenders die gebruikt worden eigenlijk best wel krachtig zijn. Zeg zo'n 100 - 1000x het gemiddelde zendvermogen van een GSM. Het idee was dat die zenders maar een fractie van de tijd aan zouden staan en dan is dat (kennelijk?) niet zo'n probleem. Maar in de praktijk zitten sommige van die zenders dus de hele tijd -dag en nacht- te zenden.
Bijkomend probleem is dat in de VS die meters aan de buitenkant zitten en de burger er eigenlijk niets mee kan/mag doen. Zelfs vervangen kunnen ze niet tegenhouden. Vaak zitten ze op nog geen meter afstand van een bed in een slaapkamer en de huizen in de VS houden niet echt veel radio-verkeer tegen.

Er is nog heel erg veel onbekend over de lange-termijn gevolgen van dergelijk radio-straling en zeker niet op die sterkte.
Maar er zijn wel onderzoeken die veelvuldig aangehaald worden in dergelijke zaken, over een radiozender op een schiereiland die in de jaren '50 is geplaatst en het aantal gevallen van leukemie zijn nogal significant toenemend naarmate de afstand tot die zender afneemt. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden.
En het zendvermogen is met dat soort meters nog vele malen groter (door veel kortere afstand) dan zo'n FM-zender.
Nu weet ik niet op welke frequentie die slimme meters uitzenden en dus ook niet of het een probleem is. Ik kan mij voorstellen dat dat invloed kan hebben op het gevaar.

Een ander probleem met dergelijke slimme meters is dat ze eigenlijk geen goedkeuring hebben in de toestand waarin ze geplaatst worden. Die goedkeuring is namelijk alleen zonder zendmodule.
De energiemaatschappijen die ze plaatsen weigeren echter te stoppen met plaatsing, zelfs niet als de lokale burgemeester het verboden heeft in zijn stad. Ook laten ze zich niet tegenhouden door sloten en kettingen.

Een laatste probleem is dat er zeer veel gevallen zijn waarbij de energierekening na vervanging van de meter ineens een flinke factor hoger uit is gevallen. Dat kan natuurlijk diverse oorzaken hebben, zoals defecte oude meter of administratieve problemen. Maar het lijkt ondertussen aannemelijker dat er gewoon fouten kunnen optreden in die meters of tijdens de communicatie en ondertussen ben je als klant de dupe.

Dus je kunt wel stellen dat ze in de VS niet heel erg enthousiast zijn over die slimme meters, en dan is het woord "privacy" nog niet eens gevallen.
25-07-2013, 19:57 door Anoniem
@ 00:51 door Stoeprand
Beste Stoeprand,
Wanneer je daarvan concrete voorbeelden cq jurisprudentie links hebt, houd ik mij van harte aanbevolen.
12-08-2013, 08:15 door Anoniem
de slimme meter kan op afstand worden geblokkeerd.
11-12-2014, 00:50 door Anoniem
Het probleem dat ik hier nog niet gelezen is dat de apps in javascript zijn, en de hardware is javascript compatible.
Dat betekend dat die mannetjes die "normaal" uw ketel verkeerd afstellen om u zo aan een hoge energy rekening te helpen.
Of werk genereren voor hun eigen bedrijf, of om wat voor redenen dan ook, nu een nieuwe tool er bij krijgen.
Ze staan gewoon voor uw deur en bedienen het apparaat of afstand:)
28-03-2015, 09:22 door Belletje
Waarom is het zo vreemd, dat de netwerkbeheerder dan probeert de mensen op 1 of andere manier te verplichten tot de slimme meter. Bijv. Men wil nachtstroom blijven behouden , maar dan is men verplicht de slimme meter te nemen.
OF beide meters zijn afgekeurd en zo proberen ze dus een slimme meter aan te smeren. Ook bij mij.
Beide meters afgekeurd, willen slimme meter plaatsen. Ik heb nee gezegd tegen de slimme meters en dan is ineens alleen mijn gasmeter afgekeurd. Ja waarschijnlijk omdat wij niet zoveel m2 gebruiken als al onze buren.
Er zijn vele mensen dom, dat als de netwerkbeheerder aan de deur staat ze de slimme meter laten aansmeren .
Nee men heeft een keus , dat is de wet op de Privecy.
Degene die hem wil instaleren bij U thuis vertelt U veel verhaaltjes , zodat U de meter maar op slim zet.
Mijn man wist er teveel vanaf , daar ikzelf bij een netbeheerder werk en toen hij dat wist hield ie maar zijn mond.

Belachelijk toch dat men U de SLIMME METER door de strot wil duwen, en veel mensen zeggen JA.
15-11-2015, 09:08 door Anoniem
Mij wordt een slimme meter verplicht.

Hieronder de reactie van iemand van Liander:

Beste heer XXXXX,

Op X november heeft u ons een e-mail gestuurd. U geeft aan dat u wederom benaderd bent voor het verwisselen van uw meters. In deze e-mail leest u mijn reactie.

Steekproefsgewijze controle van meters
Als netbeheerder zijn wij wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat onze meters goed werken. Want alleen dan brengt de energieleverancier het juiste verbruik in rekening. Om er zeker van te zijn dat de meters goed registreren, voeren de netbeheerders steekproefsgewijze controles uit. Liander doet dit ook.

Meer informatie over de controles
Meer informatie over de steekproefsgewijze metercontroles vindt u op de website van Verispect. Verispect houdt toezicht op het controles van de meter. Dit doet Verispect in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Vervanging van afgekeurde meters
Worden bij de steekproefsgewijze controle te veel meters afgekeurd? Dan moeten wij alle meters uit dezelfde serie zo snel mogelijk vervangen. We kunnen dan namelijk niet langer garanderen dat de meters in de serie goed werken.

Uw meter behoort tot een afkeurde serie
De meter die bij u is geplaatst behoort tot een serie afgekeurde meters. Daarom moeten wij uw meter vervangen.

Uw medewerking is nodig
U bent verplicht om medewerking te verlenen aan de verwisseling van de meter. Wij kunnen immers alleen aan onze verplichting voldoen als we de gelegenheid hebben om de meter te verwisselen.

Zelf metercontrole aanvragen
Wilt u onderzocht hebben of uw meter correct werkt? Dan kunnen we dit natuurlijk nog voor u doen. Geef dit wel aan voordat de meter is vervangen. Blijkt de meter niet meer correct te functioneren? Dan zijn de kosten van het onderzoek voor Liander. Blijkt de meter wel correct te functioneren? Dan worden de kosten van het onderzoek bij u in rekening gebracht.

Slimme meter
Liander plaatst standaard een slimme meter. De slimme meter is op afstand uitleesbaar. Heeft u bezwaren tegen het op afstand uitlezen? Dan heeft u het recht dat aan te geven. Liander zal deze functionaliteit dan uitschakelen. Wilt u helemaal geen slimme meter? Dan plaatst Liander een meter die niet op afstand uitleesbaar is. Deze meter is wel digitaal.

Wat gebeurt er als u niet meewerkt?
Wij gaan er van uit dat u meewerkt aan de verwisseling. Het is immers ook in uw eigen belang dat de meter het verbruik goed registreert. Werkt u niet mee aan het verwisselen van de meter? Dan zijn wij verplicht dit te melden aan Verispect. Er kunnen gerechtelijke stappen volgen om uw medewerking af te dwingen.

Heeft u nog vragen?
Belt u ons gerust als u vragen heeft. U kunt ons bellen op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 542 64 44 (lokaal tarief ). U kunt mij ook bereiken door deze e-mail te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,
Liander N.V.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.